GÖRÜNTÜLÜ

Hukuk örgütlerinden gasp protestosu

Hukuk örgütleri Colemêrg Belediyesi'nin kayyumla gasp edilmesini protesto etti.

KAYYUM PROTESTOSU

Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın gözaltına alınarak görevinin gasp edilmesine dönük tepkiler sürüyor.

Ankara, Êlih, İstanbul'da bir araya gelen hukuk örgütleri, Colemêrg'deki darbeyi protesto etti.

Ankara’da, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Adalet İçin Hukukçular, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Demokrasi İçin Hukukçular ve Toplumsal Hukuk, adliye önünde açıklama yaptı.

ÖHD Ankara Şubesi Sekreteri Sipan Cizreli, hukukun iktidarın sopası haline geldiğini belirterek, “Siyasal iktidar, hukuku geçmişte olduğu gibi bugün de Kürt halkını ezmek, bastırmak ve iradesini gasp etmek için araç olarak kullanmakta ve temel vatandaşlık haklarından faydalanmayı ‘Kürt olmaktan vazgeçme’ şartına bağlamaktadır. Siyasal iktidarın sopası haline gelen mevcut hukukun uygulaması ve mevzuatı öteden beri Kürt halkına yönelen ayrımcı politikalarla şekillenmiştir.  Bu ayrımcı siyaset ve hukukun en son ve güncel örneği ise kayyum gaspları ile açığa çıkmaktadır. Bilindiği üzere yıllardır Kurdistan’da uygulanan merkezi devlet politikası, siyasi iradenin gaspı ve kayyım tarzı idaredir” dedi.  

Kayyum politikalarıyla hem Kürt halkına dönük inkar siyasetinin tahkim edildiğini hem de ulusal ve uluslararası hukuk kurallarının ihlal edildiğini söyleyen Cizreli, Kürt halkına yönelik ayrımcı siyasetin Türkiye halkları için büyük risklerin kapısını araladığını belirterek, şunları söyledi:

“Bu sebeple kesin ve açık bir itiraz geliştirmek için tarihsel bir durağın eşiğinde olduğumuzun iyi bilinmesi gerekmektedir. Ülke siyasetinde ‘normalleşme’ söylemlerinin revaçta olduğu bu süreçte hukukun Kürt halkının haklarını ve siyasi iradesini gasp etmek için kullanıldığına bir kez daha hep birlikte şahit olduk. İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada hukuki hiçbir dayanağı bulunmayan birçok iddia sıralamış ve Hakkari Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış hakkında adeta mahkeme yerine geçerek hüküm kurmuş, yaptırım uygulamıştır. Bağımsız yargıya dair bütün kuralların çiğnendiği bu uygulama ile yürütme ve yargı arasındaki iş birliği de gözler önüne serilmiştir. Kesinleşmiş bir yargı kararına dayanmayan, tamamen gerçek dışı suni iddialarla alınan ve masumiyet karinesi ile seçme ve seçilme hakkına saldırı niteliğinde olan bu kararın hukuki esaslarla uyuşur bir yanı yoktur. Mehmet Sıddık Akış Hakkari Belediyesi’nin seçilmiş eşbaşkanıdır, Hakkari halkının siyasi iradesidir. Hukuk dışı bu karara karşı bütün onurlu hukukçuları, hukuk örgütlerini ve demokrat kamuoyunu itiraz etmeye ve Hakkari halkının yanında yer almaya çağırıyoruz.”


ÊLIH
ÖHD Êlih Şubesi, adliye önünde yaptığı açıklamayla Colemêrg halkının iradesinin gasp edilmesini protesto etti. Eyleme baro üyesi avukatlar katıldı. Açıklamayı yapan Êlih Şube Eşbaşkanı Şirin Şen, iktidarın “çöktürme planı”nın halen güncel olduğunu belirterek, seçme ve seçilme hakkının tanınmadığını vurguladı.  Şirin Şen, “8 yılda 3’üncü defa kayyum atanması düşman hukukunun uygulamaya konulduğunun göstergesidir” dedi.

 
İSTANBUL


İstanbul'da da ÖHD, ÇHD, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV), Demokrasi için Hukukçular, Katılımcı Avukatlar, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar Grubu, Adalet için Hukukçular, Avukat Dayanışması ve Sosyal Hukuk üyesi avukatlar, Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde açıklama yaptı.
Avukat Ezgi Önalan, "Yaşanan bu durum Hakkari halkının iradesine vurulmuş siyasi bir darbedir" diye konuştu.
Ezgi Önalan, "Halkın iradesini kayyumla gasp eden iktidar, buna karşı yapılmak istenen protesto eylemlerini yine memuru olan valilik ve kaymakamlıklar eliyle yasaklamaktadır" diye belirtti.
Eyleme katılan İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin de yaşanan irade gasbına karşı İstanbul Barosu'nun sessizliğini kınadıklarının belirtti.