Irkçı cinayete adli kılıf

Sokak müzisyeni Cihan Aymaz’ın "Ölürüm Türkiyem" şarkısını okumadığı için Türk ırkçısı tarafından katledilmesi, adli bir vaka gibi geçiştiriliyor. Irkçı saikin örtbas edilmesi için “Ölürüm Türkiyem” dayatması, tutanaklarda yer almadı.

Sokak müzisyeni Cihan Aymaz, 3 Mayıs 2023’te Kadıköy rıhtımında "Ölürüm Türkiyem" şarkısını çalmayı reddettiği için 14 farklı suçtan sabıka kaydı bulunan Mehmet Caymaz isimli Türk ırkçısı tarafından katledildi. Tanıkların ısrarla beyanlarına rağmen tutanaklara "Ölürüm Türkiyem" geçirilmedi.

Ankara'da müzisyen Onur Şener'in “Ölürüm Türkiyem” şarkısını çalmayı reddettiği için öldürülmesinin üzerinden bir yıl geçmeden Kadıköy'de aynı sebeple sokak müzisyeni Cihan Aymaz da katledildi. ANF’ye konuşan Aymaz Ailesi’nin avukatı Müslüm Kocaoğlu, cinayetin bilinçli ve tasarlanmış bir şekilde işlendiğini belirterek, katil Mehmet Caymaz'ın ifadesine bakıldığında Cihan ve müzisyen arkadaşlarının nerede ve ne tarz müzik yaptıklarını bildiğinin görüldüğünü söyledi. Müzisyen Cihan Aymaz'dan istenilen şarkının "Ölürüm Türkiyem" olduğunun hem katilin hem tanıkların ifade tutanaklarına geçirilmediğini aktaran Kocaoğlu, cinayetteki ırkçı saikin adli vaka boyutuna indirilmeye çalışıldığına dikkat çekti. 

KATİL HAZIRLIK GELMİŞ

Kocaoğlu, şunları söyledi: "Oraya hazırlıklı gelmiş gibi. Sanki Cihan'ı tanıyor ve bilerek oraya geliyor. İfadesinde 'Kadıköy'de bir grup saz ve org çalarak müzik yapmaktadır, bu şahıslar dün de oradaydı' diyor. Sesleniyor, Cihan'dan ‘Ölürüm Türkiyem’ şarkısını çalmasını istiyor ve Cihan da çalmak istemiyor. Tanıklar ifadede şahsın istek şarkı istediğini söylüyor. Sonradan onlarla görüştüğümde 'Biz istek şarkının Ölürüm Türkiyem olduğunu söyledik ama polis ifadeye yazmadı' dediler. Polis tutanaklara istek şarkıyı bilinçli bir şekilde geçirmemiş. Oysa bir kere de değil defalarca bu şarkıyı istiyor. Cihan en sonunda ırkçı bir şarkıyı çalmayacağını söylediğinde de ağza alınmayacak küfürler ederek ona yaklaşıyor. Cebinden çıkardığı bıçakla Cihan'ın kalbini hedef alarak saldırıyor."

KATİL PİŞMANLIK DUYMUYOR

14 farklı suçtan sabıka kaydı olan ve cezaevinden yeni çıkan katil Mehmet Caymaz'ın ifadesinde işlediği cinayete dair zerre bir pişmanlık emaresi olmadığını, kendini büyük bir soğukkanlılıkla ifade ettiğini belirten Müslüm Kocaoğlu, katilin cinayeti meşru savunma boyutuna çekmek için görgü tanıklarının ifadelerinin aksine Cihan Aymaz ve arkadaşlarının kendisine saldırdığını iddia ettiğini kaydetti. Kocaoğlu, şunları paylaştı: ”Görgü tanıklarının beyanları var, o esnada Cihan'ın müzisyen arkadaşları da orada. Verdiği ifadede hangi şarkıyı istediğini söylemiyor, istediğim şarkıyı çalmayacağını söyledi ve bana küfretti, diyor. 5 kişinin ona saldırdığını ve kendini savunmak için bıçağını savurduğunu söylüyor, oysa bir savurma yok. Cihan kalbine aldığı tek ve güçlü bir bıçak darbesiyle öldü. Cihan denize bu darbeyle mi düştü yoksa kendini kurtarmak için mi atladı, bunu tespit etmek şimdilik zor. Mehmet Caymaz da bu noktada, insanların tepkisinden kendini kurtarmak için denize atlıyor. İfadede Cihan'ın kendisini denizde boğmaya çalıştığını söylüyor. Oysa Cihan yoğun bir kan kaybı yaşıyor, hareket etmekte zorlanıyor. Cihan'ı tutarak kıyıya çekiyor, sonradan deniz altı taramasıyla bulunan ve dosyaya delil olarak eklenen bıçağı yok etmek için denize bırakıyor. Kaçacak yeri yok, denizin içinde, polisin geleceği belli. Etraftaki tepkiyi ve alacağı olası cezayı hafifletmeye yönelik davranışlar bunlar. Kalbinden bıçaklıyor, sonra denizden çıkarıyor."

AİLE CİNAYETİ KABULLENEMİYOR

Aymaz Ailesi’nin yaşadığı şoku hala atlatamadığını, çocuklarının “Ölürüm Türkiyem” şarkısını çalmadığı için herkesin gözü önünde rahat bir şekilde öldürülmesini kaldırmakta zorlandıklarını aktaran Kocaoğlu, son yıllarda bu şekilde işlenen cinayetlerin artışına dikkat çekti. Bu cinayetleri önlemek için ortaya çok ciddi bir siyasi ve toplumsal irade koymak gerektiğini belirten Kocaoğlu, zemin sunan ayrıştırıcı ve kutuplaştırıcı dille mücadele etmenin hukuki mücadele kadar önemli olduğunu vurguladı. Kocaoğlu, şöyle devam etti: “Cihan, bir sokak sanatçısı ve ekmeğini sokaktan çıkarıyor. Uzun zamandır o bölgede müzik yapıyor ve kimseye bir zararı olmamış, kimseyle tek bir tartışması olduğu görülmemiş. Aile hala kendisine gelemedi. Cihan'ın babası aradığında hala soruyor; benim oğlum ona ne yaptı ki öldürdü? Katilin hak ettiği şekilde cezalandırılması için elimizden geleni yapacağız ama o baba biliyor, oğlu geri gelmeyecek. ‘Ölürüm Türkiyem’ şarkısı üzerinden işlenen ilk cinayet bu değil. Esasında ‘Öldürürüm Türkiyem’ deniliyor. Bununla çok yönlü bir mücadele lazım."