Kadınlar: Gülistan’ın akıbetini sormaktan vazgeçmeyeceğiz!

Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonu’nun çağrısıyla Kadıköy’de bir araya gelen kadınlar, 4 yıldır kayıp olan üniversite öğrencisi Gülistan Doku’nun akıbetini sormaktan vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonu çağrısıyla Kadıköy Süreyya Operası önünde bir araya gelen kadınlar, Dersim’de 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana kayıp olan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun akıbetini sordu. Gülistan Doku’nun resimlerinin taşındığı ve “ Gülistan Doku nerede?” yazılı pankartın açıldığı eylemde kadınlar hep bir ağızdan, “Gülistan Doku nerede?”, “Gülistan Doku isyanımızdır”, “Jin Jiyan Azadî” , “Kadınlar birlikte güçlü” sloganlarını attı.

ETKİN SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMEDİ!

Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonu adına açıklamada okuyan Leyla Can, bundan tam 4 yıl önce Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun, güvenlik önlemlerinin en yüksek şekilde alındığı söylenen ve dört bir yanı kameralarla çevrili, asker ve jandarma yığınağının yapıldığı Dersim’de kaybedildiğini hatırlattı. Gülistan’ın kaybedildiği ilk andan itibaren bir daha bulunmaması için insan üstü bir çaba sarf edildiğine işaret eden Can, Gülistan’ın son görüştüğü kişi ve baş şüpheli olan Zaynal Abakarov gözaltına dahi alınmazken, polis olan üvey babası Engin Yücel’in Zaynal üzerinde ki şüpheleri Gülistan’ın intihar ettiğini söyleyerek kaldırmak istediğini belirtti.

KÜRT KADINLARINA UYGULANAN SAVAŞ POLİTİKALARIN SONUCU!

Gülistan’ın bulunması için ailesi, arkadaşları, kadın örgütlerinin etkin bir soruşturma yürütülmesi talebinin karşılanmadığını vurgulayan Can, “ Var olan somut deliler incelenerek Gülistan’a ne olduğunun açığa çıkarılabileceğini biliyorduk, etkin bir soruşturma yürütülmesi için mücadele ettik fakat erkek yargı- devlet bu konuda hiçbir adım atmadı, atmıyor Gülistan’ı bulamak istemediklerini apaçık gösteriyorlar. Çünkü fail bir polisin oğlu, çünkü Gülistan Kürt bir genç kadın. Devletin kadınlara, Kürt kadınlarına uyguladığı özel savaş politikasının sonucudur bu yaşananlar. Gülistan’ı arıyormuş gibi yaparak herkesi kandırmaya çalışıyorlar, buna izin vermeyeceğimizi göstermek için Gülistan’ın akıbetini sormaktan vazgeçmiyoruz” dedi.

Gülistan kaybedilmeden bir gün önce Zaynal ve polis olan üvey babası Engin Yücel’in aracına Gülistan’ı zorla bindirmek istediğine hatırlatan Can, durumu gören bir kişinin polise haber vermesi üzerine olay açığa çıktığını, ertesi gün ise Gülistan’ın kaybedildiğine dikkat çekti. Can, 7 Ocak 2020’de başlatılan soruşturmada, zorla bindirildiği aracın Elazığ’a gittiği tespit edilmesine rağmen, Gülistan’ın ailesinin avukatlarının araçta DNA incelemesi yapılması, aracın PTS’sinin takip edilmesi talepleri reddedildiğine işaret etti. Can, dosyanın içeriğine 1 yıl sonra ulaşabilen avukatlar, aracın Dersim’den çıktıktan sonra Elazığ istikametine doğru dağlık yoldan gittiğini tespit ettiğini de atardı.

ERKEK-DEVLET FAİLLERİ KORUYOR!

Kamuoyu baskısı sonucu Zaynal Abarakov’un üvey babası Engin Yücel’in polislik görevinden alındığını ancak göstermelik olarak gözaltına alınan Abarakov’un akabinde serbest bırakıldığını hatırlatan Can, “Biz kadınlar erkek-devlet failleri koruyor derken işte bunlardan bahsediyoruz. Failler bile isteyerek bulunmak istenmedi, gözler önünde aklanmaya çalışıldı. Gülistan nerede? Diye sormaktan hiç vazgeçmedik, kadınlar olarak Gülistan’ın ismini, resmini taşımaya devam edeceğiz ve onu bulmak için mücadele edeceğiz. Gerçek adalet mücadelemizden de Gülistan’dan da vazgeçmeyeceğiz” vurgusunda bulundu.

ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ!

Açıklamanın ardından söz alan DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanı Gonca Yangöz, bugün buraya bir kez daha Gülistan Doku’nun nerede olduğunu sormak için geldiklerini hatırlatarak, “Bizler bu ülkedeki erkek katilleri tanıyoruz, bu devletin ve yargısının tutumunu biliyoruz, ama bunlarla baş etmenin yollarınızı da biliyoruz. Bu ülke katillerin arka bahçesi olmaya devam ederken, biz de hak arama mücadelemizi sürdürme kararlıyız. Asla sözümüzden dönmeyeceğiz, kadın katilleri cezalandırılana kadar asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.