GÖRÜNTÜLÜ

Kalkan: Gökten AKP-MHP’nin enkazları yağıyor dört bir yana

AKP-MHP faşizminin 24 saat korku halinde olduğunu belirten PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, “Korkunun ecele faydası yok. Ne yaparsa yapsın AKP-MHP faşizmi yıkılmaktan kurtulamayacak. Hem de çok yakında” dedi.

DURAN KALKAN'IN DEĞERLENDİRMELERİ

AKP-MHP faşizminin ancak savaşla yıkılabileceğine işaret eden Duran Kalkan, “Antifaşist mücadelenin öncülüğünü yapıyoruz. Savaşarak bu savaşı daha çok büyütmemiz, daha çok geliştirmemiz gerekli. Bu faşizmi, onun bütün oyun ve hilelerini yıkalım ki daha fazla Türkiye'yi çürütmesin, daha fazla Türkiye'nin imkanlarını tüketmesin, daha fazla toplum zarar görmesin” diyerek, özellikle Türkiye gençleri, kadınlar ve emekçilerini faşizme karşı direnişi radikalleştirme ve antifaşist savaşa daha fazla katılmaya ve destek vermeye çağırdı.

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, katıldığı Medya Haber TV programında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü amacıyla Fransa’nın Strasbourg kentinde 12 yıldan bu yana kesintisiz sürdürülen Özgürlük Nöbeti’ne de değinerek, şunların altını çizdi: “Başarılı olacaklar, zemin oluşturdular, umut yarattılar, irade oluşturdular. Bütün Kürt halkını, dünyanın dört bir yanında yaşayan insanlarımızı olduğu gibi, dünyanın bütün özgürlükçü, demokratik çevrelerini de kendi eylemlerine çektiler, kattılar. Şimdi eylemleri büyüdü, genelleşti. Aslında küresel özgürlük hamlemizin en temel direği, temeli, başlangıcı, bir parçası haline geldi. Bu temelde daha çok gelişecek, sürecek ve sonuç alacak”.

Kalkan’ın güncel gelişmelere dair değerlendirmelerinin tamamı şöyle:

İmralı direnişinin mimarı Önder Apo'yu saygıyla selamlıyorum. İmralı'da saldırı, tecrit, işkence, soykırım sürüyor. Tabii ona karşı tarihin en büyük ve anlamlı direnişi de sürüyor.

Geçen süreçte mevcut sistemin yürütülüşünde herhangi bir değişiklik olmadı. Biz o zaman da söyledik, bu tecride bahane olarak geliştirdikleri disiplin cezaları vardı. Bu sadece tecrit ya da görüşmeyi engelleme değil, aslında “Umut Hakkı” denen çerçevede Önder Apo'nun yeniden yargılamasını ve fiziki özgürlüğünü elde etmesini engellemek için uydurulmuş bir hukuki kılıf oluyordu. Bunu sürdürecekler dedik. Gerçekten de sonrasında da gördük, tekrar disiplin cezası verdiklerini ifade ettiler.
Tabii nedeni açıklanmıyor. Gerçekten de kabul edilir bir durum değil. İnsan şunu ifade edebilir; bu dünyanın en disiplinli, örgütlü yaşayan ve çalışan kişisi Önder Apo'dur. Bunu binlerce, on binlerce insan biliyor. Aslında bu uyduruk cezaları veren TC devletinin yöneticileri de çok iyi biliyorlar. Buna rağmen “disiplin cezası” demek anlamsız oluyor. İyi anlamayı gerektiriyor. Bu uydurulmuş bir şey.

Diğer yandan aslında saldırının bu biçimde sürüyor olması, İmralı'da büyük bir direnişin olduğu, aslında İmralı mücadelesinde uluslararası komplocu güçlerin ve TC devletinin, soykırımcı sistemin başarılı olamadığının, yenildiğinin kanıtı oluyor. Büyük bir direniş var, direniş sürüyor. Hem de bu faşist, sömürgeci, soykırımcı zihniyet ve siyaseti yargılama ve mahkum etme temelinde sürüyor. O halde bunu doğru anlamamız, buna doğru ve yeterli katılmamız gerekli. Önemli olan bu.

SADECE MÜCADELEYLE SONUÇ ALABİLİRİZ

Biz İmralı'daki hiçbir hukuk ve ahlak tanımayan sistemi deşifre etmeliyiz. Bu açıdan dedik, hukuk mücadelesi de önemli. Avukatlar, hukuk çevreleri çeşitli toplantılarla, konferanslarla yapıyorlar bunu. Gerçekten de önemli, anlamlı onlar. Çünkü benzeri olmayan bir ahlaksızlık ve hukuksuzluk örneği var İmralı'da. Bunu hukuka inanan hiç kimse kabul edemez. Öyle demokrat olmasına da gerek yok aslında. Sol sosyalist olmasına da gerek yok. Yani hukuka inanıyorum diyen hiç kimse İmralı'daki sistemi, rejimi meşru göremez, kabul edemez. Bu bakımdan bunun teşhir edilmesi, deşifre edilmesi, maskesinin düşürülmesi, İmralı sisteminin nasıl bir ahlaksız ve hukuksuz saldırı olduğunun ortaya konulması çok çok önemli. 

İmralı soykırım sistemine karşı mücadelenin yayılarak geliştiğini görüyoruz. Önemli gelişmeler oldu. Kurdistan'da oldu, yurt dışında oldu, her yerde var. Zenginleşti, çeşitlendi biraz. 10 Ekim'de başlayan küresel özgürlük hamlemiz temelinde, Önderliğin fiziki özgürlüğünü hedefleyen eylemlerde bir yayılma, zenginleşme, büyüme vardır. Tabii kuşkusu daha büyütmek gerekiyor. Var olanı kesinlikle yeterli görmemek lazım. Her alanda çok daha geliştirmek, çok daha büyütmek ve mutlaka mücadeleyle sonuç almayı hedeflemek gerekli. Çünkü ancak mücadele sonuç alır. Başka türlü sonuç almak mümkün değil. Ama mevcut gelişmeler de önemli. 

Bu vesileyle bir kere daha bütün eylemcileri selamlıyorum. Örneğin zindanlar ve onun etrafındaki eylemlik sürüyor. Hiç en küçük bir gerileme, zayıflama yok. Gittikçe zindan direnişi etrafındaki kitle eylemleri halka halka büyüyor. Bu çok önemli, gelişiyor.  Kitle eylemliğinde her alanda etkinlik var, sürüyor eylemlikler. CPT üzerinde önemli bir baskı oluştu bu geçen süreçte. Hukuki olarak görevlerinin gereğini yerine getirmediği gerçeği ortaya çıkıp kamuoyuna biraz yansıtılınca birçok çevre CPT üzerinde baskı ifade eden eylemsel girişimler geliştirdiler. Kadınların eylemleri oldu; mektup gönderme eylemleri. Avrupa'nın hemen bütün devletlerinden, aydınlar, yazarlar, sanatçılar, işçiler, sendikacılar, demokrat, sol, sosyalist, Kürt dostu, aslında hukuka ve adalete inanan toplumların beyni ve yüreği olan toplumlar tarafından tanınan, kabul edilen hemen bütün kesimlerin imzasını taşıyan mektuplar gitti CPT'ye. Görevine sahip çıkması istendi CPT'den. Çağrı yapıldı, İmralı'ya gidilmesi, bir bilgi çıkartılması istendi. Bunun en doğal ve demokratik hukuki görev ve hak olduğu belirtildi. Bu anlamda CPT görev ve sorumluluğuna sahip çıkmaya çağrıldı.

Bunlar oldukça önemli, geliştirmek ve devam ettirmek gerekiyor. Şu ortaya çıktı; İmralı sistemi, İmralı'daki hukuksuzluk, adaletsizlik, İmralı'da süren özgürlük ve demokrasi direnişi gittikçe daha çok kesime yayılıyor, dalga dalga bütün toplumlar içerisinde dünyanın dört bir yanında yayılıyor. Ulaştığı yerde insanlar bu hukuksuzluğa karşı çıkıyorlar. Önder Apo'nun özgürlüğü için mücadeleyi önemsiyorlar, katılıyorlar çeşitli biçimlerde. Bu çok önemli ve anlamlı bir durum. Bir defa böyle bir duruma gelmiş mücadeleyi kimse durduramaz, engelleyemez. Bu mücadelenin başarısı önlenemez. Bunu herkes bilmeli. Önder Apo'nun fizik özgürlüğü için başlatılmış olan küresel özgürlük hamlesinin başarısını kimse engelleyemez, önleyemez. Mutlaka başarı kazanacak bu hamle. 
Bu temelde sanatçıların, aydınların, herkesin katılımı var. Gençliğin, kadınların eylemliliği sürüyor. Yaymak gerekiyor, daha çok büyütmek lazım.

STRASBOURG’DAKİ NÖBET EYLEMİNE KATILANLARI KUTLUYORUM

Aslında bu küresel özgürlük hamlemiz, Önder Apo'nun fizik özgürlüğünü hedefleyen hamlesel mücadele 10 Ekim 2023'te ilan edildi. Başladı ama Önder Apo'nun özgürlük nöbetini 12 yıl önce başlatıp yürüten Strasbourg'da Özgürlük Nöbeti eylemi vardı. Avrupalı yurtseverler yürütüyorlar. Avrupa'nın değişik ülkelerinden gençler, kadınlar, işçiler, emekçiler her hafta bir yerden geliyor, nöbet tutuyorlar. 25 Haziran'da bu 12. yılını tamamlıyor bu eylem. 13. yılına giriyor. Büyük bir kitlesel eylemlik yapılacağı basına duyuruldu bu yıl dönümünde. Bunu da önemsemek, dikkate almak gerekli. Çünkü aslında en uzun süreli özgürlük eylemi olduğu gibi Kürt halkının, Önder Apo'nun özgürlüğü için 12 sene önce başlatılmış, 10 Ekim'de başlatılan küresel özgürlük hamlemize de zemin oluşturmuş bir eylemlilik. Öyle görmemiz gerekli. Bu bakımdan gerçekten de yıl dönümünde daha çok katılım olmalı.
Avrupa'daki halkımız bunu dikkate almalı. 12 yıldır kesintisiz bu eylemi sürdürdü. Bu eyleme katılan herkesi kutluyorum, selamlıyorum parti yönetimimiz adına. Başarılı olacaklar, zemin oluşturdular, umut yarattılar, irade oluşturdular. Bütün Kürt halkını dünyanın dört bir yanında yaşayan insanlarımızı olduğu gibi, dünyanın bütün özgürlükçü, demokratik çevrelerini de kendi eylemlerine çektiler, kattılar. Şimdi eylemleri büyüdü, genelleşti. Aslında küresel özgürlük hamlemizin en temel direği, temeli, başlangıcı, bir parçası haline geldi. Bu temelde daha çok gelişecek, sürecek ve sonuç alacak. Bu temelde bu eyleme katılmış olan herkesi bir kere daha selamlayıp başarı diliyorum.

GÖKTEN AKP-MHP’NİN ENKAZLARI YAĞIYOR DÖRT BİR YANA

Son dönemde bütün Medya Savunma Alanlarında, Avaşîn'de, zaten Zap'ta, Metîna'da sürekli oluyor. Yine Xakurkê’de eylemler oldu, devam ediyor. Gerilla günlük olarak işgalci, saldırgan AKP-MHP faşist sürülerine darbe üzerine darbe vurmaya devam ediyor.

Diğer yandan en çok güvendiği, tekniğiydi. Teknik ve istihbarat savaşı dendi buna. İstihbaratçılarının durumu da tekniğinin durumundan çok farklı değil. Onlar gizli olduğu için görünmüyor tabii. Gizledikleri için birçok şey açığa da çıkmıyor. Özellikle Türkiye kamuoyu, dış kamuoyu da fazla bilemiyor, duyamıyor. Ama artık mızrak çuvala sığmıyor. Bir biçimde görülüyor. HPG-BİM şimdiye kadarki sonuçları açıkladı. Bunu çeşitli basın çevreleri de duyuruyorlar. Artık gökten AKP-MHP'nin enkazları yağıyor dört bir yana. Başurê Kürdistan bu hale geldi.

UÇUŞLARINI GÖSTERDİ DE NEDENSE DÜŞÜŞLERİNİ HİÇ GÖSTERMİYOR

Dendi ki, Zap faşizme mezar olacak, Medya Savunma Alanları mezar olacak. Aslında faşizmi çökertiyor. Bunu herkes görmeli. Faşizmin öyle çok güçlenmesi gibi bir şey yok.  Faşizm inşa ediliyor falan deniliyor. Öyle değil. Kendini zorla ayakta tutmaya çalışıyor. Ömrünü uzatmaya çalışıyor. Tümden çöküşünü önlemeye çalışıyor. Gerçekten de önemli. Hafife alınmamalı. Tayyip Erdoğan ne kadar övüyordu. O AKP yardakçısı televizyonlar boy boy gösteriyorlardı; SİHAlarımız var şöyle uçuyorlar, böyle uçuyorlar. Uçuşlarını ve de vuruşlarını gösterdi de nedense düşüşlerini hiç göstermiyor. Bir de onları göstersin de alem duysun. Herkes görsün. 

Hem 27 Mayıs'da hem de 6 Haziran'daki vuruşlar da önemliydi. Belli ki artık teknik üzerinde de bir denge oluşmuştur. AKP-MHP faşizmi artık istediği gibi hareket edemeyecek. Hem her alanda özellikle Zap, Avaşîn, Metîna, Xakurkê hattında AKP-MHP faşist sürülerine darbeler vuran eylemcileri hem de bu SİHA’ların düşüşünde emeği geçen herkesi kutluyorum. AKP-MHP faşizmini çökertmek üzere en zor koşullarda savaşan HPG ve YJA STAR komuta ve savaşçı gücünü bu vesileyle selamlıyorum.

SAVAŞ GERÇEKLİĞİNİN BİLİNCE ÇIKARILMASI LAZIM

Metîna’nın en son şehitleri Zîlan, Şahan ve Serhat yoldaşlar şahsında tüm bu kahramanca mücadelenin büyük şehitlerini sevgi ve minnetle anıyorum. Apocu fedai çizgisinde süren bir mücadele, şehitler çizgisinde süren bir mücadele. Öyle hiçbir şey kolay değil. Merkez Karargah Komutanlığımız birçok kez çağrı yaptı, ifade etti; “halkımız daha iyi anlasın, daha iyi görsün, daha iyi hissetsin” dedi. Bu çağrılar çok önemliydi. Evet, SİHA’lar düşüyor da nasıl düşüyor? AKP-MHP faşist sürüleri darbe üzerine darbe yiyor. İşte bir hafta önce Mayıs ayı bilançosunu açıkladı HPG. Ortada gerçekten ciddi bir savaş var. Diğer alanların bilançoları veriliyor. Gerçi örneğin Gazze’de de bilanço veriliyor, sanki bir bardak su içer gibi. Yani 10 bin, 20 bin, 30 bin insan öldü. Bunlar insan, insan! İnsanları insanlar öldürüyorlar! Bu ne biçim insanlık? İyi sorgulanmalı bir defa. Şimdi boğazlama var. Biz bu kadar özgürlük ve demokrasi tutkunu bir hareketiz ama bize öyle bir şey dayatılmış ki; “Savaşla uğraşıyoruz” dedi Önder Apo. Boğazlanmamak, yok olmamak için çırpınıyoruz, mücadele ediyoruz. Bu hale getirilmişiz yani.
Bu bakımdan bu savaş gerçeği iyi anlaşılmalı. Tünellerdeki savaş, tim düzeni. Birkaç kişinin bir orduya karşı 24 saat savaş halinde olması, sürekli onları takip etmesi, NATO'dan aldığı güçle saldıran bir ordunun saldırıları karşısında kendini koruduğu gibi onlara darbe üzerine darbe vurması nasıl oluyor? Ne demek bu? Ne anlama geliyor? İyi anlamamız gerekiyor. İyi bilince çıkartmak lazım. Öyle gerilla savaşıyor, vuruyor, oluyor dememeliyiz. Nasıl bir bilinçle, inançla, iradeyle, dirençle, cesaretle, fedakarlıkla gerçekleşiyor. Bunu başta Kürt gençliği olmak üzere tüm Kürt halkı, kadını, erkeği, genci yaşlısı herkes iyi anlamalı, iyi hissetmeli. 24 saat bu ruhu özümsemeli, bununla yaşamalı. Başka türlü yaşam, doğru yaşam değildir. Kabul edilebilir bir yaşam değildir.

Bu anlamda gerilla gerçekten de önemli bir düzeyi tutturdu. Eskiden 80'li yıllarda Avrupa'da halkımız “vur gerilla vur, Kurdistan'ı kur” diye slogan atıyorlardı yurt dışında. Şimdi bu kadar uluslararası komplo temelindeki saldırıya karşı gerilla vuruyor ve özgür Kurdistan'ı adım adım kuruyor, inşa ediyor. Kadınların, gençlerin, halkın direnişi ile birlikte gerilla ve halk direnişi gerçekten de yeni bir yaşam yaratıyor. Özgür bir yaşam yaratıyor, yeni bir ahlak oluşturuyor, yaşam ölçüleri şekillendiriyor. Yeni insan, özgür insan yaratıyor, özgür insan ilişkileri ortaya çıkarıyor. Burada sadece öyle kan dökme yoktur yani. Evet savaş oluyor, zor koşullarda oluyor, kan dökülüyor ama sadece oraya bakmamak lazım. Bu savaş neyi hedefliyor, neyi yaratıyor, neyi geliştiriyor? Nasıl bir bilinç, inanç, irade ortaya çıkarıyor? Nasıl bir kişilik şekillenmesi yaratıyor? Yaşamı yeniden özgür temellerde nasıl şekillendiriyor? Kadın özgürlüğünü, kadın iradesini farklılıklara dayalı eşitlik temelinde nasıl şekillendiriyor? Dolayısıyla toplumda özgürlüğü ve demokrasiyi ortaya çıkartıyor, demokratik toplumu yaratıyor. Bunları görmek lazım. Gerilla savaşı bütün bunların öncüsü. Şimdi savaş bu temelde sürüyor. Bunu doğru anlamak ve desteklemek lazım tabii.

SAVAŞI DAHA ÇOK YAYMAMIZ GEREKLİ

Çağrılar oldu; bu savaşı daha çok yaymamız gerekli. Sadece dağdaki gerillayla sınırlı kalmamalı, şehirlere daha fazla yayılmalı. Gerçi şehirlerde de belli bir eylemlilik var, ben onları da selamlıyorum. Fakat daha fazla yayılması gerekli. Her alanda bir öz savunma savaşı haline getirebilmemiz gerekli. Öz savunma savaşı yürütmeden özgürlüğü elde edemeyiz, demokrasiyi kuramayız. Özgür ve demokratik bir toplum haline kesinlikle gelemeyiz. Bunları çok iyi bilmemiz gerekli. Bu bakımdan gerilla buna öncülük ediyor. Kürt gençliği, Kürt halkı bu mücadeleye tüm gücüyle destek veriyor. Bu mücadeleyi sürdürüyor. Yani gerillanın fedakarlığı, halkın yurtseverliği gerçekten de birbirini besleyici, tamamlayıcı düzeyde. Savaş belli ki sürecek. Önümüzdeki süreçte çok daha gerilla eylemliliği çeşitlenir, zenginleşir, yayılır, gelişir. Bunu ifade edebilirim.

AKP-MHP FAŞİZMİ YIKILMAKTAN KURTULAMAYACAK

AKP-MHP faşizmİ açısından durum nedir? Muğlak orası. Şöyledir, böyledir demek istemiyorum ama öyle bol keseden atıldığı gibi değil. Psikolojik savaşla her tarafı ürkütmeye, korkutmaya çalıştılar. Ama durum pek öyle gözükmüyor. Aslında onun sanki çok abartılı bir psikolojik savaş olduğu gözleniyor. Çöküyor faşizm, AKP-MHP faşizmi çözülüyor. O çırpınışları, bütün o propagandaları aslında bunu gizlemek için. Gündem saptırıyorlar. Çöküşleri ve çözülüşleri görünmesin diye gerçeklerin üzerini maskeyle örtüyorlar, kapatıyorlar. Zayıfladıkları, darbe yedikleri, yıkılmak üzere oldukları görülmesin, anlaşılmasın diye. Özellikle dış kamuoyundan ve bir de Türkiye kamuoyundan korkuyorlar öyle bir durum ortaya çıkar, görülürse diye. Zaten dıştan aldıkları destekle ayakta kalıyorlar. Alamayız bu desteği diye korkuyorlar. İşte o bir sürü insanı parayla, o milliyetçi, cinsiyetçi, dinci hezeyanlarla beyinlerini yıkamışlar. Kürt düşmanı haline getirmişler, “kazanıyoruz” diye aldatıyorlar. Gerçekleri bu insanlar görecek ve kendilerinden yüz çevirecekler diye korkuyorlar. AKP-MHP faşizminin büyük korkusu var Türkiye kamuoyundan, dış kamuoyundan. 24 saat korku halinde. Ya gerçekler açığa çıkar da, yalanı sürdüremez hale gelirsem, bu destekler kesilirse ne olurum kaygısını, korkusunu yaşıyor. Biz her zaman söyledik; korkunun ecele faydası yok. Dolayısıyla ne yaparsa yapsın AKP-MHP faşizmi yıkılmaktan kurtulamayacak. Hem de çok yakında.

BU BİR İRADE SAVAŞIDIR

Önder Apo dedi, darbe mekaniği var. Bazı çevreler de dikkat çekiyorlar. Darbe mekaniği işliyor yani. Türkiye'de her siyasi karar aslında bir darbe. Faşizmin her yaptığı, aslında bir darbe. Başka türlü iş yapması mümkün değil. Hele hele bu kadar direnişin olduğu, maskesinin düştüğü, kendisinin de darbe üzerine darbe yediği bir ortamda, öyle faşist darbeler düzenlemeden kendi varlığını koruyamaz, sürdüremez. Colemêrg Belediyesi'ne saldırı da bir darbedir, irade gaspıdır. Kayyum adı altında el koyuyorlar. Seçimi kaybettiler, şimdi bu biçimde el koyuyorlar. Aslında seçimde de el koyabilmek için bin bir türlü hile yapmışlardı. Ona rağmen alamadılar. Şimdi birkaç ay geçmeden hemen çeşitli bahaneler uydurarak el koydular. AKP-MHP faşizmi ne yapmak istiyor? 

Bu bir irade savaşı. Gerçekten de irade kırmaya çalışıyor. Yani seçimden çıkıldı, Kurdistan'da halk seçimi kazandı, kayyumları süpürüp attı, kovdu Kurdistan'dan. 8 yıldır, 10 yıldır buralarda kayyumlar var. Her seçimden sonra kayyum atanıyor. Kayyumla yöneten ayrı oluyor. Bütün baskıya, hileye rağmen yine Kürt halkı bütün kentlerinden kovdu AKP-MHP faşizmini, sömürgeci soykırımcı güçleri. Bu biçimde tekrar kendi varlığını hissettirmek, irade gaspı yaparak, “siz seçim kazansanız da ben yönetirim, ben yürütürüm” diyor. Sömürge hukuku uygulanıyor, seçim işlemiyor, seçilmişler yönetemiyorlar.

Kurdistan'da ayrı bir hukuk var. Mecliste de bunlar söylendi. Çıkıldı meclis kürsülerinde, “Kurdistan sömürgedir midir, Kürtler üzerinde sömürgecilik mi uygulanıyor” dediler. Bunları Önder Apo 50 yıl önce söyledi. “Sömürgecilik suçtur, en kötü şeydir” dedi. “Buna karşı mücadele edilmeli” dedi. Mücadeleye çağırdı halkı. Bunun için 26 senedir İmralı işkence ve soykırım sistemi altında tutuluyor. Şimdi Önder Apo'nun söyledikleri sokakta herkes tarafından söyleniyor, meclis kürsülerinde söyleniyor. Rejimin resmi kayıtlarına geçiyor mu, bilemiyoruz. Çünkü hesaplarına gelmeyenleri kayda geçirmiyorlar; tarihe arşiv olmasın, belge oluşmasın diye. Kürtlere ilişkin hiçbir belge tutmak istemiyorlar. Şimdi de bunu bilinçli, örgütlü olarak sürdürüyorlar ben eminim. Onları belgelere geçirmiyorlar ama işin gerçeği bu. Buna karşı bir tepki oluştu. Her tarafta demokratik çevreler, başta DEM Parti kendi belediye başkanına sahip çıktı. Demokratik Bölgeler Partisi sahip çıktı, halk sahip çıktı, Türkiye Demokratik Güçleri sahip çıktı. Anında tepki verdiler. Bütün Kurdistan'a, bütün Türkiye'ye yayıldı, Avrupa'ya, yurtdışına kadar halk ayakta bu faşist saldırıya, siyasi darbeye, irade gaspına karşı, kayyumculuğa karşı mücadele ediyor. Önemli yani. Ben hepsini selamlıyorum. Önemli görüyoruz, kuşkusuz daha güçlendirmek gerekiyor.

MÜCADELE, BİR HALK ÖRGÜTLÜLÜĞÜNE DÖNÜŞMELİ

Daha etkili hale getirmek lazım. Sonuç alana kadar sürdürmek gerekli. Bırakmamak lazım. Bu gaspın gerçekleşmesine kesinlikle izin vermemek gerekli. Bu düzeyde de sürdürülmeli. Bunu birçok çevre, demokratik siyasi çevreler, sivil toplum örgütleri açıklıyorlar. Eylem planları var, yürütüyorlar. Biz inanıyoruz, açıklamalarına uygun davranacaklar. Alışmayacaklar buna. Colemêrg'in kayyum tarafından yönetilmesine izin vermeyecekler. Colemêrg öyle bir yönetimi kabul etmeyecek. 
Diğer belediyelerde de nöbet başlatıldı. Onlar da önemli. Fakat bu bir örgütlenme mücadelesi de olmalı. Belediyeler aslında halkın kendi kendini yönettiği yer, yerel yönetim olmalı. Halkın örgütlendiği yer olmalı. Belediye etrafında halk örgütlülüğü ortaya çıkmalı. Sadece sıradan bir nöbet olmaz. Kayyuma karşı mücadele gerekli kesinlikle. İrade gaspını yerle bir etmek lazım. Ama o mücadeleyi bir eğitime ve örgütlenmeye de dönüştürmek lazım. Bir halk örgütlenmesi olmalı. Halk kendi kendini yönetebilmeli. Halk sahip çıkmalı.

Diyelim ki 30 kişi belediye meclis üyesi olmuş, iki eşbaşkan olarak seçilmişler. Oldu dememek lazım. Halk, özellikle yerel yönetimden, belediye işlerinden kendisini sorumlu görmeli. Yönetim de öyle olmalı zaten. Dolayısıyla bu mücadele gerçekten de belediyeler etrafında bir halk örgütlenmesine dönüşmeli. Birbirine kenetlenmiş, yaşamını birleştirmiş, iradesini birleştirmiş demokratik bir halk topluluğu ortaya çıkmalı. Bu hale gelmek lazım. Bunun için de bu devletten beklentilerden kurtulmak lazım. Devlet memurluğu, devlet beklentisi, parayla iş yapmak… Belediyelerin işi bu olmamalı. Yerel yönetimler böyle olmamalı. Halka dayanarak iş yapmalı. Halkın gücüyle iş yapmalı. Normal çalışmada da öyle. Devleti yönetenler, devlet ayrı bir şeydir. Bu işlere devletin karışmaması gerektiğini devlete hissettirmek lazım. 

31 MART’TA FAŞİZME GEÇİT VERMEDİ, ŞİMDİ HİÇ VERMEYECEK

Halk ve demokratik siyaset, “biz tanımayız” dediler. Kürt halkı bunu ifade ediyor. Kendisini tanımayanı halk da tanımaz. Demokratik toplum tanımaz. Devlet demokratik toplumu ne kadar tanırsa, demokratik toplum da devleti o kadar tanımalı. Öyle bir durum olmalı. Yani onun dışındaki bir şey zaten doğru değil. Kabul edilir de değildir.
Bu bakımdan mücadele gelişti. Tutum, mücadele önemli. Daha derinleşecek, daha çok bilinç ve örgütlülüğe dönüşecek. Daha aktivite genişleyecek, yayılacak. Faşizm, 31 Mart seçiminde ağır bir darbe yedi Kurdistan'da. Kurdistan faşizme geçit vermedi. Şimdi hiç vermeyecek. Bu kayyuma karşı direnişle aslında sadece faşizme geçit verilmeyecek değil. Faşizm yıkılacak. Böyle bir saldırı yapıyor olması onun güçlülüğünden kaynaklanmıyor, zayıflığından kaynaklanıyor. Çöküşünden kaynaklanıyor. Gerçekten de Türkiye halkları, Kürt toplumu iyi bilsin. AKP-MHP faşizmi çöküyor. Bu saldırılarla ayakta kalmaya çalışıyor. Ömrünü uzatmaya çalışıyor. Bunu böyle görmek ve anlamak lazım. O halde mücadeleyi daha da örgütlü kılar, yayarsak, geliştirirsek, büyütürsek, sürekli kazandırırsak, çökerteceğiz bu faşizmi. AKP-MHP faşizmi tarihin çöp sepetine atılacak. Sömürgeci, soykırımcı, zihniyet ve siyaset yerle bir edilecek. Yani Türkiye demokratikleşecek, Kürtler özgürleşecek, Kürt özgürlüğü temelinde demokratik Türkiye ortaya çıkacak. Bunda kesin bir kararlılık var.

Şimdi AKP açısından ne diyebiliriz? Eğer böyle sürdürülürse, şimdi diğer belediyelere de kayyum gelecek olursa ne açığa çıkacak? Zaten faşist diktatörlük var; seçim tanımıyor. Seçim, bu demokrasi denen şeyin bir somut göstergesi aslında. İnsanlar kendilerini yönetecek olanları seçecekler. Yönetilenler yönetimlerini seçiyorlar. Şimdi Kürtlerin, özgürlük isteyenlerin kendi seçtikleri yönetimler kendilerini yönetmeyeceklerse o zaman seçimin bir anlamı yok demektir. Bazı insanlar, kadınlar, gençler konuştular, açıklamalar yaptılar. Çok önemliydi. Dikkatle takip ediyoruz biz. Böyleyse seçimin ne anlamı kalıyor, dediler.

FAŞİZM ALTINDAKİ SEÇİMLERİN HEPSİ HİLELİDİR

Ne ortaya çıktı? Aslında AKP-MHP faşizmi altında yapılan seçimlerin hepsi hileli. Öyle seçim değil gerçekten. 14 ve 28 Mayıs 2023 seçimleri de bir hileydi. Tayyip Erdoğan seçim kazanmış bir cumhurbaşkanı değil, gasp etmiş, hileyle, zorla almış, aslında seçimi bir maske olarak kullanan gayrimeşru bir yönetici. Zaten AKP'de orada almış olsa bile 31 Mayıs seçiminde çoğunluğu kaybetti. Birinci parti olmaktan düştü. 31 Mayıs seçiminde zaten gördük. Şırnak'ta, Colemêrg’de, bütün Kurdistan şehirlerinde açık hile yaptılar. O kadar insan getirdiler, haram oy kullandırdılar; buna rağmen alamadılar. Hileyle, baskıyla, zorla alamadılar; bu sefer kayyumla alırız, diyorlar. Böyle olursa o zaman seçimi anlamsız hale getirir. AKP-MHP faşizmi bilsin ki, bir daha öyle kimseyi seçime götüremez. Bunda ısrar eder, diretirse insanlar hem buna karşı mücadele ederler hem de daha radikal mücadele ederler. Öyle kendilerine boyun eğeceklerini kimse sanmamalı. Faşizme boyun eğilmez, faşizme karşı mücadele edilir. Daha fazla mücadele edilir. Faşizm bir saldırı. İşte dikkat edelim, darbe yapıyor, irade gasp ediyor, kayyum atıyor, hile yapıyor, saldırıyor, katlediyor, tutukluyor. O halde direniş çok çeşitli olacak, daha fazla gelişecek. Faşizme karşı direniş büyüyecek, çeşitlenecek, daha da şiddetlenecek, radikalleşecek. Biz hep dedik; faşizm topyekûn saldırıdır, savaş demektir.

ANTİFAŞİST SAVAŞ GELİŞECEK

Faşizme karşı topyekûn direniş gerekli ama merkezinde antifaşist savaş olmalı. Savaş daha çok gelişecek. Şimdi sen seçimi bu hale getirirsen o zaman Kürt halkı da, Türkiye halkları da, gençleri, kadınları, seçtiklerimizi yönetimde tutmuyor, seçim bir şey ifade etmiyor diyerek ne yapacak? Bu rejimi yıkmaya yönelecekler. Devrimci savaşa daha fazla yönelim olacak. Bizim savaş potansiyelimizle, yaklaşımımızla önemli, anlamlı. Bu bakımdan antifaşist savaş gelişecek. Özellikle Türkiye gençlerini, kadınlarını, Türkiye'nin emekçilerini; yani faşizm oluyor mu olmuyor mu, AKP-MHP diktatörlüğü faşist mi değil mi, kurumlaşıyor mu, kurumlaşmıyor mu tartışmasından çıkarak bu faşist saldırganlığı, zulmü görüp, faşist savaşı görüp ona karşı direnişi daha çok geliştirmeye, büyütmeye, radikalleştirmeye, antifaşist savaşa daha fazla katılmaya, destek vermeye çağırıyorum. Ancak savaşla bu AKP-MHP faşizmi yıkılır.

Sadece savaşla yıkılır demiyorum, yanlış anlaşılmasın. Ama bunun öncüsü savaş olur. Faşizme karşı mücadele savaşla olur. Biz parti olarak da, Halkların Birleşik Devrim Hareketi olarak da böyle bir mücadele yürütüyoruz. Antifaşist mücadelenin öncülüğünü yapıyoruz. Savaşarak bu savaşı daha çok büyütmemiz, daha çok geliştirmemiz gerekli. Bu faşizmi, onun bütün oyun ve hilelerini yıkalım ki daha fazla Türkiye'yi çürütmesin, daha fazla Türkiye'nin imkanlarını tüketmesin, daha fazla toplum zarar görmesin.

Aslında buradan çıkartılacak önemli sonuç, daha çok birleşmek, daha fazla mücadele etmek, mücadeleyi her tarafa yaymak. Özellikle gençlik için belirtiyorum. Antifaşist savaşı geliştirmesi gerekiyor Türkiye gençliğinin. Unutmamalı, DEV-GENÇ’i unutmamalı. Faşist darbelere karşı nasıl direndi devrimciler, Mahirler, Denizler, İbrahimler? O çizgiyi unutmamak gerekiyor. O öyle bir öncülüğün peşinden yürümek, izinden yürümek gerekiyor. Öyle bir gençlik olabilmek lazım. Buna ihtiyaç var. Bu saldırılar, bu bilinci daha çok geliştiriyor. Örgütlenmesi ve eyleme de inanıyoruz önümüzdeki süreçte daha çok gelişecek.

ORTADOĞU GENÇLİK KONFERANSI TARİHİ ÖNEMDE

Ortadoğu Gençlik Konferansının sonuçlarını kısa da olsa dinledik. Çok önemli tartışmalar olmuş. Önemli bir sonuç da ortaya çıkmış. Ortadoğu'nun ve Kuzey Afrika'nın bütün toplumlarından gençler var. 15 ülkeden 25 gençlik örgütü deniliyor. 95 delegenin katıldığı ifade edildi. 

Lübnan'daki konferansı kutluyorum. Ortadoğu Gençliği'ni kutluyorum. Kürt Gençliği buna aktif olarak katıldı. Kurdistan'da Özgürlük Mücadelesinin gelişimi Ortadoğu'yu nasıl olumlu etkiliyor? Gencini, kadınını, işçisini, emekçisini, halkları nasıl birbirine yaklaştırıyor? Bunun somut bir örneğini bugün Beyrut'ta gördük. Tarihi önemde bir toplantı oldu. Libya'dan Kafkasya'ya, Yemen'den Kurdistan'a kadar bu kadar savaşın, sorunun yoğunlaştığı, çatışmaların sürdüğü bir ortamda tüm bu sorunları çözmeye, aday çözmeye öncülük etmede kararlı bir toplantı oldu. Bir karar düzeyi ortaya çıktı, irade oluştu. Bu çok çok önemli.

Bu temelde Ortadoğu Gençlik Konferansı'nı kutluyorum. Sonuçları çok tarihi öneme sahip. Büyük başarı ifade ediyor. İnanıyoruz bu sonuçlar adım adım her alanda pratiğe geçirilecek. Zaten bazı değerlendirmeler de hemen o yönlü oldu. Onu pratikleştirecek bir iradenin varlığı konferans çalışmaları ve sonuçlarının basına yansıtılışında görülüyordu. İnanıyoruz buna uygun mekanizmalar da oluştu. Dolayısıyla Kurdistan'daki özgürlük mücadelesi, özgürlük ve demokrasi mücadelesi gençlik öncülüğünde bütün Ortadoğu'ya ve Kuzey Afrika'ya yayılacak. Bu çok açık ve sonuç alacak bu.

Şunu bilmek gerekiyor. Bundan 45 yıl önce aynı Beyrut'ta Önder Apo Filistin halkının temsilcileriyle, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün mensuplarıyla, Filistinli, Lübnanlı, Beyrutlu gençlerle ilişki kurdu, ittifak yaptı, birlikte çalıştı. Bu 45 yıllık büyük mücadele ortaya çıktı. Ortadoğu gençliğini bir araya getiren, Kürt özgürlüğü temelinde bir Ortadoğu demokratik konfederalizminin önünü açan, böyle bir konfederalizme giden süreci başlatan büyük bir düşünsel ve siyasi irade ortaya çıktı. Önder Apo da ikinci hamlesini Beyrut'tan başlattı. Şimdi Kürt gençliği, Ortadoğu gençleriyle birlikte, akranlarıyla birlikte 45 yıl sonra Lübnan'dan bir çıkış yapıyorlar.

Önder Apo nasıl çıkış yaptı ve 45 yılda buraya getirdiyse, biz inanıyoruz bu konferansın sonuçlarının pratiğe geçirilmesi temelinde, bu özgürlük ve demokrasi mücadelesi Kurdistan'dan Ortadoğu'nun ve Kuzey Afrika'nın diğer alanlarına da yayılacak. Mücadele, savaş olan yerlerde mücadeleler düzeltilecek, savaş düzeltilecek, daha uygun ve yeterli hale getirilecek. Çünkü bazıları gerçekten de bu küresel kapitalist modernite saldırısına, emperyalist saldırganlığa, soyguna, sömürüye hizmet ediyor. 

Ortadoğu gençliğinin şunu bilmesi lazım. 200 yıldır Avrupa kapitalizmi, kapitalist modernitesi Ortadoğu'ya saldırıyor. Yüz yıldır savaş yapıyor Ortadoğu'da, yüz yılı da aştı aslında. Ortadoğu üzerinde tam bir tahakküm kurmak istiyor. Zaten bunlar tartışılmış toplantıda. Bütün dış müdahaleleri reddediyorlar. Büyük Ortadoğu Projesi başta olmak üzere hiçbir dış müdahale Ortadoğu'ya demokrasi getiremez, diyorlar. Ortadoğu halklarının demokratik iradesinin kendi dayanışmalarıyla ortaya çıkacağını ifade ediyorlar ve biz öncülük edeceğiz diyorlar. Beyrut'ta bir umut, bir irade ortaya konuldu gençlik tarafından. Hem de bu koşullarda Gazze'de, Kurdistan'da, bilmem Yemen'de kan gövdeyi götürürken, bu kadar sorun çokken gençliğin buraya müdahale etmesi, bu kadar ideolojik, siyasi, askeri saldırının, çatışmanın, çıkar çatışmasının Ortadoğu halklarının her gün kan kusturduğu, zulüm yaşattığı bir ortamda bir irade ortaya koymaları, bir araya gelmeleri ve biz buradan çıkış yapacağız demeleri önemli. Gerçekten de umut veriyor. Büyük heyecan geliştiriyor. İnanıyoruz devamı gelecek. 

ORTADOĞU GENÇLİĞİNİN SAVUNMALARDAN ÖĞRENECEĞİ ÇOK ŞEY VAR

Kürt gençliği açısından da Ortadoğu gençleri için de şunları söyleyebilirim ben. Dış saldırıları da, onların Ortadoğu'da ortaya çıkardığı bu uşakları da, işbirlikçi, ulus devletçi kesimleri de doğru anlamalı gençlik. Onlardan herhangi bir şey gelmez. Güç, gelecek halkların elinde, kadınların elinde. Dolayısıyla gençlik böyle bir halk hareketine ruh veren, dinamizm veren, öncülük eden bir yapıda. Bu açıdan bu gerçekleri iyi görmeli. Bunun için kendilerini iyi eğitmeliler, daha güçlü örgütlemeliler, daha direnişçi olmalılar. Bu çıkar savaşına karşı varlık ve özgürlük savaşını her yerde, her ülkede, her toplum içerisinde gençlik birbiriyle dayanışma içinde geliştirebilmeli. Çünkü başka türlü Ortadoğu'nun demokratikleşmesi, kurtuluşu mümkün olmaz. Ancak böyle bir direnmeyle bu kazanılabilir. Kendilerini eğitmeleri açısından da hem bu Ortadoğu'ya saldırıyı hem Ortadoğu'nun tarihsel gerçekliğini, Ortadoğu toplumlarının özelliklerini, Ortadoğu sorunları için çözüm yollarını en somut ve gerçekçi bir biçimde ortaya koyan Önder Apo'dur. Önder Apo'nun savunmalarını bütün gençlik okumalı, Ortadoğu gençliğine daha çok taşırılmalı. Gençlik Önder Apo'nun savunmaları temelinde kendisini eğitmeli. Bu çok çok önemli. Doğru ne, yanlış ne? Dost kim, düşman kim? Çirkin ne, güzel ne? Bunları anlayabilmek için, Ortadoğu gerçeğini anlayabilmek için, Ortadoğu'da özgür ve demokratik bir irade olabilmek, öncü bir gençlik hareketi haline gelebilmek için Önder Apo'dan öğrenilecek çok şey var. Savunmalardan düşünce olarak öğrenilecek çok şey var. 

Önder Apo’nun 45 yıl önce Beyrut'ta Filistin halkıyla, FKÖ ile birlikte dayanışma içerisinde başlattığı bir direniş var. Şimdi bu hale geldi. Filistin direnişi, evet sürüyor çeşitli biçimlerde ama Gazze'deki durumu gördük yani. O durumdan kurtarmak, bir özgürlük direnişi haline getirip gerçekten de Ortadoğu'ya öncülük eden, ilham veren bir düzeye çekmek de gerekli. Kurdistan'daki direniş zaten bu temelde sürüyor. Diğer alanları da bu düzeye getirmek gerekli. Önder Apo'dan öğrenilecek şey çoktur. Hem savunmaları okunmalı, hem Önder Apo'nun mücadelesi, pratiği incelenmeli, tarzı incelenmeli, üslubu incelenmeli, temposu incelenmeli, nasıl çalışmış görülmeli.

GENÇLİK ULUS DEVLET AJANLIĞINA TESLİM OLMAYACAK

Bilinmeli ki, Önder Apo sıfırdan başladı. Yalnız başına gitti Lübnan'a, Beyrut'a. Tercümanı bile yoktu yanında, arkadaşı bile yoktu. Her şeyi böyle tırnakla sökercesine sıfırdan başlayarak geliştirdi ve şimdi Ortadoğu'ya öncülük eden bir Kurdistan özgürlük direnişini ortaya çıkardı. Gençti o zaman. Gençti ve yalnız başınaydı. Demek ki oluyor, onu söylemek istiyorum. Yapılabilir, Önder Apo'dan çok şey öğrenilebilir. Herkes buradan öğrenip benzer pratiği geliştirebilir. Bu bakımdan inanıyoruz ki bu toplantının sonuçları böyle bir ruhla özellikle Apocu tarz, üslup ve tempo özümsenerek, gerekli örgütsel kurumlar oluşturulup takip edilerek, gerekli tartışmalar, toplantılar devam ettirilerek pratiğe geçirilecek. Gençlik, kapitalist modernite saldırılarına ve bu ulus devlet işbirlikçiliği ajanlığına teslim olmayacak, prim vermeyecek. Ortadoğu'yu bunlardan kurtaracak.

İdeolojik olarak da, siyasi, askeri olarak da bu saldırganlığa karşı özgürlük ve demokrasi mücadelesini yoldaşça, dayanışma içerisinde örgütlenerek geliştirecek. Bu bilimciliğe, cinsiyetçiliğe, milliyetçiliğe, dinciliğe karşı özellikle de dinciliğe, cinsiyetçiliğe ve milliyetçiliğe karşı, kapitalist modernite liberalizminin her türlü ideolojik saldırısına karşı demokratik moderniteyi özümseyecek. Demokratik sosyalizmi öğrenecek, özgürlük ve demokrasi bilinci edinecek, kendini eğitecek, örgütlenecek, ulusal düzeyde olduğu kadar bölgesel örgütlülüğü de geliştirecek. 

Demokratik Ortadoğu Konfederalizmine giden süreci başlattık. Ortadoğu'nun sorunları Demokratik Konfederalizm ile çözülecek. Gençlik bu Demokratik Ortadoğu Konfederalizmini yaratmanın öncüsü olacak. Hem mücadelesiyle hem inşasıyla böyle bir gerçekleşmeye öncülük edecek. Bu konferans böyle bir mücadelede anlam bulacak. 
İnanıyoruz, umut ediyoruz, böyle bir mücadele süreci büyük ivme katacak. Zaten devam eden bir süreç, ivme katacak. Böyle zor ve olumsuz koşullarda bunun yapılmış olması başlı başına zaten önem arz ediyor. Büyük bir başarı bu. Pratik de bunun gereklerine göre olacak. Bu temelde bir kere daha Partimiz adına genç yoldaşları kutluyor, özgürlük ve demokrasi mücadelelerinde üstün başarılar diliyorum.

HAZİRAN AYI FEDAİLİK AYIDIR

28. yıl dönümünde Zîlan yoldaşı ve onun şahsında tüm Haziran şehitlerimizi, özgürlük mücadelesi şehitlerimizi saygı, sevgi ve minnetle anıyorum. Haziran ayı bu temelde fedailik ayı olarak tanımlandı mücadelemizde. Kadın hareketimiz, kadın fedailer ayı olarak tanımlıyor. Gulan Yoldaş, Sema Yoldaş, daha onlarca kadın yoldaş bu ayda şehit düştüler. Bunlar hep fedai öncülerdi. Haziran fedailik ayı oldu mücadele tarihimizde. Bu 28’inci yılda da biz Haziran ayını hareket olarak, halk olarak daha çok fedaileşerek, fedaice mücadeleyi daha çok geliştirerek yaşıyoruz.

HPG ve YJA Star gerillası, Medya Savunma Alanlarında ve Kurdistan'ın dört bir yanında böyle bir mücadele yürütüyor. Gençlik ve kadın hareketimiz fedaice Zîlan çizgisinde mücadele ediyor her tarafta. Halk direnişimiz fedaice yürüyor.

KÜRT’E SALDIRI KADINA SALDIRIYLA PARALEL GİDİYOR

Ben şunu ifade etmek isterim. Zîlan öncülüğü, fedaileşen kadını, fedaileşen Kürt’ü ortaya çıkardı. Kürt halkını ve kadınları fedaice mücadeleye çekti. Özgürleştirdi ve irade haline getirdi. Bütün saldırı bunadır aslında. Kayyum saldırısı da buna, diğer saldırı da buna. Dikkat edilirse, kadın iradeli ve özgür yaşar olmasın, Kürt iradeli ve özgür yaşar olmasın, kendi kendilerini yönetemesin diye saldırıyorlar. Belediyelere saldırının temel bir amacı da bu. Fedaileşerek özgürleşen Kürtlük, özgürleşen kadın gerçekten de gericiliği korkutuyor. Erkek egemen zihniyeti, siyaseti, sistemi korkutuyor. Faşist, sömürgeci, soykırımcı zihniyet ve sistemi korkutuyor. Neredeyse ödlerini patlatıyor. İktidar ve devlet sistemleri, erkek egemen zihniyet ve sistemler, tarihsel olarak elde ettikleri bu egemenliği, yalana, zulme dayalı haram yaşamı kaybedeceklerinden korkuyorlar. Bunun için tüm güçleriyle saldırıyorlar. Kürt’e saldırı, kadına saldırı paralel gidiyor.
Kürt özgürlüğü ve kadın özgürlüğü, bütün özgürlüklerin ve demokrasilerin turnusol kağıdı olarak varlık gösteriyor. Kim gerçekten özgürlükçü ve demokrat kim değil, Kürt ve kadın özgürlük mücadelesine bakarak bunları görebiliyorsun. Kim mücadeleci kim değil, kadın mücadelesine ve Kürt halkının mücadelesine bakarak bunları görüyorsun. Bunlar çok önemli.

Zîlan gerçeği bütün bunların öncüsü. Önder Apo, “Zîlan komutan, biz emir erleriyiz, onun savaşçılarıyız” diyordu. Gerçekten de 28 yılın böyle geçtiği, bugün Kürt ve kadın özgürlük mücadelesinin nasıl bütün gericiliklerin ödünü patlatırcasına korkutur hale geldiği ortada. O halde Zîlan mücadelesinin ne olduğu, 28 yılda ne ortaya çıkardığı açık. Daha fazla söz söylemeye gerek var mı? Yoktur. O halde ne yapmalıyız bu 28’inci yıl dönümünde? Bu gerçeklerin daha çok bilincine varmalıyız. Daha fazla Zîlanlaşmak lazım. Dolayısıyla daha çok fedaileşmek gerekli.

ZÎLAN FEDAİLEŞEN KADINI, FEDAİ BİR HALK GERÇEĞİNİ ORTAYA ÇIKARDI

Fedaileşen halk, kadın, gençlik, parti ve gerilla öncülüğünde fedaileşen bir toplum ortaya çıkmalı. Devrimciliğimiz ve yurtseverliğimiz fedailik çizgisindedir bizim. Başka şey karışmaz buna. Biz her yerde mücadele ederiz. Şöyle ya da böyle değişik yöntemlerle mücadele ederiz ama bilincimiz, inancımız, ruhumuz, cesaret ve fedakarlığımız fedailik çizgisindedir. Bu böyle bir durum yaratılmıştır artık. Zîlan bir kadın toplumu oldu, Zîlan bir Kürt toplumu oldu. Zîlan yoldaşın fedai eylemi, fedaileşen bir kadın gerçeğini ve Kürt halk gerçeğini ortaya çıkardı. Bunu bu yıl dönümünde çok daha fazla idrak ediyoruz, daha çok anlıyoruz, özümsüyoruz. Özellikle Kürt gençliğinin bu gerçeği daha çok özümseyeceğine inanıyorum ben.

Bakur’daki Kürt gençliği Zîlan çizgisini daha iyi anlamalı, daha doğru özümsemeli. Zîlan nedir, ne değildir? Mücadele ediyor bu gençlik gerçekten de. 45 yıldır büyük bir mücadele yürüttü, 40 yıldır savaşıyor. Gerilla bir gençlik örgütü, partimiz bir gençlik partisi. Bunda herhangi bir tereddüt yoktur. Dolayısıyla işte 40. yılını sürdürüyoruz 15 Ağustos Atılımının. Ve bu gençlik, 40 yıldır kesintisiz bir özgürlük savaşına öncülük ediyor. Bu, fedailik çizgisinde oluyor, Zîlan çizgisinde oluyor. 

Bugün de her türlü faşist, sömürgeci, soykırımcı, özel savaş saldırılarına karşı direniyor gençlik. O halde düşmanı iyi anlamalı, özel savaşı iyi anlamalı, iyi tanımalı. Özel savaş nedir, ne değildir? Özel savaş kapitalist modernite sisteminin topyekun saldırısı demektir. Toplumun tüm yaşam alanlarına dönük saldırıdır, tek boyutlu saldırı değil. Ekonomik, ideolojik, psikolojik, siyasi, askeri, kültürel, sosyal her boyutta saldırı. Toplumun tümüne saldırıdır. Ama tabii toplumun en dinamik gücü gençlik; en çok gençliğe saldırıyor. Toplumun en özgürlükçü gücü kadın; en çok kadına saldırıyor. Dolayısıyla özel savaş saldırılarına en çok gençler ve kadınlar hedef oluyorlar. O halde özel savaşı iyi anlamaları, ona karşı devrimci öz savunma savaşını her bakımdan geliştirmeliler. Çok boyutlu bir saldırı, özel savaş. Ona karşı direniş, mücadele de çok boyutlu. Ama hepsinin merkezinde askeri boyut var tabii. Savaş öncülük etmezse, savaşta önü açılmazsa diğer mücadeleler gelişme sağlamaz. Serhildan gelişmez, kitle eylemliliği gelişmez. Bunu bilmemiz lazım. Bu bakımdan devrimci savaşı her şeyin anahtarı olarak görüp gerilla öncülüğünde bunu geliştirebilmeliyiz. 

Bunları daha iyi anlamalı Bakur gençliği. Daha fazla kendini eğitmeye ve örgütlemeye ihtiyacı var. Genç yoldaşlara tavsiyem odur. Kendinizi eğitin ve örgütleyin deyince okula gitme anlamasınlar. AKP-MHP okullarında bir şey öğrenilemez. TC okulunda ancak bildiğini unutur. Önder Apo'yu okusunlar, savunmaları okusunlar, çözümlemeleri okusunlar. Önder Apo'nun çizgisinde kendilerini eğitsinler. Durmadan eğitsinler. Biz eğitildik, yeterli demesinler. Ama tabii eğitimi örgütlemeyle, örgütlemeyi eylemle birleştirmek lazım. Fikir, zikir, eylem birliği gerekli. Bunlar iç içe. Eğitim, örgütlenme ve eylem birliktedir. Apocu tarz bu. Kemal Pir tarzı böyledir.

ÖNDER APO, RÊBER APO DENİLMELİ

O halde Apocu gençlik kesinlikle böyle olmalı. Ve mücadeleye cesaret ve fedakarlıkla şimdiye kadar yaptığı gibi öncülük etmeli. Her şeyden önce kapitalist modernitenin o etkilerinden kendisini kurtarmalı. Fakat bu konularda eksiklikler görülüyor. Mesela modernite etkileri var, eğitimsizlik var, örgütlenme zayıf. Hep başkasından bekleniyor. Halbuki gençlik bunu yapar. Rahatlıkla kendini eğitebilir, örgütleyebilir. Biz aslında sorumluyuz bundan. Bunları söylerken kendi sorumluluğumuzu biraz gereği olarak da söylüyorum. Koşullar yok. Aslında gelebilenler gelsinler. Biz eğitiriz yani. Gelmelerini de istiyoruz. 

Apocu gençlik, Apocu çizgiyi özümsemiş gençliktir. Önder Apo çizgisinde kendisini eğitmiş gençliktir. O halde dili, üslubu, giyimi, kuşamı, yaşamı, sözü her şey öyle olmalı. Ama ben bazı genç yoldaşları dinliyorum. “Sayın Öcalan” diyorlar. Ben ürküyorum dinleyince. Ben 1975 yılından bu yana Önder Apo'nun adını daha söylemedim. Biz hep arkadaş dedik. Ondan sonra “Önder” dedik. Parti önderi, halk önderi... Büyük komutanın adı söylenmez. Önder dersin, o olur. Öyle diyeceklerine “Rêber Apo” deseler daha iyidir. Hem Kürtçe de konuşmuş olurlar. 

Kapitalist modernite etkilerini yaşayarak özel savaşa karşı, kapitalist moderniteye karşı, sömürgeciliğe karşı mücadele edemeyiz. Önce kişilik devrimimizi yapacağız. Dilimizi, davranışımızı, yaşam tarzımızı, kişiliğimizi düzelteceğiz, değiştireceğiz. Kişilik devrimi geliştireceğiz. Yani özgürlük devriminin esası, özel savaştan kurtulmanın esası zihniyet ve vicdan devrimi temelinde kişilik devrimi yapmaktır. Bu da gerçekten Apocu gençlik olmak, o da Zîlanca fedaileşmek demek. 

Bir kere daha şehadetinin 28’inci yıl dönümünde Zîlan yoldaşı ve şahsında tüm şehitlerimizi saygı, sevgi ve minnetle anıyor, özellikle Bakur'daki Kürt gençliğini daha çok Zîlanlaşmaya, Zîlan çizgisinde kendine eğiterek Apocu fedai gençlik haline gelmeye çağırıyorum.