Katil korucuların tutuklanması talebi reddedildi

DEM Partili Ahmet Gün'ün katledilmesine dair davada, sanık korucuların tutuklanması talebi reddedildi.

Şirnex'in Qileban (Uludere) ilçesinin Sêgirkê (Şenoba) beldesine bağlı Taloka köyünde 11 Aralık 2023'te Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partili (DEM Parti) Ahmet Gün'ü katleden ve oğlu Abdürrahim Gün'ü yaralayan emekli korucular Enver Babat, Ömer Yarar ile korucu Sıddık Babat ve oğlu Ebubekir Babat'ın yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. "Kasten öldürme" suçundan tutuklu yargılanan Sıddık Babat, Şırnak 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Şırnak T Tipi Cezaevi'nden katıldı. Tutuksuz sanıklar Enver Babat, Ömer Yarar ile Abubekir Babat ise Uludere Adliyesi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlandı. 

Olaydan yaralı kurtulan Ahmet Gün'ün oğlu Abdürrahim Gün, akrabaları, ailenin avukatları Avukat Pîrozhan Karalı Güler ile Avukat Özüm Vurgun, DEM Parti Hukuk Komisyonu Avukat Salih Tekin duruşmada bulunurken, duruşmayı DEM Parti Şirnêx Milletvekili Newrroz Uysal, DEM ve Demokratik Bölgeler Parti (DBP) yöneticileri izledi. 

Duruşmada, Gün'ün başına ateş ederek öldüren korucu Sıddık Babat, suçuna ilişkin savunması sorulunca, susma hakkını kullanacağını belirterek, savunma yapmayacağını söyledi. Aynı şekilde, emekli korucu Ömer Yarar da susma hakkını kullanacağını ifade ederek, savunma yapmadı. Ardından koruculardan Abubekir Babat savunma yaptı.

Sanık savunmalarının ardından olaydan yaralı olarak kurtulan Abdürrahim Gün dinlendi. Gün, çalı çırpı toplamak için kendi arazilerine gittiklerini, ancak Enver Babat, Sıddık Babat ve beraberindekilerin yanlarına gelerek, "Burası artık bizim, sizin değil" dediğini söyledi. Daha sonra kendilerine saldırı yapıldığını ifade eden Gün, babasının siyasi nedenlerle katledildiğini söyledi, tutuksuz yargılanan sanıkların tutuklanmasını istedi. 

Söz alan mağdur avukatları ise olaya ilişkin delillerin karartıldığını, var olan delilerin de eksik incelendiğini ifade etti. Sanıkların olayın ardından delileri toplamakla görevli jandarma komutanlığıyla diyaloğa girerek, "Biz geliyoruz" demelerinin delillerin karartıldığını gösterdiğini dile getirdi. Yaralan Abdürrahim Gün'ün hastane raporlarının dosyaya dahil edilmediğini, yine Gün'ün hangi silahla yaralandığının tespit edilmediğini ifade eden avukatlar, delilerin yeniden toplanması ve değerlendirilmesi için başka bir ilin jandarmasının görevlendirilmesini istedi.

Sıddık Babat'ın tutukluluğunun devamına karar veren mahkeme, diğer sanıkların tutuklanması talebini reddetti. Olay yerine yakın çobanların tanık olarak dinlenmesine karar veren mahkeme, dosyadaki eksikliklerin giderilmesine, Adli Tıp Kurumu'ndan olaya ilişkin balistik rapor düzenlemesine karar vererek, duruşmayı 4 Ekim'e erteledi. 

MAHKEMEYE TEPKİ

Adliye çıkışında açıklama yapan DEM Parti Milletvekili Newroz Uysal, "Ahmet Gün'ün katledildiği günden bu güne kadar etkili bir soruşturma yapılmadı. Bugünde sanıklar ilk duruşmada yargı eliyle korundu. Sanıkları duruşma salonuna getirmeyerek, hakikatin ortaya çıkmasını istemediler. Sadece Sıddık Babat'ın değil, tüm sanıkların tutuklanması gerekiyor. Bizler de bu davanın karanlıkta bırakılmaması, olayda parmağı olan tüm sanıkların cezalandırılması için sonuna kadar takipçisi olacağız" dedi. 

Mağdur avukatlarından Özüm Vurgun, olaya ilişkin etkin bir soruşturma yürütülmediğini vurgulayarak, Babat ailesinin koruculuk sistemi içerisinde bulunması ve devletle olan işbirliğinden kaynaklı dosyaya soruşturma aşamasında müdahale edildiğini söyledi. Vurgun, davanın cezasızlık ile sonuçlanmasına izin vermeyeceklerinin altını çizdi. 

Ahmet Gün'ün Eşi Dorî Gün ile oğlu Abdürrahim Gün ise sanıkların tutuklanmalarını ve cezalandırılmalarını istedi.