Kavaklı S Tipi Cezaevi raporu: İşkence, kötü muamele, provokasyon

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi Hapishaneler Komisyonu, Samsun Kavak S Tipi Cezaevi'nde yaşanan hak ihlallerine dair hazırladığı bir raporu açıkladı.

Rapor İHD Ankara Şube binasında basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu. Komisyon üyelerinin katıldığı açıklamada, ihlal raporu metnini İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Ömer Faruk Yazmacı okudu.

Komisyonun yaptığı açıklamada, tutsakların insanlık onuruna yakışmayan muamelelere maruz kaldığı belirtildi.

Raporda, Kavak S Tipi Cezaevi'nde tutsakların ayakta sayım ve tek sıra halinde yürütme gibi zorlayıcı uygulamalara maruz kaldığı, ayrıca hastaneye gitmek isteyenlerin ağız içi aramalara tabi tutulduğu, cezaevinin verdiği kimliğin kullanılmasının dayatıldığı, kimliği kullanmak istemeyenlere cezalandırma uygulandığı ve gardiyanlar tarafından keyfi muamelelere maruz kaldıkları ifade edildi. Raporda ayrıca, işkence yapıldığı ve tutsaklara "vatan bölünmez" sloganlarının atıldığı da belirtildi.

Raporun devamında, 4 Mart'ta yaşanan bir olayda 11 tutsağın şiddete maruz kaldığı ve bu tutsaklara yemek verilmediği bilgisi paylaşıldı. 

Ayrıca, Denizli D Tipi Kapalı Hapishanesinden sevk edilen 4 mahpusa çıplak arama yapıldığı ve bu sırada işkenceye maruz kaldıkları, bir mahpusun elmacık kemiğinin kırıldığı ve diğer mahpusların da saldırıya uğradığı ifade edildi.

Urfa T Tipi Kapalı Hapishanesinden getirilen mahpusların çıplak arama dayatmasını reddettikleri ve koğuş içinde işkenceye maruz kaldıkları da raporda yer aldı. 

Bununla birlikte, bazı gardiyanların provokasyon amaçlı hareketlerde bulunduğu ve yemek porsiyonlarının yetersiz olduğu bilgisi de raporda yer aldı.

Raporda ayrıca, mahpusların açlık grevi başlatmalarının ardından idarenin çeşitli cezalar uyguladığı ve bu cezalara karşı tutsakların itiraz ettiği belirtildi.