Kayyum gitti ama tahribatları sürüyor

Kayyumdan devralınan Dêrik Belediyesi, borçların yanı sıra çalışmayan personelle uğraşırken ertelenen su ve yol sorununa çözüm arıyor.

DÊRIK'TE KAYYUM TAHRİBATLARI

Dêrik Belediyesi Eşbaşkanı Songül Özbahçeci, belediye işleyişini kilitleyen personel politikası dışında devam eden tahribatlarından birinin, zamanında yapılmayıp biriken altyapı hizmetleri olduğunu belirterek, "Kasadan para çıkartılmış ama masraf gerekçesi gösterilmemiş. İşin içinden çıkmak mümkün de değil. Bu paralarla yapılması gereken en temel hizmetleri bile yapmadılar" dedi.

ANF'ye konuşan Dêrik Belediyesi Eşbaşkanı Songül Özbahçeci, belediyede işleyişi yeniden düzenlemeye dair başlattıkları çalışmaların, hem kaymakamlık hem de alınan personel tarafından doğrudan veya dolaylı yollarla engellenmeye çalışıldığını söyledi. Songül Özbahçeci, şunları paylaştı: "Belediyede alımı İŞKUR üzerinden yapılmış olanlar var. Normalde belediyenin personeli olduğu halde kaymakamlık başka yerlere görevlendirme çıkarmış. Başvurup belediyeye kabul aldıkları iş tanımlarıyla da alakasız görevlendirmeler. İşleyişi sağlamak açısından biz bu görevlendirmeleri iptal ettik. Hepsinin işe alındıkları birimlerde çalışmalarına dair tasarrufumuzu belirttik. Kaymakamlık bunun için bize yazı yazıyor ve 'Bakın, biz bu kişilerin görevlendirmesini yaptık, sizin için de uygunsa bizde kalsınlar. Yoksa doğrudan da İŞKUR üzerinden eleman çekebilirdik. İyi niyetimizden bunu yapmadık' diyor. Öyle yapsaydınız o zaman. Belediyenin işleyişi tam anlamıyla yerine gelmezken var olan personeli çekmek mi iyi niyet? Görevlendirmelerini iptal ettiğimiz personel de şikayet ediyor, çünkü ayak ayak üstüne atarak maaşını almaya alışmış. Gel çalış diyoruz, dış biliyor bize. Bu sefer de 20 günlük rapor alıyor. Arka arkaya hem de. Parmağını oynatmadan evinden maaşını almaya devam ediyor. 

İŞTEN ÇIKARAMIYORUZ, İŞE ALAMIYORUZ

Çalışmayan, rapor alıp işe gelmeyenleri bile çıkartamıyoruz, çünkü tazminatları ödeyecek ekonomik günümüz yok. Doğru düzgün çalışan ve işine sahip çıkan personel sayımız az olduğu halde projelerimizi beraber gerçekleştirmek istediğimiz arkadaşlarımızı dahi belediye bünyesinde işe alamıyoruz. Mesela bazıları da sözleşmeli olarak işe başlamış ve 6 ay içerisinde kadrolu yapılmış. 'Eğitmen' statüsüyle alım yapılmış, neyin eğitmeni olduğuna dair açıklama yok. Yürütülen bir eğitim faaliyeti zaten yok. Formasyonları yok, sertifikaları yok. İki kişi hariç diğerleri lise mezunu. Bir de karşı kampanya örgütlediler. Yer değişikliklerini iptal edince sanal medya üzerinden 'Şehit ailelerinin çocuklarını temizliğe ve barınağa gönderdiler' diye haber yaptırdılar. Sanal medya üzerinden paylaşımlar yaptılar. Oysa bu personel temizlik birimine alınmış, kaymakamlık başka bir iş vermiş. Sadece sözleşmesine uygun olarak alındığı birime iadesini sağlamışız. "

BÜTÇE HİZMET İÇİN KULLANILMAMIŞ

Belediye işleyişini kilitleyen personel politikası dışında devam eden tahribatlarından birinin zamanında yapılmayıp biriken altyapı hizmetleri olduğunu vurgulayan Songül Özbahçeci, şöyle devam etti: "Bazı belediyelerde borç yok görünüyor ama bunca yıldır o paraların harcandığı tek bir hizmet de yok. Nereye gitmiş bu paralar? Tek seferde büyük kalemlerle kasadan para çıkartılmış ama masraf gerekçesi gösterilmemiş. Faturalandırma da yok. Aynı tarihlerde arka arkaya büyük para çıkışları olmuş mesela. Avukat arkadaşlar hala bunun çalışmasını yapıyor ama işin içinden çıkmak mümkün de değil. İşte bu paralarla yapılması gereken en temel hizmetleri bile yapmadılar. 

ARITMA TESİSİ KURULMASI GEREKİYOR

Su sorunumuz hala devam ediyor. Dêrik'in su kaynağının etrafının düzgün bir proje ile kapatılması ve dış faktörlerden etkilenmesinin önüne geçilmesi gerekiyordu. Suyun etrafını şu şartlar itibarıyla tamamen kapatamıyoruz ama bir çit ile çevirdik en azından hayvanlar girmesin ve kaynağı bulandırmasın diye. Su durgun bir su olduğu için yağmurla dahi bulanıyor. Dolayısıyla suyun tamamen temiz kalmasını çitlerle sağlamak mümkün değil. Bu geçici bir önlem. Bir arıtma tesisi kurulması gerekiyor. Çağlar Demirel zamanında bu çalışmaya başlanmıştı ama kayyum dönemlerinde bu projeler iki kere durduruldu. Elimizde proje var ama belediyenin bütçesinde para yok. Şimdiye kadar iki kayyum döneminde defalarca tamamlanabilirdi bu çalışma. 

HER YER DELİK DEŞİK

Bir diğer konu, yol. Dêrik merkezinde sözde iki yıldır doğalgaz çalışması var. Bundan kaynaklı her yer delik deşik zaten. Doğalgaz çalışmalarını gerekçesiz bir şekilde bir süredir durdurmuşlardı ve biz belediyeyi devraldıktan sonra yeniden başlattılar. Çukurlar kışın su birikintisine, yazın da aşırı derece toza sebep oluyor. Esnaf da halk da şikayetçi. Ciddi bir toz problemı oluyor, kazım çalışmalarında normalde tozu bastırmak için suyla çalışılır ama bunu da yapmıyorlar. Bu da bizi halkla dolaylı yoldan karşı karşıya getiriyor. İnsanlar, neden bu yolları, çukurları düzeltmiyorsunuz, diy esoruyor. Yapamayız, çünkü şimdiye kadar bitmesi gereken çalışmaları sarkıttılar. Bitmeden herhangi bir derli toplu yol iyileştirme çalışmasını yapmak da mümkün değil."