'Kayyum sistemi 21. yüzyılın modern soygunu'

Amed'de düzenlenen toplantıda, gaspçı kayyum sisteminin 21'inci yüzyılın modern soygun sistemi olduğu belirtildi, kayyumların ekonomik tahribat ve kültürel kıyımı hedeflediği vurgulandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Amed’de rüşvet ve yolsuzluk olayları ile gündemde olan Rezan (Bağlar) ve Peyas (Kayapınar) belediyelerinde yaşanan yolsuzluklara dair basın toplantısı düzenledi.

Sur ilçesinde bulunan bir otelde yapılan toplantıya görevleri gasp edilen belediye eşbaşkanları ve belediye meclis üyeleri katıldı.

Görevi gasp edilen Erxani Belediye Eşbaşkanı Mervan Yıldız, 2015 yerel seçimleri sonrası atanan ilk kayyumların “ekonomik tahribata” yol açan bir politika izlediğini, 2019 yerel seçimleri sonrası atanan kayyumların ise “kültürel kıyım” uyguladığını belirtti. Yıldız, “Kayyumlar Kurdistan'da rantı ön plana çıkararak, belediye taşınmazlarını kendi yakınlarına peşkeş çekmiştir" diye konuştu.

REZAN VE PEYAS'TAKİ YOLSUZLUKLAR

Görevi gasp edilen Êlih Belediye Eşbaşkanı Mehmet Demir ise, Rezan ve Peyas belediyelerine atanan kayyumların "icraatlarına" değindi.

Kayyum sistemi için, “21'inci Yüzyılın en modern soygunu” diyen Demir, “31 Mart 2019 seçimlerinde HDP Bağlar’da yüzde 70 oranında oy almıştı. AKP de yüzde 25 oy almıştı. 37 Meclis üyesinden 30'u HDP'nin, 7’si de AKP'nindi. HDP'li meclis üyelerinin yerine 17 meclis üyesi atandı. Bazı arkadaşlarımızın göreve iadesiyle birlikte meclis çoğunluğu 20'ye 17 ile AKP'ye geçti. Böylece istedikleri yolsuzlukları yapabiliyorlar. Geçtiğimiz günlerde Bağlar İmar Müdürü ve Belediye Başkan Yardımcısı suçüstü yakalandılar" diye konuştu.

Demir, Rezan Belediyesi’nde, HDP’li üyelerin itirazına rağmen belediye meclisinden geçen 40 imar kararını incelediklerini kaydetti. 20 Şubat 2020 tarihinde yeni bir imar mevzuatı getirildiğini fakat kayyum belediyelerinin buna uymadığını ifade etti.

Demir, 500 metre uzaklıkta sosyal donatı alanlarının yapılabileceği kararını da hatırlatarak, “Bizim meclis üyelerinin reddettiği bu 40 kararda bunlar göz önünde bulundurulmamıştır" diye konuştu.

Demir, yine akaryakıt istasyonlarının imar mevzuatına aykırı şekilde kişiye özgü yapıldığını ifade etti

'İNSANLAR GÖZ GÖRE GÖRE ÖLDÜRÜLDÜ'

Kayyum yönetiminde olan Mêrdin, Êlih gibi kentlerdeki yolsuzluklara da değinen Demir, Êlih'te yaşanan selde göz göre göre insanların ölümüne neden olunduğunu söyledi. Dere yatağının aşağısındaki altyapı çalışmaları tamamlanmadığı için insanların yaşamını yitirip, ailelerin zarar gördüğünü ifade eden Demir, kayyumların tahribatlarını sıraladı.

HEDEP Amed İl Eşbaşkanı Abbas Şahin ise yerel seçimlerde kazanacaklarını söyledi.