Kazancı Yokuşu’nda anma: Haramilerin saltanatını yıkacağız !

Taksim’de 1977 kanlı 1 Mayıs’ında katledilen 34 yurttaş Kazancı Yokuşu’nda anıldı. DİSK, KESK, TMMOB, TTB öncülüğünde gerçekleşen anmada söz alan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “ Ant olsun ki haramilerin saltanatını yıkacağız” mesajını verdi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) çağrısıyla 1 Mayıs 1977 katliamında yaşamını yitirenler anıldı.

Taksim Meydanı’ndan Kazancı Yokuşu’na yapılan yürüyüşle başlayan anmaya, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz, TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, suikast sonucu hayatını kaybeden DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler’in kızı Nilgün Soydan, HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm, Oya Ersoy, CHP Milletvekilli Sezgin Tanrıkulu , CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, TİP Milletvekilli Erkan Baş ve çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü katıldı.

“Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankartın açılıp, “ Yaşasın 1 Mayıs, bijî yek Gulan”, “ Her yer Taksim her yer direniş”, “ Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “ Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “ Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarının atıldığı anma, 1 Mayıs’ta katledilenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

ÇERKEZOĞLU : TAKSİM 1 MAYIS MEYDANIDIR !

Anmada ilk konuşmayı yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 1 Mayıs Taksim yasağına tepki göstererek sözlerine başladı. Ülkeyi yöneten yasakçı anlayışının işçi sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlanmasını yine engellendiğini hatırlatan Çerkezoğlu, 1 Mayıs meydanı Taksim meydanı olduğunu vurguladı.

Taksim meydanına tartışmalarına, 1976 ‘da DİSK Kurucu Genel Başkanı Kemal Türkler’in Taksim Meydanı’nı 1 Mayıs meydanı olarak ilan etmesiyle son noktanın konulduğunun altını çizen Çerkezoğlu, işçilerin 1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’na kutlama hakkının ellerinden almasının akla, vicdana ve tarihe aykırı olduğunu belirtti.

‘HALKIN BELLEĞİNİ KİMSE SİLEMEYECEK ’

Dünyanın bütün meydanlarının, emeğini üreten işçilerin, kadınların, gençlerin tarihini olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, “Meydanlar ülkenin, halkların belleğidir ve o belleği silmeye çalışanlar bilsinler ki hiçbir baskı bu tarihi, bu belleği ortadan kaldıramayacaktır” dedi.

1 Mayıs ve Taksim’i özgürleştirme mücadelesinin aynı zamanda ülkedeki demokrasi mücadelesi olduğunun altını çizen Çerkezoğlu, “Bu mücadelenin ülkedeki demokratikleşme ve politik süreçlerle doğrudan ilişkilidir. O yüzden buradan bir kez daha ifade ediyoruz; Taksim 1 Mayıs meydanıdır ve Türkiye işçi sınıfı 1 Mayıs’ını Taksim Meydanı’nda kutlayacaktır” diye konuştu.

‘ANT OLSUN Kİ HARAMİLERİN SALTANATI YIKACAĞIZ !’

Çerkezoğlu, 1 Mayıs’a ekonomik kriz ve Cumhurbaşkanı hükümet sistemi adı altında otoriter ve baskıcı tek adam rejiminin inşa edilmeye çalışıldığı bir süreçte gidildiğini hatırlattı. “ 1 Mayıs alanlarında işimiz, ekmeğimiz, adalet, demokrasi ve özgürlükler için buluşacağız” vurgusunda bulunan Çerkezoğlu, şunları kaydetti: “ Krizin bütün faturasını bizden kesmeye çalışanlara, emeklilik hakkımızı ortadan kaldırıp yüzlerce insanımızı EYT adı altında mağdur edenlere, kıdem tazminatımıza, birikmiş emeğimize, alın terimize el uzatmaya kalkanlara, işsizlikle gençlerimizi geleceksizleştirenlere, bizi açlık sınırındaki bir asgari ücrete ve her gün 6-7 işçi arkadaşlarımızı işçi cinayetleriyle hayatını kaybettiği bir çalışma rejimine mahkûm etmeye çalışanlara karşı 1 Mayıs meydanında buluşacağız. 1 Mayıs’a haklarını isteyen işçilerinin iradesinin damgasını vuracak ve Ant olsun ki haramilerin saltanatını yıkacağız ; bütün işçi sınıfının ve emekçilerin iradesiyle, 1 Mayıs marşında olduğu gibi bir kağıt gibi kül olup gidecekler.”

GEZEN: BU ZORBA DA GİDECEK !

KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, “Birlikte mücadele etme zamanı” vurgusunda bulunarak sözlerine başladı.

Kanun Hükümde Kararnamelere (KHK) zulmüne değinen Gezen, “ İşlerini ellerinden aldılar. Yetmedi çalışma haklarını ellerinden aldılar. Yetmedi vatandaşlık haklarına, en temel insan haklarına göz diktiler. Seçme ve seçilme haklarını gasp etmeye çalıştılar” dedi.

24 Haziran seçimlerinde kurumsallaşan iktidarın faşizmi adım adım KHK’lerle döşendiğini vurgulayan Gezen, bu zulme karşı mücadeleyi alanlardan yükseltmeye devam edeceklerini kaydetti. 1977 ve 1990’larda olduğu gibi bu saldırıları püskürtme zamanı olduğunun altını çizen Gezen, şöyle konuştu: “Bu saldırılar karşısında yeni bir düzene, emekçinin, halkların kurucu iradesiyle gerçekleştirme zamanı. Biz biliyoruz emekçiler, haklar bu düzeni yeniden kurduklarında dünya sonsuz güzelleşecekti. Hiçbir zorba şimdiye kadar kalmamıştır bu zorba da gidecek ve bizim mücadelemizle gidecektir.”

KORAMAZ: ELBET BİR GÜN HESAP SORACAĞIZ !

TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz , 1 Mayıs 1977 katliamı Türkiye’de katliam zincirinin ilk halkası; 12 Eylüle giden yolun hazırlayıcısı olduğunu vurguladı. 1977 kanlı 1 Mayıs’ta hayatını kaybeden işçi ve emekçileri anan Koramaz, şöyle konuştu: “Acılarla dolu bir coğrafya da yaşıyoruz. Kıyımlarla dolu bir coğrafyada yaşıyoruz. Halkın yükselen sesini emekçilerin sesini, sol sosyalist seslerin baskılarla yok edilmesinin bir devlet politikası haline gelmiş bir ülkede yaşıyoruz. Öldürüyorlar öldürmeye doymuyorlar .aynı anlayış Gazi Mahallesi’nde , 10 Ekim Ankara garında, Suruç’ta sahnedeydi. Zannediyorlar ki bizi katliamlarla susturabilirler. Ne bu katliamları unutacağız ne faillerini unutacağız elbet bir gün hesap soracağız. 1977 yılında katledilen yoldaşlarımız sözümüz var; bu mücadeleyi, bu umudu büyütmek. Türkiye’nin her yerinde alanlarda olacağız. Emperyalizme, faşizme gericiliğe karşı eşit, özgür, demokratik, laik bir Türkiye haykırmaya devam edeceğiz. Bu mücadele de hepimize kolay gelsin. Kahrolsun faşizm yaşasın sınıf dayanışması.”

ADIYAMAN: FAŞİZME KARŞI ALANLARDA OLACAĞIZ !

TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman ise, AKP’nin sağlık sektöründe yarattığı yıkımı değinerek sözlerine başladı. Adıyaman, “ AKP hükümeti iktidara geldiğinden bu yana sağlıkta dönüşüm adı altında bir sistemi getirdiler büyük bir yıkımı oluşturdular. KHK’lerle işlerinden edilen arkadaşlarımız arasında mesleklerine bile başlatılmadan ihraç edilen genç hekim mevcut. Biz TTB olarak hekimler olarak diğer meslek örgütleri partilerle birlikte faşizme karşı 1 Mayıs’ta meydanlarda olacağız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından 1 Mayıs Katliamı’nda 34 yurttaşın yaşamını yitirdiği noktaya karanfiller bırakan kitle ve polis arasında zaman zaman gerginlikler yaşandı. Anma, sendika ve meslek örgütlerin İstiklal Caddesi boyunca 1 Mayıs’a çağrı bildirilerini dağıtmasıyla son buldu.