Kobanê Davası: Bu davayla birlikte Kürtler Konya ve İzmir'de katledildi

Kobanê Davası’nın duruşmasında "Bu yargılamanın başlamasıyla Kürtlere dönük Konya ve İzmir'de iki kanlı saldırı meydana geldi" denildi.

18’i tutsak 108 kişi hakkında açılan Kobanê Davası'nın duruşması Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam etti.

Sincan Kapalı Kadın Cezaevi’nde tutulan bir kısım siyasetçi duruşma salonunda bulunurken, bir kısım siyasetçi de mazeret bildirerek katılmadı. Ayrıca, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Hukuk Komisyonu ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatların yanı sıra tutsak aileleri ve izleyiciler de duruşmada yer aldı. 

Tutsak Kürt Siyasetçi Pervin Oduncu'nun avukatı Zeynep Sedef Özdoğan, "Yargıtay 3’üncü Ceza Daire, AYM’yi terörle ilişkili olmakla itham etti. Bu çarpışmanın siyasi olduğunu bizzat tartışmanın tarafları anlatıyor” dedi.

Zeynep Sedef Özdoğan, şunları söyledi:

"Acaba amaç demokratik hukuk devleti içinde Kürt sorununun çözülmesine dönük iradenin kırılması mıdır? Bu iddianamede hedef olan sadece HDP değil, HDP’nin seçmen kitlesi de hedef. HDP cezalandırılırsa bütün HDP seçmeni de hedef haline getirilir. Bu yargılamanın başlamasıyla Kürtlere dönük iki kanlı saldırı meydana geldi. Biri Konya’da bir aileye dönük katliam saldırısıydı. 30 Temmuz’da 2021’de kamera kayıtları önünde Kürt ailenin 7 bireyi öldürülüyor. İkinci de 17 Haziran 2021 tarihinde İzmir’de HDP İl Binası’nda Deniz Poyraz silahlı saldırıyla katlediliyor. Her iki saldırı öncesi de iki katil de lüks harcamalar yapıyor, iki saldırgan da polis tarafından aşırı şefkatli muamele görüyor" dedi.

Avukat Metin Kaya da davadaki hukuksuzluğa dikkat çekti.

Duruşma yarın saat 10.00'da tutsak siyasetçilerin savunmalarıyla devam edecek.