Kobanê Davası’nda karar öncesi üç kentte eylem

Ankara Sincan Adliyesi’nde Kobanê Davası’na ilişkin perşembe günü öngörülen karar duruşması öncesi İstanbul, Ankara ve Riha’da açıklamalar yapıldı.

İSTANBUL

Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), Kobanê Davası’na dair binasında bir basın toplantısı düzenledi. MKM sanatçısı Dilan Suyu, davayı "kumpas davası" ve hukuka aykırı "intikam alma süreci" olarak nitelendirdi. 

Dilan Suyu, “Kürt siyasetçileri ve dostları, İstiklal Mahkemeleri'ni andıran süreçlerle yargılanıyor. Bu yargılama, DAİŞ'i savunmak anlamına gelmektedir. Vicdan, ahlak ve hukuka sığmayan bu süreci kabul etmiyoruz” dedi. Dilan Suyu, Kobanê’nin DAİŞ karanlığına karşı sanatın rengi olduğuna dikkat çekerek, yarın Ankara Sincan Adliyesi’nde görülecek davaya sahip çıkma çağrısında bulundu.

ANKARA

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan İHD Eş Genel Başkanı Hüseyin Küçükbalaban, davanın Türkiye siyasetinin rotasını belirleyecek önemli bir dönemeç olduğunu vurguladı. Küçükbalaban, "Resmî ideolojiye karşı olan herkesi cezalandırma sistemi, Kobanê Davası ile devam ediyor. Bu yargılamanın sona ermesi, toplumsal barış, adalet ve hukukun gereğidir" dedi.

RIHA

İHD Riha Şubesi, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında Kobanê Davası’na dikkat çekti. Toplantıya Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) yöneticileri de katıldı. İHD Riha Şube Eşbaşkanı Zeynep Dilek Polat, “Kobanê Davası’nda yargılananların haksız tutukluluklarının sona erdirilmesi, toplumsal barış, adalet ve hukukun gereğidir” dedi. 

Üzerinde Yaşar Kemal’in “Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa, şimdi en güzel şiir, barıştır” sözlerinin yer aldığı pankart dikkat çekti.