Kurdistan ve Türkiye'de cezaevleri katliamı protesto edildi

“Hayata dönüş operasyonu” adı altında 19 Aralık 2000'de gerçekleşen katliamın yıl dönümü Kuzey Kurdistan ve Türkiye'de protesto edildi.

Kuzey Kurdistan ve Türkiye'de, 19 Aralık 2000’de Türk devletinin düzenlediği ve 30 tutsağın yaşamını yitirdiği cezaevleri katliamı protesto edildi.

İSTANBUL

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi üyeleri, 19 Aralık Katliamı’nın yıl dönümünde operasyon yapılan adreslerden biri olan Ümraniye Cezaevi önündeydi.

Burada yapılan eyleme Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Mücadele Birliği Platformu, Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ) destek verdi.

İHD Şube Başkanı Gülseren Yoleri, katliamda kimyasal gazların kullanıldığını, açılan davaların engellendiğini, katliamdan sonra cezaevlerindeki tutsakların tecrit ve izole edildiklerini vurguladı.

Mevcut cezaevlerinde birçok sorunun kalıcılaştığını dile getiren Gülseren Yoleri, "'İmralı tecridinin kaldırılması talebi ile mahpuslar tarafından süreli ve dönüşümlü açlık grevine başlanmış olup, hala devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

Gülseren Yoleri, şunları belirtti:

"Ağır tecrit ve izolasyon uygulamalarına son verilerek F Tipi, Yüksek Güvenlikli, S Tipi ve Y Tipi Hapishanelerin kapatılmasını,

*Mahpusların tahliyelerini engelleyen İdare ve Gözlem Kurullarının kaldırılmasını,

*İşkence ve kötü muamelelere son verilmesini, sorumlu olanlar hakkında etkin soruşturmalar açılmasını,

*Mahpusların adil yargılanma, sağlık hizmetlerine erişim, yeterli beslenme, hijyen koşullarına, kültürel ve sosyal haklara, avukatları ve aileleriyle görüşebilme haklarına erişiminin ayrımsız bir şekilde sağlanmasını,

*Hapishanede yaşamını devam ettiremeyecek denli ağır hasta, engelli ve ileri yaşta olan mahpusların tahliyelerinin sağlanmasını talep ediyoruz."

AMED

İHD Amed Şubesi, 19 Aralık Katliamına ilişkin dernek binasında açıklama yaptı. Toplantıya İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı.

Basın metnini okuyan İHD Genel Merkez Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Yusuf Erdoğan, 3 gün süren ve televizyonlarda canlı olarak gösterilen bu katliamda 30 tutsak ve 2 kamu görevlisi olmak üzere 32 kişinin yaşamını yitirdiğini, 300’e yakın tutsağın yaralandığını hatırlattı.
Aradan geçen 23 yılda tecridin derinleştirildiğine ve cezaevlerindeki hak ihlallerinin giderek arttığına dikkat çeken Erdoğan, S ve Y Tipi gibi yeni cezaevleriyle tecrit sisteminin tutsaklar üzerinde hem fiziksel hem de zihinsel tahribata yol açtığını kaydetti.

“Ne yazık ki mahpuslar tarafından hem tecride hem de hapishanelerde yaşatılan ihlallere karşı açlık grevleri yapılmaya devam edilmektedir” diyen Erdoğan, son olarak 27 Kasım’dan itibaren en az 100 cezaevinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması nedeniyle başlatılan açlık grevlerine dikkat çekti.

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, 19 Aralık Katliamı’na tanıklık eden avukatlardan biri olduğunu söyleyerek, "Bütün yetkililer suçluydu ama maalesef bu katliam da hesap verilmeden sonuçlandı" dedi.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise, demokrasilerin cezaevlerindeki insan haklarına yönelik saygıyla ölçüldüğünü belirtti.

İZMİR

İzmir’de de ÖHD, ÇHD, İHD ve Adalet İçin Hukukçular şubeleri, Buca Kırıklar Cezaevi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın metnini ÇHD’li Avukat Arman Atılgan okudu.
Katliamın üzerinden 23 yıl geçtiğini hatırlatan Atılgan, "Bu ülkede hapishanelerin tarihi aynı zamanda hak gaspları, baskılar ve bunlara karşı yapılan açlık grevlerinin, ölüm oruçlarının, mücadelelerinin tarihi olmuştur" dedi.

WAN

İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu öncülüğünde, dernek binası önünde yapılan basın açıklamasına kentteki sivil toplum örgütleri katıldı. Avukat Mehmet Salih Coşkun, katliamın sorumlularının ve faillerin yargılanmasını talep etmeye devam edeceklerini söyledi.
Aradan geçen 23 yıllık süreçte tecrit sisteminin ağırlaştırıldığını kaydeden Coşkun, “Ağır hasta, ileri yaşta ve engelli mahpuslar, hapishanede kalamayacak durumda olmalarına rağmen tahliye edilmiyor" şeklinde konuştu.

ÊLIH

19 Aralık Katliamı'na ilişkin Êlih’te de açıklama yapıldı. İHD öncülüğünde Yılmaz Güney Parkı’nda yapılan eyleme çok sayıda kişi katıldı.  

Açıklama öncesi iki böbreği iflas etmesine rağmen tahliyesi engellenen hasta tutsak Fırat Nebioğlu’na dair ailesi bilgi verdi.

İHD Şube Eşbaşkanı Ahmet Şiray, "Tüm hapishanelerde hak ihlalleri artarak devam etmektedir" vurgusunda bulundu.