Küresel anket: Öğrenci performansında benzeri görülmemiş düşüş var

OECD'nin salı günü yayınladığı Pisa 2022 eğitim araştırması çok sayıda ülkede özellikle matematik alanında benzeri görülmemiş bir düşüş var. Birçok Asya ülkesi bu sınavda en iyi performansı gösterdi.

Her üç yılda bir yayınlanan (ancak Covid-19 salgını nedeniyle bir yıl ertelenen) Pisa çalışması, hükümetler tarafından çokça incelenen küresel bir ölçüt haline geldi.

2000 yılından bu yana eğitim sistemlerinin performansını 15 yaşındaki öğrencilerin bilimsel, matematiksel ve okuma becerileri üzerinden ölçüyor. Her seferinde bu üç alandan biri ele alınıyor; bu kez matematik daha ayrıntılı olarak incelendi. Testler 2022 yılında 81 ülke ve bölgede 690 bin gence sunuldu.

Çin'in dört metropolü ve eyaleti olan Pekin, Şangay, Jiangsu ve Zhejiang bu kez araştırmaya katılmadı. Bir öncekinde bu bölgeler birinci olmuştu. Birkaç Asya ülkesi en iyi performans gösterenler arasında yer alıyor. Singapur, 2016'da olduğu gibi matematik, fen ve okuma alanlarında zirvede yer alıyor.

Singapur'u matematikte Makao, Tayvan, Hong Kong, Japonya ve Güney Kore takip ediyor. OECD eğitim uzmanı Eric Charbonnier, "Asya ülkelerinin, özellikle matematikte, gerçekten liderliği ele geçirdiğini görmeye devam ediyoruz" diyor.

Araştırmanın 2022 baskısının en önemli özelliği, sonuçların "Pisa tarihinde öğrenci performansında eşi benzeri görülmemiş bir düşüş göstermesi” şeklinde özetlendi.

OECD analisti Irène Hu, "Matematikte OECD ortalaması 2018'e kıyasla 15 puan düşmüştür; oysa her bir döngü arasındaki fark daha önce hiç dört puanı aşmamıştı. Okuduğunu anlamada ise düşüş OECD ortalamasının 10 puan altında" derken, fen bilimlerindeki sonuçların ise sabit kaldığını belirtiyor.

Eric Charbonnier, performanstaki "dramatik düşüşün" ana nedenlerinden birinin "elbette gözlemlediklerimiz üzerinde etkisi olan" ve "performanstaki düşüşü hızlandıran" Covid krizi olduğunu savunuyor.

Ancak uzmana göre "her şey için Covid'i de suçlamamalıyız" çünkü genel olarak "yaklaşık on yıldır zaten bir düşüş eğilimi vardı" ve "okulların kapatılması ile performans arasında doğrudan bir bağlantı" görülmedi.

Irène Hu, 2018'de olduğu gibi, Fransa'nın "her üç alanda İspanya, Macaristan ve Litvanya ile karşılaştırılabilir bir düzeyde" OECD ortalamasında yer aldığını belirtiyor.

Fransa, 38 OECD ülkesi arasında matematikte 22., okuduğunu anlamada 24. ve fen bilimlerinde 22. sırada yer almaktadır (OECD'ye göre istatistiksel olarak "matematik ve fen bilimlerinde 15. ve 29. sıralar arasında" ve okumada "11. ve 29. sıralar arasında" yer almaktadır).

Ancak OECD'ye göre sonuçlar "şimdiye kadar ölçülen en düşük seviyeler arasında". Eric Charbonnier, matematikte 2018 ile 2022 yılları arasında "öğrencilerin eğitim seviyesinde tarihi bir düşüş" yaşandığını belirtiyor.

2000 yılından bu yana ‘Pisa şoku’ olarak adlandırılan olağanüstü bir iyileşme kaydeden Almanya, kız ve erkek öğrenciler arasındaki eşitsizliğin arttığı Finlandiya veya Norveç gibi diğer Avrupa ülkeleri matematikte Fransa'dan daha büyük düşüşler yaşıyor.

Ancak Irène Hu'ya göre "performanstaki bu düşüş dünya genelinde kaçınılmaz değil, zira bazı ülkeler bunu sınırlamayı", hatta İsviçre ya da Kore'de olduğu gibi performansı "korumayı" veya Japonya'da olduğu gibi “artırmayı” başardı.

OECD sonuçlardaki düşüşü açıklamak için Covid'e ek olarak başka faktörler de öne sürüyor: giderek daha fazla ülkeyi etkileyen öğretmenlik mesleğinin çekiciliğindeki kriz, öğretmenler ve öğrenciler için destek eksikliği ve hatta 2018'e göre daha az güçlü olan ebeveyn katılımı.