Kürkçüler F Tipi’ne yeni gelen müdürle hak ihlalleri arttı!

Kürkçüler F Tipi Hapishanesi’ne yeni müdürün gelmesiyle baskının artığını söyleyen hasta tutsak Fikret Kara’nın babası İsmail Kara, sevklerin onur kırıcı aramalarla engellendiğini, hücrelerin basılıp eşyalara el konulduğunu anlattı.

KÜRKÇÜLER CEZAEVİNDE BASKILAR ARTTI

Cezaevlerinde siyasi tutsaklara yönelik hak ihlallerine her gün bir yenisi ekleniyor. Bu hapishanelerden biri olan Adana Kürkçüler F Tipi Hapishanesi’nde hasta tutsakların tedavisinin keyfi ağız ve ayakkabı içi arama dayatmalarıyla engellendiği, hücrelerin sürekli basıldığı öğrenildi.

ANF’ye konuşan hasta tutsak Fikret Kara’nın babası İsmail Kara, onur kırıcı arama dayatması nedeniyle 30 aydır hastaneye sevk edilmeyen oğlunun bir de üst üste hücresinin basılıp, kitap ve mektuplarına el konulduğuna dikkat çekti.

 ‘HEM TEDAVİLERİ ENGELLİYORLAR HEM DE HÜCRELERİ BASIP

 KİTAPLARA EL KOYUYORLAR’

Kara, özellikle hapishaneye 3 ay önce Onur Aslan isimli yeni bir müdürün gelmesiyle hak ihlallerinin giderek arttığına işaret etti. Wernicke-Korsakoff sendromu olan oğlunun hastane sevklerinin onur kırıcı ağız ve ayakkabı içi aramalar nedeniyle 30 aydır engellendiğini belirten Kara, bu yetmiyormuş gibi hücresinin sürekli gardiyanlar tarafından basıldığına dikkat çekti. Oğlunun kaldığı üç kişilik hücrenin en son bayramın ikinci ve üçüncü gününde üst üste basıldığını belirten Kara, “20 gardiyan oğlumun iki arkadaşıyla kaldığı hücreyi basıp, kitap ve mektuplara el koymuşlar. Kantinden parayla kahvaltı için aldıkları reçelleri ‘Bunlar fazla’ diyerek çöpe atmışlar. Sürekli hücrelerin mazgalına coplarla vurarak taciz ve tahrik ediyorlar. En son hücre arama bahanesiyle 23 Nisan’da mazgala vurma tacizinde bulunmuşlar” dedi.

'OĞLUMUN SAĞLIĞIYLA OYNUYORLAR'

Bu keyfi hücre baskınlarını ve mazgala vurma tacizlerini protesto etmek için oğlu ve arkadaşlarının 1 hafta açlık grevi, slogan atma eylemi gerçekleştirdiklerini anlatan Kara, bu nedenle de haklarında onlarca disiplin cezası verildiğini belirtti. Hem tedavisini engelleyerek hem de baskı ve psikolojik işkenceyle hapishane idaresinin hasta oğlunun sağlığıyla oynadığını vurgulayan Kara, “Oğlum zaten ölüm orucu gazisi. İlk 1998 yılında tutuklandı. 2000 yılında F Tipi Hapishanelerin inşasına karşı ölüm orucuna giren siyasi tutsaklardandı. 19 Aralık Katliamı’nı Ümraniye Hapishanesi’nde yaşadı. Yaralı bir şekilde apar topar Kandıra F Tipi Hapishanesi’ne sürgün edildi. O dönem yapılan zorla müdahale sonucunda Wernicke-Korsakoff sendromuna yakalandı ve 2001’de çıkarılan bir yasayla tahliye edildi ama 2011 yılında tekrar tutuklandı” diye konuştu.

 ‘HER OLUMSUZLUKTAN ADALET BAKANLIĞI VE HAPİSHANE MÜDÜRÜ SORUMLU!’

Oğluna ve arkadaşlarına zindanın dahi dar edildiğini kaydeden Kara, bu keyfi hücre baskınlarının ve sevkler sırasındaki onur kırıcı arama dayatmalarının derhal son bulmasını istedi. Durumu DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ile de paylaştığını dile getiren Kara, şunları kaydetti: “Çocuklarımız sahipsiz değildir. Suç duyurusunda bulunacağız. Çocuklarımız zaten hapishanede zulüm koşullarında tutuluyor. Tedavilerini engelleyerek, hücrelerini basarak, kitaplarına el koyarak ne yapmaya çalışıyorlar? Çocuklarımızın başına gelebilecek her olumsuzluktan Adalet Bakanlığı, hapishane müdürü ve yönetimi sorumlu olacaktır.”