Kürt dostu Macar filozof Gáspár Miklós Tamás yaşamını yitirdi

PKK’nin AB’nin “terör örgütleri” listesinden çıkarılması için başlatılan imza kampanyasının öncülerinden Macar filozof Gáspár Miklós Tamás uzun bir hastalığın ardından hayata gözlerini yumdu.

15 Ocak 2023 Pazar günü filozof ve yazar Gáspár Miklós Tamás hayatını kaybetti. 

Macar filozof, deneme yazarı, 1990-94 yılları arasında parlamento üyesi ve Macaristan muhalefetinin öncülerinden biri olan Tamás 74 yaşındaydı.

G. M. Tamás 1978'de Macaristan'a taşındı. Basına verdiği demeçte: "Ben Budapeşte'ye gelmedim, Budapeşte demokratik muhalefetine geldim" şeklinde konuştu. Demokratik muhalefette yer alması nedeniyle çok kısa bir süre ders verebildi ve siyasi duruşu nedeniyle üniversitedeki görevinden alındı, ayrıca yayın yapması yasaklandı ve pasaportuna el konuldu. Yıllar içinde siyasal mücadelesi iktidarlar tarafından engellense de G. M. Tamás, Parlamento üyeliği de yaptı. 

'İYİ NİYETLİ HERKES KÜRTLERİ DESTEKLEMELİ'

Kürt dostu filozof ve yazar G.M. Tamás, 7 Kasım 2019’da Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ülkelerini ziyaretine karşı çıkarak, Kürtlere dönük saldırılarından dolayı protesto edilmesi gerektiğini belirtti. "Erdoğan ile onun Türk ordusunun Suriye Kürtlerine yönelik canice saldırısını hepimiz biliyoruz" diyen Tamâs, bununla yetinilmediğini belirtti ve kayyum gasplarını da hatırlattı. Tamâs, "Erdoğan’ın diğer hilelerine rağmen mücadele her cephede sürüyor" diye ekledi. Tamâs, "Esas mesele, iyi niyetli her erkek ve kadının, tüm dünyada Kürt savaşını desteklemek zorunda oluşu" diyerek, Kürtlere şöyle seslendi: "Sizi bu zor zamanınızda ortada bırakan hükümetler, bunun bedelini ödeyecekler: hesaplaşma vakti yakın."

Macar filizof yazar Tamás, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride de tepki göstermiş, Öcalan’ı tarihin akışını değiştiren Benes, Maniu, Gandhi, Mandela ve Sun Yat-Sen’e benzeterek “Öcalan artık cezaevinde olmamalı” demişti. Kürt halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin kırılması için Leyla Güven ve tutsakların başlattığı açlık grevine ilişkin 2019yılında ajansımıza konuşan Tamas, “Almanya ve AB eşitlik, barış ve demokrasinin gereği olarak harekete geçerek Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü sağlamalılar. Aynı şekilde bu güçler, Abdullah Öcalan’ın özgülüğüyle birlikte bir Kürt otonomisinin hayata geçirilmesine öncülük etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

PKK, 'TERÖR ÖRGÜTLERİ' LİSTESİNDEN ÇIKARILSIN KAMPANYASINA ÖNCÜLÜK ETTİ

 Macar filozof Gáspár Miklós Tamás, son olarak, aralarında film yapımcıları Ken Loach ve Paul Laverty, Amerikalı yazar ve aktivist Lucina Kathmann, Meksikalı şair, yazar ve editör Judyth Hill, , İskoç romancı James Kelman ve İtalyan karikatürist Michele Rech'in bulunduğu 1000'den fazla isim ile birlikte, PKK'nın AB'nin "terör örgütleri" listesinden çıkarılması için çağrıda bulunan bir bildiriye imza attı. Kısa sürede yayılan imza kampanyasına yüz binlerce insan destek verdi.