Kuzey ve Doğu Suriye’de on binler Abdullah Öcalan için ayakta

Kuzey ve Doğu Suriye’nin Halep, Reqa, Hesekê, Til Birak ve Şedade şehirlerinde binlerce kişi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın durumunu öğrenme talebiyle alanlara çıktı.

Kuzey ve Doğu Suriye’de özellikle dün Marmara Denizi’nde yaşanan depremden sonra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın durumunu öğrenmek amacıyla başlatılan eylemler devam ediyor. 

HELEB

Halep’in Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerinde yüzlerce yurttaş, Abdullah Öcalan’dan haber almak amacıyla bir yürüyüş gerçekleştirdi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a Özgürlük Suriye İnisiyatifi’nin organize ettiği yürüyüşe sivil toplum kurumlarının üyeleri, siyasi partiler, kadın ve gençlik örgütleri katıldı.

Şêxmeqsûd Mahallesi’ndeki 8 Mart Toplantı Salonu önünde başlayan yürüyüşte, Abdullah Öcalan’ın posterleri ve “Zaman özgürlük zamanıdır”, “Önder Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm” yazılı pankartlar taşındı. Ayrıca yürüyüş boyunca “Bê Serok jiyan nabe” ve “Yaşasın Önder Apo’nun direnişi” sloganları atıldı. Yürüyüş, Şêxmeqsûd Mahallesi’nin doğu bölgesindeki 7 Şehit Meydanı’nda mitinge dönüştü. Burada yapılan açıklamayı okuyan Önder Abdullah Öcalan’a Özgürlük Suriye İnisiyatifi Halep Sözcüsü Amine Xidro, Abdullah Öcalan’ın durumu hakkında bilgi almak istediklerini vurguladı.

REQA

Reqa kentinde de yüzlerce kişinin katılımıyla bir yürüyüş düzenlendi. Reqa Genel Meclisi binası önünde başlayan yürüyüş, Neîm Kavşağı’na kadar devam etti. Göstericiler, “Bê Serok jiyan nabe”, “Uluslararası komploya hayır” ve “Bi can bi xwîn em bi te re ne Ocalan" sloganları attı.

Buradan konuşan Reqa Şehit Aileleri Meclisi üyesi Ebîr El Xelîl, işgalci Türk devletinin siyasi tutuklulara yönelik insan hakları yasalarını ihlal ettiğine dikkat çekerek, “Önder Abdullah Öcalan’a yönelik eylemler, uluslararası yasaların ve insan haklarının ihlalidir” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın başta Arap kadınları başta olmak üzere kadınlar için gösterdiği mücadeleye dikkat çeken Ebîr, Abdullah Öcalan’ın düşüncelerinin hegemonik ataerkil zihniyet nedeniyle ortaya çıkan sorunlara çözüm olduğunu vurguladı.

Ebîr El Xalîl, Reqalı kadınlar adına uluslararası toplumu ve insan hakları örgütlerini Abdullah Öcalan’ın durumu hakkında bilgi alınması için işgalci Türk devletine baskı yapmaya çağırdı. Ayrıca uluslararası güçlerin siyasi tutuklulardan sorumlu olduğunu ifade etti.

Ardından konuşma yapan Din İşleri Komitesi üyesi Şêx Yehya Ebû Beraa, işgalci Türk devletinin tecridi ağırlaştırarak Abdullah Öcalan’ın dışarıyla iletişimini kesmek istediğini söyledi.

Eylem, Abdullah Öcalan’a özgürlük isteyen sloganlarla sona erdi.

HESEKÊ

Aynı amaçla Hesekê kentinde de yüzlerce yurttaşın katılımıyla bir yürüyüş düzenlendi. Sînalko Kavşağı’nda başlayan yürüyüş Kevok Kavşağı’na doğru devam etti. Göstericiler, Abdullah Öcalan’ın resimlerinin yanı sıra, “İmralı duvarlarını yıkmak ve Önderliğimizle özgürce yaşamak bizim yeminimizdir” yazılı pankartları taşıdı.

Kevok Kavşağı’nda konuşan PYD Genel Meclis üyesi Ebdulxenî Oso, yürüyüşün yapılma nedenini açıklayarak, uluslararası güçlerin ve BM’nin Abdullah Öcalan’ın durumundan sorumluğu olduğunu vurguladı.

Eylem, “Bê Serok jiyan nabe” sloganlarıyla sona erdi.

TIL BIRAK

Hesekê Kantonu’nun Til Birak ilçesinde de yüzlerce yurttaş, Abdullah Öcalan’ın durumuna ilişkin ilçenin sokaklarında yürüyüş düzenledi. “Bê Serok jiyan nabe” sloganlarının atıldığı yürüyüş, İç Güvenlik Güçleri merkezine kadar devam etti. Burada yapılan açıklamayı Til Birak Şehit Aileleri Meclisi Eş Başkanı Weed El Ilêwîz okudu. Açıklamada, Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için mücadelenin büyütülmesi çağrısı yapıldı.

Eylem, “Bê Serok jiyan nabe” sloganlarıyla son buldu.

Hesekê Kantonu’nun Şedadê ilçesinde ise yüzlerce yurttaş Suriye Devrimci Gençlik Hareketi merkezi önünde bir araya gelerek, buradan Önderlik Parkı’na doğru yürüyüşe geçti. Burada konuşan Genç Kadınlar Birliği üyesi Îqbal El Ebdo, Abdullah Öcalan üzerindeki tecride tepki göstererek, işgalci Türk devletinin tecritle Önderliği halktan koparmak istediğini ifade etti.

Ardından konuşma yapan PYD yöneticisi Fadil El Ehmed ise, işgalci Türk devletine Abdullah Öcalan’ın sağlık durumunu acilen açıklaması çağrısında bulundu.

Son olarak konuşma yapan Savaş Gazileri Federasyonu üyesi Ehmed El Elî, Abdullah Öcalan’dan bilgi almak için alanlara çıktıklarını belirterek, “Önder Abdullah Öcalan demokratik ulus projesini, ortak yaşam ve adaleti gerçekleştirmeye çalışıyor. Önderliğe borçluyuz, sağlık durumunu öğrenme hakkımız var” ifadelerini kullandı.

Eylem, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın direnişini selamlayan sloganlarla sona erdi.