Lawyers For Lawyers: Abdullah Öcalan ile hemen görüşülmeli

Lawyers For Lawyers, İmralı tecridine tepki göstererek, "Abdullah Öcalan ile hemen görüşülmeli" dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için  Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’ne (CPT) başvuru yapan uluslararası hukuk örgütlerinden Avukatlar İçin Avukatlar (Lawyers For Lawyers), müvekkilleri Abdullah Öcalan ile görüştürülmeyen Asrın Hukuk Bürosu için yazılı bir açıklama yaptı.

Asrın Hukuk Bürosu avukatlarının müvekkillerinden bir yılı aşkın bir süredir haber alamadığının hatırlatıldığı açıklamada, avukatların mesleki faaliyetlerini yerine getirmelerinin ciddi bir şekilde engellendiğinin altı çizildi. Açıklamada, “Asrın Hukuk Bürosu, 1999 yılından bu yana İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde tutuklu bulunan Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) Lideri Abdullah Öcalan'ın avukatlığını yapıyor. Avukatlar, ayrıca Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş'ın da avukatlığını gerçekleştiriyor. 2015'ten beri aynı cezaevindeler. 25 Mart 2021'den bu yana bir yılı aşkın süredir Asrın Hukuk Bürosu avukatlarının müvekkilleriyle iletişim kurması imkansız hale geldi” denildi.

'UYGULAMA HUKUKSUZ'

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:

"Asrın Hukuk Bürosu avukatları 27 Temmuz 2011'den bu yana müvekkilleri Abdullah Öcalan'ı ziyaret edemiyor. 2015 yılında İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevine nakledildikleri için müvekkilleri Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş için de aynı durum geçerlidir. Avukatla görüşme yasağı 2 Mayıs 2019 tarihine kadar kesintisiz olarak 8 yıl devam etmiştir. 2019 yılında 5 avukat ziyareti gerçekleştirilmiştir. 7 Ağustos 2019'daki son avukat ziyaretinin ardından, sürekli yasak yeniden başladı ve avukat ziyareti başvuruları kabul edilmedi. Diğer iletişim yolları da çok kıttı. Öcalan’a verilen son telefon görüşmesi 25 Mart 2021 tarihinde gerçekleşti. Bu telefon cezaevi yetkilileri tarafından kısa kesildi. Ayrıca Asrin Hukuk Bürosu avukatlarının da 2016 yılından bu yana dava dosyalarına erişmesine izin verilmemesine rağmen, bunların gizli tutulması gerektiğine dair bir mahkeme kararı bulunmuyor.”

AİHM KARARLARINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Asrın Hukuk Bürosu avukatlarının yanı sıra hukuk örgütleri, sivil toplum örgütlerinin İmralı ile temas kurulması için ulusal ve uluslararası düzeyde yaptıkları girişimlerinin hatırlatıldığı açıklamada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Öcalan ile ilgili verdiği kararlar hatırlatıldı. Açıklamada, “AİHM, Öcalan'ın davasıyla ilgili iki karar verdi. İlk davada mahkeme, müvekkilin adil yargılanmadığına ve yeniden adil bir şekilde yargılanması gerektiğine karar verdi. Yetkililer, müvekkilin aynı cezayı alacağı için bunu yapmayacaklarını belirttiler. İkinci karar, Türkiye'de müebbet hapis cezasına ilişkin genel bir başvuru hakkındaydı. Her davada AİHM, adil yargılanma hakkının veya avukatlara erişimle ilgili gözaltı koşullarının ihlal edildiğine karar verdi” ifadelerine yer verildi.

5 Nisan 2022 tarihinde Avukatlar İçin Avukatlar da dahil olmak üzere birçok avukat örgütünün CPT’ye başvurduğunun altının çizildiği açıklamada, “Asrın Hukuk Bürosu avukatlarına ve müvekkillerine yukarıda belirtilen muamele, Birleşmiş Milletler Avukatların Rolüne İlişkin Temel İlkeleri'ne aykırıdır” denildi.

TÜRK YETKİLİLERE UYARI

Açıklamada, Avukatlar İçin Avukatlar olarak Türkiye’de yetkililere yönelik şunlar belirtildi:

“*Asrın Hukuk Bürosu avukatlarına ve genel olarak avukatlara, müvekkillerini, özellikle İmralı Adası'ndaki müvekkillerini gecikmeden, dinlemeden ve tam bir gizlilik içinde ziyaret etmeleri ve iletişim kurmaları için yeterli fırsat, zaman ve olanakları sağlayın.

* Müvekkillerine mesleki görev, standart ve etik kurallara uygun olarak yardımcı olan avukatların cezai kovuşturma veya diğer yollarla her türlü müdahaleye son verin.

* Her koşulda avukatların uygun bilgi, dosya ve belgelere makul bir süre içinde erişimlerinin sağlanmasını, böylece etkili hukuki yardım sağlayabilmelerini garanti edin.

* Türkiye'nin uluslararası sözleşme yükümlülüklerini sadakatle yerine getirmek ve özellikle avukatlara erişimi garanti eden AİHM kararlarına uyun.”