Locarno’da Maraş anması

İsviçre’nin Locarno kentinde Maraş katliamını anma amacıyla bir etkinlik gerçekleştirildi.

19-26 Aralık 1978 tarihleri arasında devlet destekli bir şekilde Maraş’ın Alevi kesiminin ağırlıklı yaşadığı mahallelerde yapılan katliamı anma amacıyla Belinzona Kürt toplum merkezi öncülüğünde bir etkinlik gerçekleştirildi. 


Program Devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ardından Maraş’ta katliam temalı sinevizyon izlendi. 

Programa FEDA başkanı Demir Çelik ve katliamda vahşi bir şekilde katledilen Ali Traş’ın ablası Ayşe Traş katıldı. 

Program açılışını yapan Kürt toplum merkezi Eş sözcüsü Recep Maraş, katliamın uygulanma sürecine değinerek, “bu katliam aylarca planlanmış bir katliam asıl amaç yükselmekte olan başta Kürt özgürlük hareketi olmak üzere devrimci hareketleri yok etmektir. Fakat bu katliam bile onları başarıya götürmedi” dedi. 

Ardından söz alan FEDA eşbaşkanı Demir Çelik, Maraş’ta, Sivas’ta, Koçgiri’de, Dersim’de, Kobanê’de ve Kurdistan coğrafyasında yapılanların sistematik bir soykırım olduğunu ve devletin MGK kararıyla Kürtlere ve Alevilere karşı soykırım planı uyguladıklarını vurguladı. Demir bu kapsamda örgütlülüğünün önemli olduğunu ve değerlere sahip çıkmak gerektiğini belirtti.

Maraş katliamında cenazesi kazanda kaynatılan Ali Traş’ın ablası Ayşe Traş ise “kardeşimi kazanda kaynatarak bize getirdiler. İnsanın değil bir insana herhangi bir canlıya yapmayacaklarını yaptılar bize. O günler her birimizin beynine çakılmış bir travma halini aldı. Asker polis ve çetelerin eliyle yapılan bu katliamı tarih hiç bir zaman unutmayacağız unutturmayacağız” dedi. 

Konuşmaların ardından katliamda katledilenlerin anısına lokma dağıtıldı ve Ozan Çöl ve Koma Azadi ise deyişler ve ağıtlar seslendirdi.