GÖRÜNTÜLÜ

Mayıs Ayı Şehitleri İsviçre’de anıldı

Özgürlük ve devrim mücadelesinde Mayıs ayında şehit düşenler için İsviçre’nin Solothurn, Luzern ve Basel kentlerinde anma düzenlendi.

MAYIS AYI ŞEHİTLERİ

SOLOTHURN

Şehit Aile Kurumu (KOMAW) öncülüğünde Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde düzenlenen anmaya Solothurn ve Aarau halk meclisleri üyesi Kürdistanlılar katıldı. Anmada Kurdistan, Türkiye ve dünya devrim şehitleri anısına 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.


KOMAW adına anmada bir konuşma yapan Mustafa Karahan, Deniz Gezmiş, Mahir Çayan ve İbrahim Kaypakkaya’larla Türkiye devrim mücadelesinin başlatıldığını söyledi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ortaya koyduğu fikirlerin ortaya çıkışıyla birlikte devrim mücadelesinin bir devamı olarak Kürt Özgürlük Mücadelesi’nin yaşam bulduğunu ifade eden Karahan "Bugün bu mücadeleyi Önder Apo öncülüğünde milyonlar sürdürmektedir. Bugün dünyanın dört bir yanına yayılan bu direniş bugün anmasını yaptığımız bu şehitlerimizin bizlere mirasıdır" diye konuştu.

Ruken Demir’de İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) adına yapmış olduğu konuşmada bugün Kürt halkını  mücadelesini devam ettirdiği Demokratik Konfedaralizm’in temellerinin Mahirlerin, Denizlerin mücadelesi esas alınarak Abdullah Öcalan’ın bir projesi olarak ortaya  çıktığını dile getirdi.
Ruken Demir Hewlêr’de aralarında gazeteci, sanatçı, siyasetçi ve yurtseverlerin yer aldığı onlarca kişinin KDP ve MİT eliyle 16 Mayıs 1997’de gerçekleştirilen katliamda şehit düştüğünü hatırlatarak özgürlük ve devrim mücadelesinde şehit düşen kadınları andı.

İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanlık Divanı adına anmada konuşan Emrullah Bingül de Mayıs Ayı şehitlerinin mirası olan özgürlük ve devrim mücadelesinin bugün sahiplendiğini dile getirdi.

Emrullah Bingül önceki gün gerçekleşen  Kobanê Kumpas davasında verilen yüzlerce yılı bulan cezalara değinerek "her ne koşulda olursak olalım mücadelemizden bir adım dahi geri durmayacağız’ dedi.

,Siyasal süreç değerlendirmesiyle devam eden anmada Abdullah Öcalan’ın Mayıs ayı şehitleri üzerine yapmış olduğu değerlendirmeler izlendi.
Anma sinevizyon gösterimi sonrası "Şehid Namırın" sloganlarıyla sonlandırıldı.

LUZERN

Mayıs ayında şehit düşen ölümsüz kahramanların anıldığı bir diğer kent olan Luzern oldu.


Kurdistan şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada yapılan açılış konuşmasında "Her şey bizleri şehitlerimize gerçek  değerlerini vermeye zorluyor. Bu da ancak şehitlerimizin anılarına sahip çıkmaktan geçmektedir. Onların kesinleştirdiği değerlere derin bir kavrayışla yaklaşmak kadar onu bir uygulama gücü haline getirmesini de bilmemiz gerekir. Ancak o zaman onları temsil ettiğimizi söyleyebiliriz." denildi.

CDK Luzern adına anmada açıklama yapan Sıdık Batur da konuşmasında şunları dile getirdi: "Mayıs ayı şehit ayıdır, Halklar Önderi Abdullah Öcalan’ın ve zindanlardaki tüm arkadaşlarımızın üzerindeki tecridi lanetliyoruz. PKK bir şehitler partisi olarak doğdu ve şehitlerin mirasını sahiplenerek bugünlere kadar geldi. PKK’yi büyüten ve bu günlere getiren güç pratik olarak şehitlerin mirasını sahiplenmeyle gerçekleşmiştir. Zaten insanlık tarihinde mücadele eden devrimci hareketler içerisinde şehitlerini ve bu anlamda değerlerini sahiplenenler ayakta kalabilmiştir, diğerleri tarihten silinip gitmiştir. Bu anlamda Şehitlerin partisi olarak doğan PKK, Hakî Karer şahsına ve şehadetine verdiği cevap olarak PKK’yi kuruldu. Bu çizgi ile günden güne büyüterek günümüze kadar geldi. Bu anlamda Hakî Karer’i ve Mayis Ayı Şehitlerini anmak PKK’nin üzerinde oturduğu zemini bize hatırlatır. Önderlik Haki Karer için ‘Benim gizli ruhumdur derdi.’ Çünkü PKK’nin ruhu Haki Karer’in ruhu ve fedakarlığı üzerine kurulmuştur. Önemli olan sadece bugünlerde onları anmak değil, günü gününe onları yaşamak ve pratik mücadele içerisinde onların temsiliyetini yapabilmektir."
Mayıs Ayı Şehitleri anısına hazırlanan sinevizyon gösterimi sonrası anma "Bijî Serok APO, Şehid Namırın, Be Serok Jîyan Nabe" sloganlarıyla sonlandırıldı.

BASEL

İsviçre’nin Basel kentinde Kurdistanlılar Türkiyeli devrimci kuruluşlar Mayıs ayı şehitleri için bir anma programı gerçekleştirdi. Basel Demokratik Kürt Toplum merkezinde gerçekleştirilen anmaya çok sayıda şehit ailesi ve kurum çalışanları katıldı. Anmaya katılanlar şehitlerle olan anılarını anlatırken salonda duygusal anlar yaşandı.


Anma Mayıs ayı şehitleri şahsında tüm devrim şehitleri için saygı duruşu ile başladı. İlk olarak İsviçre Şehid Aile Kurumu (KOMAV) üyesi Mehmet Göksungur konuştu. Göksungur şehitleri anarak başladığı konuşmasında şehitlerin bu halkın yolunu aydınlatan birer meşale olduğunu ifade etti. Göksungur “Kürt halkı mücadele tarihini şehitlerine borçludur. Şehitlerimizin yolunda onların ışığında hareket etmek bizim için esastır. Bu doğrultuda bütün şehitlerimizi saygıyla anıyorum. Buradan adını sayamayacağımız binlerce şehidimiz var. Güneybatı şehitleri şahsında bütün şehitleri saygıyla anıyorum” dedi.

Göksungur’un ardında söz alan Kürt siyasetçi Mehmet Ali Hoca, PKK’nin ilk kuruluşundan günümüze kadar yaşanan şahadetlere vurgu yaparak, Haki Karer ile ilgili anılarını anlattı. Şehit Haki Karer’in insanlık timsali olduğunu söyleyen Hoca, “Haki Karer’i ilk gördüğüm zamanlarda yaşım küçüktü. Haki Karer yoldaş bende muazzam etkiler bırakmıştı. O bizim için mücadelenin kendisiydi. Onun şehadetini öğrendiğimiz zaman dünyamız başımıza yıkıldı ama şunu da çok iyi anladık ki ancak ve ancak Hakilerin öcünü mücadeleyi büyüterek alabiliriz. Ve bugün mücadelemiz bu boyuta ulaştıran yine şehitlerimiz olmuştur” dedi.

Programa katılan MLKP’li Hüseyin Yeter, Devrim sürecinin mayıs ayında başladığını ve bu mücadelenin muhakkak başarıya ulaşacağını söyledi. Yeter “Denizler başlattığı mücadele ile başka bir dünyanın inşasının mümkün olduğunu bize öğretti. Bu uğurda can vermenin kutsallığını biz onlardan öğrendik. Denizler idama giderken yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği diyerek sandalyelerini tekmelediler. Bugün savaş yürüten ve can veren Kurdistan özgürlük gerillaları bize Denizlerin, Hakilerin açtığı bu yolun sonucunda zaferin mutlaka gerçekleştireceğini gösterdiler. Muhakkak ki devamı gelecek olan bu zafer sonucunda özgür ve demokratik bir halk gerçeği yaratacaktır” dedi.

PKK çizgisinin kararlığının sonucunda oluşan bu zaferlerin oluşacak olan büyük zaferin göstergesi olduğunu söyleyen Yeter, “PKK ve Önderliği bugün devrim inşasında herkesin payının olması gerektiğini anlatması ve buna öncülük etmesi kendisi ile beraberinde Halkların birleşik devrim hareketini oluşturdu. Bugün oluşan bu hareket aslında örülen devrim yolunun inşacıları oluyorlar. Ve biz bunun farkında yaşayıp bunun farkında bir şekilde örgütlenmeliyiz” dedi.

Programa yazılı bir mesaj gönderen Maoist Komünist Partisi (MKP) İsviçre temsilciliği ise Mayıs ayı şehitlerini andı. Birlik ve mücadelenin ön planda olduğu mesajda bütün devrim şehitlerinin yoluna yakışır bir mücadelenin zorunluluğundan söz edildi.

Anmada Ozan Mizgin ve Kasım Engin için yazılan yazıların okunmasından sonra Ozan Mizgin’in sesinde bir türkü dinletildi. Anmaya katılan Kasım Engin’in annesi oğlunun sesinden dinlediği şiir sırasında duygulandı.
Anmada son olarak söz alan siyasetçi Ali Şimşek şehitler şahsında başlayan bu mücadeleyi büyütme çağrısında bulundu.

Kurdistan dağlarında hala şehit düşenlerin olduğunu söyleyen Şimşek, asıl kurtuluş ve özgürlüğün Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin parçalanmasından geçtiğini dile getirdi. Şimşek, “Şehidlerimizin anısına bağlı kalmak onları anlamaktan geçer. Onlar özgür bir önderlik, özgür bir ülke için canlarını verdi. Kurdistan’a barış gelmesi için Önder APO üzerindeki tecrit mutlaka sona ermelidir. Önder APO özgürleşirse bir çok sorun kendiliğinde çözülür. Kürt halkı  50 yıldır aynı politikalar ile yok edilmeye çalışılıyor. Şuan ki politikası ise Kürt halkını Kobane Kumpas davası ile başarılarını yok etmeye çalışıyor. Fakat verdikleri o cezaların hiç bir arkadaşımız ve halkımız için bir anlamı yoktur. Biz ne bu kararı tanıyoruz ne de Türk devletinin faşizmine boyun eğeriz. Biz şehitlerimizden aldığımız bu onurlu mücadeleyi muhakkak sonuca kavuşturacağız ve Türk faşizmini yerle bir edeceğiz” dedi.

Anma Mayıs şehitleri için hazırlanan sinevizyonun gösterilmesinden sonra ‘Şehid Namırın’ sloganıyla sona erdi.