MED-DER Kürt halkını anadile odaklanmaya çağırdı

Mezopotamya Dil Kültür ve Araştırma Derneği (MED-DER), Kürt halkının anadiline odaklanması gerektiğinin altını çizerek “Anadilde eğitim Kürtlerin temel talebi olmalıdır" dedi.

MED-DER, 15 Mayıs Kürt Dil Bayram dolayısıyla  Rezan (Bağlar) ilçesine bağlı Koşuyolu Parkı’nda bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde açıklama yaptı.

Açıklama sırasında “15’ê Gulanê Cejna Zimanê Kurdî pîroz be” pankartı açılırken,  “Zimanekî azad jiyaneke azad” ve “Zımaneko azad cuyeka azade” yazılı dövizler dikkat çekti.

Açıklamaya Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Amed İl Eş sözcüsü Abbas Şahin, Yeşil Sol Parti vekilleri de katıldı.

MED-DER Eşbaşkanları Remzi Azizoğlu Şükran Yakut, açıklama metnin Kurmancî ve Kirmançkisini okudu.

Yakut, 15 Mayıs’ın tarihçesine değinirken, tüm saldırılara rağmen Kürtlerin geri durmadığının altını çizdi.

Yakut, “Kürtler kendi kimliğiyle, dili ve kültürüyle geri durmadı. Gün geçtikçe Kürt sorunu ve Kürt kültürü ve dili üzerindeki sorunlar daha da arttı. Devlet Kürt halkının gücünün farkında ve bu yüzden saldırıları her geçen gün artıyor” dedi.

Kullanılmayan bir dilin gelişemeyeceği uyarısında bulunan Yakut, şunları ifade etti:  “Kürt diline ilişkin devlet politikası bellidir. Devlet politikası ırkçılık üzerine kuruludur. Ancak Kürt halkı, siyasi hedefi ne olursa olsun diline odaklanmalıdır. Dilin gelişmesinde kadın, erkek, aydın, yazar, siyasetçi fark etmeksizin sorumluluk sahibi olmalıdır. Kürt aydınları ve akademisyenleri çalışmalarını Kürtçe yayınlamalı, bu bağlamda, bilimsel çalışma yapmak, günlük yaşamda, konuşmalarında dillerini kullanmalılar. Ne olursa olsun Kürtler dillerine ve kültürlerine sahip çıkmalıdır. Anadilde eğitim Kürtlerin temel talebi olmalıdır. Dilimiz varlığımızdır. 15 Mayıs Kürt Dili Bayramı kutlu olsun.”

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ise şöyle konuştu:  “Dil kimliktir. Her dil savunulmalı. Kürt dili çok kadim bir dildir. Belediyelere atanan kayyımlar ilk olarak dilimize saldırdılar. Kürt diline saldırı, insanlığa saldırıdır. Kürt dili resmî dil olacak. Kürtler yüz yıllardır bu topraklarda mücadele ediyor. Dil giderse, tarih de, kimlik de gider. Bu nedenle her yerde dilimize sahip çıkmalıyız.”