Mersin’de halk buluşması: Bu yanlıştan vazgeçin

Mersin’de binlerin irade gaspına karşı bir araya geldiği Mersin’de konuşan Keskin Bayındır, “Hala geç değil, bu yanlıştan dönün. Bu yanlışınız Colemêrg direnişinden döner” derken, Tülay Hatimoğulları bütün güçlere daha çok yan yana olma çağrısı yaptı.

Mersin’de Colemêrg Belediyesi'nin 3 Haziran'da gasp edilmesine karşı binlerce kişi Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) öncülüğünde halk buluşması gerçekleştirdi.

Buluşma alanına "Belediye halkındır gaspa izin vermeyeceğiz" ve "Kayyum halkın darbesine vurulmuş darbedir" pankartı açılırken, DEM Parti Gençlik Meclisi, "Colemêrg ya me ye şaredarî ya me ye" yazılı pankartla alana giriş yaptı. Alana giren halk, sık sık  "Kayyum gidecek halk kazanacak", "Faşizme karşı omuz omuza", "Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek" ve "Bijî berxwedana Colemêrg” sloganları attı.

Buluşmaya kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'den de binlerce kişi katıldı. 

KADINLARDAN YOĞUN KATILIM 

Buluşmaya DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanları Nuriye Aslan ve Hoşyar Sarıyıldız, Halkevleri GYK Üyesi Ali Deniz Karahan, Sol Parti Sözcüsü İlknur Başer, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Ahmet Asena, DEM Parti Milletvekili Perihan Koca, Ali Bozan ve İbrahim Akın ile EMEP Genel Başkan Yardımcısı Sevda Karaca katıldı.

ANTALYA’DA BAŞKA BİR KANUN, COLEMÊRG’DE BAŞKA OLMAZ

Kadınların yoğun katıldığı buluşmada yerel sanatçılar ve Kadir Çat sahne aldı.

DEM Parti Akdeniz İlçe Eşbaşkanları Sevim Müjde ve Nizar Esen, DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan ile Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanları Nuriye Aslan ve Hoşyar Sarıyıldız halkı selamlayarak, iradelerine sahip çıkanlara teşekkür etti.

Halka seslenen DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, "Bugün Mersin’den Colemêrg’e selam gönderiyoruz ve ‘yalnız değilsin, Mersin halklarımız seninle’ diyoruz. Bütün her yerde bu zulme karşı olduğumuzu dile getiriyoruz. Kayyuma, zulme, düşmanlığa, ezilmeye hayır diyoruz ve kabul etmiyoruz. 31 Mart’ta bir seçime girdik ve bütün baskılara karşı irademizi ortaya koyduk. Bütün kentlerde büyük emeklerle halkımız sandığa giderek iradesini DEM Parti’den yana kullandı. Herkes için olan kanunlara göre seçimlere girdik ve kazandık. Bugün seçimin sonuçlarını kabul etmediklerini belirterek kayyum atıyorlar. Mersin’den sesleniyoruz, kanunlarınızı uygulayın. Yazılı kanunlarınızı uygulayın. Antalya’da başka bir kanun Colemêrg’de farklı bir kanun olmaz. Biz bunu kabul etmeyiz, bunu iyi anlayın. Bu yanlış uygulamalarınız toplumu bir birinden ayırıyor. Toplum kaosa sürüklenmek isteniyor. Bu Erdoğan ve Bahçeli’nin eliyle yapılıyor. Bu yanlıştan vazgeçin. Kürt halkı ve dostları her zaman zulme, düşmanlığa karşı durdular ve adaletsizliği kabul etmediler” diye konuştu. 

'BU YANLIŞ COLEMÊRG DİRENİŞİNDEN DÖNER’

Bayındır, şöyle devam etti: “Her yerden herkes, bize oy vermeyenler de bunun bir zulüm olduğunu söylüyorlar. Bu hiçbir inançta ve hukukta yok. Bunu sadece biz değil, dünya halkları zulüm yapıldığını söylüyor ve kanunlarınızı uygulayın diyor. Antalya Kepez’de belediye başkanı tutuklandı ve bir hafta önce serbest kaldı. Tutuklandığında belediye meclisi tarafından bir başkan seçildi. Bizim belediye eşbaşkanımız tutuklandığında neden hukuksuz bir şekilde kayyum atanıyor? Meclis var, kanun var. Bir belediye başkanı tutuklanırsa ve cezası kesinleşirse belediye meclisinde yeni bir başkan seçilir diyor. Neden kayyum atadınız?  Halkımızın iradesine karşı kirli bir siyaset yürütenlere Mersin’den binler olarak sesleniyoruz; hala geç değil, bu yanlıştan dönün. Bu yanlışınız Mersin’den döner, Colemêrg direnişinden döner.  Eğer sizler kanunlarınızı uygulamazsanız, 31 Mart sonuçlarını kabul etmezseniz Kürt halkı başta olmak üzere bütün halklar sizlere tepkilerini gösterir. Sadece Colemêrg’te değil Mersin, İstanbul, İzmir, Adana da bunu kabul etmiyor. Halklar kayyum siyaseti, tecride, baskı ve zorbalığa hayır diyorlar. Biz kayyumlara yol vermeyeceğiz. Bu sesi zorbalık yapanlar, kayyum ile yönetime gelmeyi düşünenler iyi duysun. Biz sonuç alana kadar meydanlarda bir arada olacağız. Kayyumlar gidene kadar direnişimizi büyüteceğiz. Bu bizim en meşru hakkımız. Biz irademize sahip çıkıyoruz. 31 Mart’ta irademizi ortaya koyduk ve bunu sonuna kadar savunacağız. Kazanan biz olacağız, halklar olacak."

'HALK KAYYUM İSTEMİYOR'

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları da, Mersin'den Colemêrg'e ses vermek için bir araya geldiklerini belirterek, “Demokratik bir ülkede olması gereken halkın sesinin duyulması gerektiğinin altını bir kez çiziyoruz. Halk kayyum istemiyor. Halk kayyum isteseydi kayyum yerine, o kayyumu atayanın partisinin adayını tercih ederdi. Kayyumlara rağmen bizler oylarımızı artırarak, yeniden belediye eşbaşkanlarımızı seçmişsek; kayyum politikasına hep birlikte hayır dediğimiz içindir" dedi.

Halkın seçtiği adaylarla seçime gittiklerini ifade eden Tülay Hatimoğulları, kayyumları gönderdiklerini belirterek, "Burada kazanan halktır. Belediyeler halkındır. Belediyeler atanmışın değil, seçilmişlerimizdir" ifadelerini kullandı.

Tülay Hatimoğulları konuşmasını şöyle sürdürdü: "Buradan özellikle bu kara propagandayı yürütenlere bir sözümüz var. Van Başkale'de, Diyarbakır Yenişehir, Diyarbakır Ergani, Suruç ve Baykan belediyeleri. Bunlar sadece bir kaç örnek. Geçtiğimiz dönemde haklarında hiçbir soruşturma olmadığı halde kayyum atanmış belediyelermiiz. O halde biz diyoruz ki sizler bunu propaganda etmeye kalkmayın. Mehmet Akış hakkında açılmış bir dava vardı ama karara bağlanmamış ve gözaltına alındığı sırada yasalara Anayasaya aykırı bir şekilde kayyum atandı. Bunu kabul edecek miyiz? Kayyuma karşı bizler hep beraber direnecek miyiz?"

Kitlenin "Evet" yanıtı üzerine Tülay Hatimoğulları, "İşte bu sesi herkes duymalı. Halk seçtiği eş başkan tarafından yönetilmek istiyor" diye belirtti. 

'DİRENE DİRENE KAZANACAĞIZ’

Tülay Hatimoğulları, şöyle devam etti: "Diyorlar ki hiç kimse demokrasiye tuzak kurmasın. Bütün Türkiye halkı şunu çok iyi biliyor. Kayyum demek demokrasiye sadece kumpas kurmak demek değildir. Demokrasiye sadece tuzak kurmak değildir, aynı zamanda demokrasiyi mezara gömüp toprağın altına gömüp üzerine beton dökmektir. İşte o nedenle Türkiye'nin demokratik bir ülke olabilmesi için, seçme ve seçilme hakkını korunması için kayyum politikalarına karşı durduk, karşı durmaya devam edeceğiz. Dün Hakkari’deydik bugün Mersin’deyiz. Yarın da belediyelerimizi ziyaret ederek mücadelemizi her yerde devam edeceğiz ama her yerde.

Değerli halkımız seçme ve seçilme hakkı belediyelerin düzenlenme biçimi ta Osmanlı döneminde Tanzimat Fermanı döneminde başlamıştır. Kayyum atamak demek, Tanzimat Döneminin öncesine yani Osmanlı’nın padişahlık dönemine dönmek demektir. O nedenle bizler izin vermeyeceğiz. Direne direne kazanacağız. Bugüne kadar ne kazandıysak; hepsini direnerek mücadele ederek; siz değerli halkımız kazandı, hep birlikte kazandık. Kayyuma karşı siyasetimiz kesinlikle kazanacak.

'ASLA GEÇİT VERMEYECEĞİZ'

Bizler kayyum siyasetiyle bu ülkenin yönetilemeceğinin altını bir kez daha çiziyoruz. Demokrasiye bu ülkede tesis etmek için mücadele ne bedel ödenmesi gerekiyorsa bedel ödeyenleriz. Bizler kayyum siyasetine asla geçit vermeyeceğiz. Kayyum siyasetine karşı en güçlü direnişini sergileyen barış annelerine, o barış tülbentleri barışı simgesini simgeleyen kayyuma karşı mücadele eden barış annelerine, hepinize sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Sevgili gençler, kayyum siyasetini asla kabul etmiyoruz, gençlerin geleceği karartılamaz. Zaten yaşanan bu ekonomik krizde, bu açlık ve yoksulluğun göçün bize dayatıldığı yerde biz gençler gelecek görmüyoruz. Bu nedenle irademize sahip çıkıyoruz diyen sevgili gençler alanda mısınız?

Değerli haklarımız, Saray’a mesajımızı bir kez daha veriyoruz. Kayyum siyasetinden vazgeç. Kürt’ün iradesini tanıman gerekir. Seçmenin iradesini tanıman gerekir. Atamış olduğun vali geri valilik makamına dönsün, valilik yapsın. Belediye meclisinin seçmiş olduğu Viyan Tekçe’ye resmi görev verilmelidir. İçerde yargılanan Mehmet Sıddık arkadaşımız haksız ve hukuksuz düzmece bir dava ile içerde tutuluyor, bununla ilgili gereken yapılmalıdır. Türkiye’de barış ve demokrasi için halkların kardeşliği için yapılması gereken budur.  Çağrımızı buradan yineliyoruz. Kayyum politikası bu ülkenin derdine dermen değildir. Bu ülkede kayyum politikası demokrasiyi, seçme ve seçilme hakkını elden almaktadır. Buna asla izin vermeyeceğiz. Buradan belediye meclisinin seçmiş olduğu Viyan Tekçe’yi biz Hakkari Belediye başkanı olarak meşru görüyoruz. Halk seçmiştir çünkü onu. Buradan, Mersin’den hayırlı olsun diyoruz kendisine.

'BU TEK BAŞINA DEM PARTİ’NİN, KÜRT HALKININ SORUNU DEĞİL’

İçinden geçtiğimiz sürecin zorluklarını hepimiz farkındayız. Yaşanan ekonomik kriz açlık yoksulluk, bir yandan baskılar ve özgürlüklerin kısıtlanması... Bakın Kocaeli’de öğrenciler mezuniyet balosuna gidiyorlar, kıyafetlerinden dolayı okula alınmıyorlar. Temmuz’da asgari ücrete zam yapılması gerekirken bu zammı yapmayacağını açıkladı iktidar.  Ve buna karşı bir yandan ekonomik kriz, açlık, yoksullukla boğuşurken bir yandan özgürlüklerimiz kısıtlanıyor, insan hakları ihlali var ve bütün bunlara karşı Türkiye’nin dört bir yanında DEM Parti dışındaki bütün muhalif güçleriyle birlikte özellikle o kesime çağrı yapıyorum. Bu DEM Parti’nin tek başına sorunu değil. Bu tek başına Kürt’ün sorunu değil. Bugün seçme ve seçilme hakkına el koymak onu gasp etmek siyasi darbe yapmak halkın iradesini demokrasinin asgari koşulları tanımamak demektir. Bu nedenle buradan çağrımızı Türkiye’deki bütün demokrasi güçlerine bütün devrimcilere bütün sosyalistlere bütün bu sisteme bu rejime karşı olan haktan hukuktan adaletten barıştan kardeşlikten yana olan gerçekten Türkiye’nin normalleşmesinden ve demokratikleşmesinden yana olan her kesime buradan çağrımızı yineliyoruz. Evet herkes mesajını paylaştı. Türkiye’deki en sağ ideolojiden en soluna kadar her kesim kayyum olmamalıdır, diyor. Kayyum politikasına son verilmelidir, diyor. Bu dönemde bizler bu desteği sunanlara ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Ama biz şey daha yapmalıyız ki Türkiye’yi demokratikleştirmek için daha güçlü adımlar atmaya kayyum politikasını geriletmeye ihtiyacımız var. Ve buradan bütün güçlere daha çok yan yana olalım çağrısı yapmak istiyorum. Daha çok dayanışalım daha çok birlikte olalım, daha çok Türkiye’nin demokratik mücadelesine katkı verelim. Nazım Hikmet’in dediği gibi bu davet bizim. Bu davet hepimizin. Bu davet otoriter rejime, baskıcılığa, kayyuma, gaspçı siyasete karşı ülkeyi demokratikleştirmenin davetidir. Bu davete hep beraber siz değerli halkımızla birlikte icap edecek ve demokrasi mücadelesini büyüteceğiz. Kayyumları geri göndereceğiz.

KAYYUM SİYASETİNE KARŞI MÜCADELE KAZANACAK’ 

Şu an Akdeniz Belediyesi’ndeyiz. Akdeniz bugün Türkiye’nin nadide kentlerinden birisi. Akdeniz’de bu ülkede yaşayan bütün farklı halklardan ve inançlardan insanlarla bir aradayız. Buradan Hakkari’deki halkımıza, Hakkari’deki kardeşlerimize buranın Türk’ü, Türkmen’i, Yörük’ü, Arap’ı, Kürt’ü, Laz’ı, Çerkes’i, Süryanileri olarak bizler Çukuroava’dan Akdeniz’den Hakkari'ye kardeşlik köprüsü üzere ellerimizi uzatıyoruz. Buradan diyoruz ki, sevgili Hakkari halkı yalnız değilsin; Akdeniz’deki bütün haklarla beraber bizler sizlerin yanındayız. Kayyum siyasetini hep beraber gerileteceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle Hakkari halkına buradan bir kez daha selamlarımızı iletiyoruz ve sözümüz olsun kayyum siyasetine karşı mücadele kazanacak. Demokrasi kazanacak, halk kazanacak. Sizler kazanacaksınız. Hak için adalet için demokrasi için asgari düzeyde demokrasinin koşulu olan seçme ve seçilme hakkı için siz değerli halkımız belediyelerimize olduğumuz her yerde sahip çıkalım. Belediye eş başkanlarımız ve belediye meclis üyelerimiz gece gündüz halkın arasında ama daha çok halkın arasında olacak. Daha çok halkla beraber olacak. Daha çok halkla birlikte, yani sizlerle yönetecek. Gerçek halkçı belediyeciliği hep birlikte göstereceğiz. Var mısınız? Değerli halkımız ben sözlerime son verirken şunu belirtmek istiyorum. Burada bugün eş başkanımız Tuncer Bakırhan ile birlikte olacaktık. Ama kendisi bayramda çıkan program dolayısıyla burayı iptal etmek ve Hakkari’den sonra Serhad’a belediye ziyaretlerine başlamak durumunda kaldık. Onun selam ve sevgilerini iletiyoruz. Bizler de yarın sabahtan Urfa-Mardin hattımızı tutturarak bayramda belediyelerimizle birlikte olacağız. Eş Başkanlarımızı belediye yönetimlerimizi ziyaret edeceğiz. Buradan da sizlerin selamını götüreceğiz. Hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum."

Konuşma ardından miting sona erdi.