Meryem Adıbelli: Erkek egemen sistemini reddettiğimiz için yargılanıyoruz

Kobanê Kumpas Davası’nda savunma yapan Meryem Adıbelli, kadınların erkek egemen sistemi kabul etmediği için yargılandığını söyledi.

Önceki dönem HDP Eş Genel Başkanları ile MYK üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutsak 108 kişinin yargılandığı Kobanê Kumpas Davasının 42’nci duruşmasının ikinci günü Sincan Cezaevi Kampüsünde görülmeye devam etti. Duruşma, Meryem Adıbelli’nin savunmasıyla başladı

Savunmasını Kürtçe yapan Meryem Adıbelli, destek verenlere teşekkür ederek, "Eğer biz kadınlar bugün burada ağır bir şekilde yargılanıyorsak, bunun tek sebebi karşısında mücadele ettiğimiz erkek egemen sistemin varlığıdır. Kadınlar erkek egemen sistemi kabul etmediği için yargılanıyor. Tarihte olduğu gibi bugün de kadınlar sistemik olarak katledilmektedir" ifadelerini kullandı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü'ne değinen Meryem Adıbelli, savunmasında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın davaya müdahil talebine tepki göstererek şunları söyledi: "Diyanet, bizlerden bahsederek bu davada yargılanan insanların sapkınlık içinde olduğunu söylüyor. Bizim, toplumun ahlakını bozduğumuzu söylüyor. Bu yüzden en ağır şekilde cezalandırılmamızı istiyorlar. Aslında dedim ya, milattan önce 2500 yıl önceki zihniyeti de aynıdır. Bugün 25 Kasım’a gitmekte olduğumuz günlerde, kadınlar adına o sözleri Diyanet İşleri Başkanı’na iade ediyorum."

Meryem Adıbelli, iddianamedeki belgelerin alakasız olduğunu belirterek, "Bu davaya gerekçe gösterilen şey, partimizin IŞİD’in katliamına karşı yaptığı demokratik bir çağrıydı. O dönem sadece partimiz değil, tüm dünyada çağrılar yapıldı. Böyle bir durumda HDP sessiz kalamazdı. Ama maalesef ne iddianamede ne de mütalaada IŞİD’e dair bir söz yer almadı. Yine bu davanın başladığı tarihten bu yana; sorumluluğu olan hiçbir devlet yetkilisi, kurumu ve kuruluşu dinlenilmedi, sorumluluklarından dolayı yargılanmadı. Tüm bunlar şunu gösteriyor; iktidar Kürtlerden ve dostlarından intikam almak istiyor. Türkiye’de ne kadar muhalif kesim varsa iktidarın hedefinde" şeklinde konuştu.