Nöbetler sürüyor: Hırsız kayyum Hakkari'den defol!

Nöbet eylemlerinde, belediyeler halkın olana kadar direnişin süreceği mesajı verildi.

İRADE GASPINA KARŞI NÖBETLER

Colemêrg Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın tutuklanarak, belediyenin işgal edilmesi ardından başlatılan nöbet eylemleri sürüyor. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) kazandığı belediyeler önünde sürdürülen nöbetlerin yanı sıra birçok kentte gerçekleştirilen oturma eylemleriyle irade gaspı protesto ediliyor. 

AMED 

Amed Büyükşehir Belediyesi önünde sürdürülen eylemde belediye binasına Kürtçe ve Türkçe, "Belediyeler bizimdir gaspa izin vermeyeceğiz" pankartı asıldı. 

Burada kilamlarını seslendiren dengbêjler, eylemcilere moral verdi. Nöbete DEM Parti Amed Milletvekili Halide Türkoğlu da katıldı.

Erxeni (Ergani), Sûr, Farqîn (Silvan) ilçelerinde de eylemler sürdü. Pasûr (Kulp) ilçesinde yapılan nöbete DEM Parti Amed Milletvekili Adalet Kaya da katıldı. Nöbete katılan halk, işgali protesto etti. Nöbet eylemi DEM Partili diğer ilçelerde de sürdü. 

ÊLIH

Êlih belediyesi önünde başlatılan nöbet eylemi  devam ediyor. DEM Parti ve DBP il, ilçe yöneticileri, TJA ve kentteki sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı eylemde "Kayyumlar gidecek, halklar gelecek” sloganları atıldı.  Eylemciler Colemêrg belediyesi tekrar halkın oluncaya kadar mücadeleyi sürdüreceklerinin mesajını verdi. 

Eylem söylenen şarkılarla sürüyor. 

ADANA 

Adana'da nöbet eylemi Seyhan ilçesine bağlı Barbaros Mahallesi'ne taşındı. DEM Parti Adana İl Örgütü, kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütleriyle birlikte Seyhan ilçesine bağlı Barbaros Mahallesi Çarşamba Caddesi üzerinde bulunan bir çocuk parkında nöbet eylemini sürdürdü.

Türk polisleri parkı ablukaya alıp, gaspa dair yapılacak tüm etkinliklerin "yasak olduğunu" iddia ederek, nöbeti engellemeye çalıştı. "Belediye bizimdir, gaspa izin vermeyeceğiz" dövizleri taşıyan kitle, sık sık "Baskılar bizi yıldıramaz", "Hak, hukuk, adalet", "Hırsız kayyum Hakkari'den defol", "Kayyum halka hesap verecek", "Her yer Hakkari her yer direniş" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları attı.

Alkışlarla ses çıkaran kitle irade gaspını protesto edip, "Herne Pêş Marşı" ile direniş ezgilerini söyledi. Kitle adına kısa bir açıklama yapan DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, dün olduğu gibi bugün de alanlarda olup, iradelerine sahip çıktıklarını dile getirdi.  Aydemir, belediyelerin halkın olup, kayyum gidene kadar sokakta olacaklarını sözlerine ekledi.

Etkinlik alkış ve sloganlarla son buldu.

MERSİN 

Akdeniz Belediyesi önünde sürdürülen nöbet eylemine çok sayıda siyasi parti, sendika temsilcisi ve birçok yurttaş katıldı. “Kayyum halkın iradesine gasptır. Demokrasiye vurulmuş darbedir” pankartının açıldığı eylemde sık sık, “Bijî berxwedana Colemêrgê” sloganı atıldı.

Yeşil Sol Parti Mersin İl Eşsözcüsü Metin Süt, kayyum anlayışı ile sadece Colemêrg halkının değil, tüm halkların iradesinin gasp edildiğini belirtti. Süt, “Colemêrg Belediye eşbaşkanımıza yönelik bu haksızca ve hukuksuzca gerçekleşen yargısız infazı kınıyoruz. Dayanışma büyüyor. Burada bir demokrasi dersi veriliyor. Hatta şölene dönüşüyor demokrasi dersi. Bu şöleni, bu dersi büyütelim. Çünkü buna ihtiyacımız var. İşaretler geliyor, durmayacaklar, devam edecekler. O yüzden yurdun her yanında bu şöleni, bu demokrasi dersini büyütmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Nöbet eylemi stranlar ve sloganlarla sürüyor.

RIHA 

Riha’da 5 DEM Partili belediyede tutulan nöbet eylemi 17’nci gününde sürdü. Serêkaniyê (Ceylanpınar), Wêranşar (Viranşehir), Pirsûs (Suruç), Xelfetî (Halfeti) ve Hewag (Bozova) belediye binaları önünde saat 24.00’a kadar devam eden nöbete belediye eşbaşkanlarının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Nöbete katılanlar direniş şarkıları eşliğinde halaya dururken sık sık Colemêrg’te süren direnişe destek sloganları attı.

MÊRDÎN

 Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi ve merkez Artuklu ile Qoser (Kızıltepe), Dêrîk, Şemrex (Mazıdağı), Kerboran (Dargeçit), Nisêbîn ilçe belediyelerinde eşbaşkanların yanı sıra çok sayıda kişinin katılımıyla nöbet eylemi gerçekleşti. 

“Belediyeler bizimdir gaspa izin vermeyeceğiz” yazılı pankartların asıldığı belediyelerde irade gaspı protesto edildi.