Online derslerle işe hazırlık

Hayata Destek Derneği, ‘Yaşam Becerileri’ adı altında online derslere başladı. Eylül’e kadar sürecek derslerde iş yaşamına hazırlığın tüm evreleri çalışılıyor.

Milyonlarca insanın evlerinde izole olması birçok kurum tarafından da yeni içerikler üretilerek destekleniyor. Hayata Destek Derneği de Yaşam Becerileri online derslerine başlıyor. Online derslerde ‘İş piyasasına nasıl dahil olabilirsiniz? Hangi kanallardan iş bulabilirsiniz? CV nasıl yazılır? İşverene kendinizi nasıl anlatabilirsiniz? Hangi becerilerinizi geliştirmelisiniz?’ sorularına yanıt veriliyor. Dersler, Eylül’e kadar sürecek.

Hayata Destek Derneği eğitimcilerinden İbrahim Turan, ANF’nin sorularını yanıtladı.

Nedir online dersleriniz içeriği?

Projemiz çerçevesinde 18-34 yaş arasında Türkiyeli kendi vatandaşlarımız ve diğer mülteci gruplara yönelik eğitimler düzenliyoruz. Türkiye’deki iş hayatına uyum eğitimleri bunlar. Öncelikle çalışma haklarından söz ediyoruz; özellikle mülteciler grubunun daha çok ilgisini çeken bir durum. Sigortalı olma durumunda elde ettikleri haklar, iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgiler ve çalışma izni süreçlerinden bahseden bir eğitim içeriğidir bu. Diğer bir online çalışma da mülakat teknikleri. Burada da mülakat sürecinde; öncesinde, esnasında ve sonrasında hangi adımların izlenmesi gerektiğini anlatıyoruz.

Eğitimler ne zamana kadar sürecek?

Projenin hedefleri doğrultusunda ilerliyoruz. Bu projemiz Ocak 2020’de başladı. Online ortama Covid-19 sebebiyle evde çalışma moduna geçtik. Çalışmalarımızı online aktarmış olduk. Daha önce online değildi çalışmalarımız. Eğitimlerimiz, Eylül sonuna kadar devam edecek.

Periyodik olarak haftanın hangi günleri olacak?

Hayata Destek Derneği’nin kendi resmi sayfasında duyurular kısmında bu bilgilerin tamamı ayrıntılı şekilde var. Orada başvuru linkimiz de (başvuru için https://bit.ly/2UjJuOB linki derneğin sitesinden paylaşıldı) bulabilirsiniz. Cuma ve pazar günleri düzenliyoruz.

Katılmak isteyen biri derslerden birini kaçırdığında tekrar buna erişimi olabilir mi?

Aslında esnek bir çerçeveye sahibiz, çünkü birçok grup gibi biz de online derslerde acemiyiz. Daha önce deneyimlediğimiz bir yerde durmuyordu bu. Kişiler başvurularını biraz da açık uçlu yapıyor. Örneğin; pazar değil de cuma günleri müsaidim, şeklinde başvuru formunda bir opsiyona sahip. Biz kendisine ulaşıyoruz ve cuma günleri kendisiyle ders yapıyoruz ama o cuma müsait değilse bir sonraki dersimize katılabiliyor.

Derslerin sonunda bu videoları tekrar izleme şansına sahipler mi?

Maalesef video kaydetme gibi bir durumumuz yok. Eylül’e kadar hemen hemen her hafta düzenleyeceğimiz için kişi müsait olmadığı hafta bize haber veriyor, bir sonraki hafta katabiliyoruz.

Geri dönüşler oldu mu; olumlu ya da olumsuz?

İstanbul’un her köşesinden, hatta diğer illerden bile katılım gösteren arkadaşlarımız var. Bunun yanı sıra karantina sürecinde olduğumuz için kişiler psikolojik de bir zorluk yaşıyor ve bu tip aktiviteler kendilerine psikolojik olarak iyi geliyor. Bize böyle geri dönüşümler var. Eğitimlerimize katılmak isteyen herkesi bekliyoruz. Başvuru oldukça kolay.