Perihan Koca: ‘Ölüm yasası’nın reklamını yapıyorlar
DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, sokak hayvanlarının katledilmesini öngören ‘ölüm yasası’nın reklamının yapıldığını, böylece barınaklardaki ölümün de dayatıldığını söyledi.
DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, sokak hayvanlarının katledilmesini öngören ‘ölüm yasası’nın reklamının yapıldığını, böylece barınaklardaki ölümün de dayatıldığını söyledi.
Hem bu uyutma dedikleri katliam planına karşı hem de barınaklara, aslında ölüme mahkûm etmeye karşı bütünlüklü bir mücadele vermekle yükümlü olduklarını belirten DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, hayvan hakları savunucularıyla da toplantıda özel olarak buraya işaret etmeye çalıştıklarını kaydetti.
Bir süredir sokak hayvanlarının akıbetine dair tartışma kamuoyunun gündeminde. Sokak hayvanlarının katledilmesini isteyen kesimlere karşı hayvanseverler ve hayvan hakları koruyucuları tepki gösteriyor. AKP ise çeşitli kesimlerin görüşlerini alıp bir tasarı hazırlıyoruz, diyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sokak hayvanlarıyla ilgili yasal düzenlemeye ilişkin taslağın AKP Parti Meclis Grubu’na gönderildiğini açıkladı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan ise, “Özellikle hayvanseverlerimizin bu süreçte barınaktaki köpekleri sahiplenerek daha fazla sorumluluk alacaklarına inanıyoruz. Eğer bunu başarabilirsek bir sonraki adıma da (uyutma) ihtiyaç kalmayacağını düşünüyoruz” diyerek sorumluluğu halka attı.
ANF’ye konuşan DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, böyle bir taslağın henüz Meclis’e gelmediğini belirterek, “Biz milletvekilleri olarak şimdiye kadar herhangi bir taslak ya da kanun teklifi görmedik. İlk duyduğumuz şey, iktidara yakın olan medya organlarından belli yasa maddelerinin ya sızdırılarak ya toplumun nabzını yoklamak için bir kamuoyu çalışması yapılması” dedi.
İKTİDAR MEDYASI VE TEMSİLCİLERİ SÖYLÜYOR
Medya gruplarından yansıtılan ya da kimi temsilciler tarafından verilen demeçlerden bazı şeyler öğrendiklerini belirten Perihan Koca, şöyle devam etti: “Hayvanların toplatılarak barınaklara; yani bugün ölüm kampı haline gelmiş olan, hiçbir şekilde denetlenmeyen, hayvanlar için güvenceli koşulları sağlamayan bu yerlere alınıp 30 gün içerisinde bir katalog açılarak, bir meta gibi sahiplendirilmeye çalışılacağı yönünde. Sahiplenilmeyen köpeklerin de ‘uyutulacağı’, yani katledileceğiyle ilgili aslında bir ‘ölüm yasası’nın reklamı yapılıyor.”
BÜTÜNLÜKLÜ MÜCADELE YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Hayvan hakları savunucularıyla beraber Yaşam İçin Yasal İnisiyatif’in öncülüğünde Meclis’in önünde bir eylem yaptıklarını; hayvan hakları temsilcileri, bu işin uzun zamandır muhatabı olan çeşitli toplumsal güçler, dernekler, kurumlar ve sivil toplum örgütleriyle DEM Parti Grubu’nda toplantı yaptıklarını hatırlatan Perihan Koca, şunları söyledi: “Neler yapabiliriz, diye tartışıyoruz, çünkü kulaktan kulağa yayılan inanılmaz kirli bilgi silsilesiyle karşı karşıyayız. Hem bu uyutma dedikleri katliam planına karşı hem de barınaklara, aslında ölüme mahkûm etmeye karşı bütünlüklü bir mücadele vermekle yükümlü olduğumuzu düşünüyorum. Toplumda da bunu yaratmaya ihtiyacımız var. Hayvan hakları savunucularıyla da toplantı yaptığımızda özel olarak buraya işaret etmeye çalıştık.”
ERDOĞAN'IN AĞZINA BAKILIYOR
AKP ve hükümet cenahından gelen açıklamalardan hemen sonra Çevre Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve komisyonları aradıklarını; şu anda Meclis’e intikal etmiş herhangi bir tasarı olmadığını belirten Perihan Koca, "Varsa da AKP milletvekilleri, iktidar milletvekilleri içerisinde gizlenmiş, kendilerinin bile ne olduğunu bilmediği hükümet etme biçimine uygun olan, ‘ben yaptım oldu’ şeklinde Erdoğan'ın iki dudağı arasındaki laflara bakan bir durumla karşı karşıyayız. Burada çok ciddi tehlikeler var. Bize ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalışıyorlar. Uyutma dedikleri o katliamı bir yere koyup hayvanları bu esaret kamplarına, hayvan barınaklarına toplatılmak üzere bir plana doğru gidiyorlar sanki. Tabii ki bu bir yorum, şu an için bir yorum. Bu anlamıyla iki gündür iktidar temsilcilerinin yapmış olduğu konuşmalar daha çok barınaklara ve hayvanların toplatılmasına işaret eden bir şey. Topluma bir biçimiyle ‘biz ölüm yasası dışında karar aldık, toplumsal araştırmalar yapıyoruz, kamuoyu araştırmaları yapıyoruz’ deyip insanların barınağa angaje olmasını sağlamaya çalışıyorlar” şeklinde konuştu.
OLAN YASALAR UYGULANMIYOR
Perihan Koca, belediyelere ait olan barınaklarda ayrılan bütçelerin bile buraya aktarılmadığını ifade ederek, 2004’te çıkan yasayı da hatırlatı. Perihan Koca, şunları ifade etti: “Belediyelere ait barınaklarda durum çok vahim. Gerçekten birçok belediyedeki barınaklarda şu anda hayvanlar açlığa terk edilmiş durumda, hiçbir şekilde bakımları yapılmıyor. Belediye bütçelerinde oraya ayırılmış kısımlar asla ve asla canlılar, hayvanlar için kullanılmıyor. Bunun en önemli örneklerinden bir tanesi Wan’daki kayyum; trilyonlarca para ayırmışlar, ‘hayvanları koruma’ adı altında bir komisyon kurmuşlar ama o parayı asla ve asla sokak hayvanları için ya da barınakların iyileştirilmesi için kullanmamışlar. Öte yandan 2004'ten beri aslında hayvanlarla ilgili belediyeleri yükümlü kılan, bu konuda bütçe ayıran bir yasa var ama 20 yılı aşmış, hiçbir şekilde o yasa uygulanmamış. 2019'da yine Meclis’te tüm grupların birlikte çalıştığı bir hayvan hakları tasarısı var, geçiyor ama raflarda kalıyor.”
İKTİDAR TEMSİLCİLERİNİN PİŞKİNLİĞİ
Adalet Bakanı ve AKP Grup Başkanvekili Bahadır Nahit Yenişehirlioğlu’nun verdikleri demeçleri, “utanmazca” olarak nitelendiren Perihan Koca, şunları ekledi: “Bu katliam yasasına bir de hayvan hakları koruma yasası, diyorlar. Hayvanları korumaktan vazgeçmeyeceğiz, diyorlar. Barınaklara, yani o ölüm kamplarına işaret ederken de iyileştirme, güçlendirme ve hayvanların canını kontrol altına alma noktasında da tümüyle topu hayvanseverlere ve topluma atıyorlar. Peki bu devletin yükümlülükleri ne oldu? Bu iktidarın yapması gereken sorumluluklar ne oldu? Buraya dair müthiş bir kafa karışıklığı var gerçekten.”