PKK ve PAJK'lı tutsaklar: Hamleyi yeni eylemlerle sürdüreceğiz

PKK ve PAJK'lı tutsaklar, "Mevcut eylemi tamamlıyoruz, Önder Apo'nun fiziki özgürlüğünü sağlayana kadar farklı eylemselliklerle hamlede yer alacağız. Halkımızı Önder Apo için direnişe çağırıyoruz" dedi.

PKK VE PAJKLI TUTUSAKLAR

Zindanlardaki PKK ve PAJK'lı tutsaklar adına Deniz Kaya tarafından açıklama yapıldı.

Açıklamanın tamamı şöyle:

"Sömürgeci faşist TC devletinin Kürt halkının varlığını inkâr edip yok saydığı bir dönemde Amed Zindanında her türlü işkenceye karşı onurlu bir direniş örneği sergileyen 14 Temmuz 1982 ölüm orucu şehitlerini 43. şehadet yıl dönümünde saygı ve minnetle anıyoruz. Yine Önder Apo üzerinde gelişen uluslararası komplonun ilk adımlarının atıldığı 6 Mayıs 1996’da Önder Apo’ya karşı yürütülen imha amaçlı saldırıya karşı 30 Haziran 1996 tarihinde fedai bir adım ile karşılık veren Zîlan yoldaşı 28. şehadet yıl dönümünde saygı ve minnetle anıyoruz. 14 Temmuz ölüm orucu şehitleri ve Zilan yoldaşın eyleminde ortaya çıkan fedai ruhun bugün tekrar Medya Savunma Alanları başta olmak üzere dünyanın dört bir yanına yayılması ve zindanlarda halen o ruhun kendisini devam ettirmesi Önder Apo’nun yarattığı özgür insan yaşam felsefesinin pratikleşmiş halidir. Böylesine kritik bir sürece cevap olma ve süreci başarı temelinde sonuca götürmeyi ifade eden 'Önder Apo’ya özgürlük, Kürt sorununa çözüm' hamlesi çerçevesinde biz zindanda bulunan tutsaklar da üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getiriyor ve getireceğiz.

Komplonun gerçekleştirildiği 1998-1999 yıllarında 'Güneşimizi Karartamazsınız' şiarıyla direnişte en önde saf tutan zindan alanları, 2012 ve 2018-2019 yıllarında da Önder Apo üzerindeki tecride karşı fedaice yürütülen ve sonuç alan direniş süreçlerine öncülük etmiştir. Önderlik konusundaki yüksek duyarlılık ve hassasiyetini ortaya koymuşlardır.

'ÖNDER APO'NUN DİRENİŞİ HALKLARIN ÖZGÜRLÜK MEŞALESİ OLDU'

'Önder Apo’ya Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm' hamlesine zindan alanlarında bulunan tutsaklar olarak her dönemde olduğu gibi örgütlü bir şekilde katılmaktan geri durmadık. Tüm baskılara, zor koşullara ve her türlü saldırıya rağmen Önderliğin üzerinde geliştirilen derinleştirilmiş tecride karşı 45 yıllık zindan direniş geleneğine bağlı kalarak, hamle sürecine katıldık. 27 Kasım 2023’te zindanlarda başlayan dönüşümlü açlık grevi, yüz yıllardır sömürülüp soykırıma uğratılmak istenen halkımızın doğumunun da nüvesi olan Önderliğimizin 75. doğum günü olan 4 Nisan 2024 itibarıyla 'Önderliğimizin koşullarında yaşayalım' aşamasına evrilerek devam etmiş, dışarıyı da önemli oranda etkileyerek hamlenin gelişmesinde yerini almıştır.

Önder Apo, var olan sömürü sistemine karşı Demokratik Modernite modelini ortaya koymuş,  başta Kürt halkı olmak üzere bütün dünya halklarıyla buluşturmuştur. 25 yıllık esaretin gerçekliği başta Kürt halkı olmak üzere bütün dünya halkları tecrit altına almıştır. Önder Apo üzerindeki tecridin kalkması bütün dünya halklarının üzerindeki tecridin kalkması anlamına gelmektedir. Bu nedenle halkları sömüren ulus devlet gerçekliği AKP-MHP faşist iktidar piyonlarıyla gün geçtikçe Önder Apo üzerindeki tecridi derinleştirip genelleştirerek halklarla buluşmasını engellemeye çalışmış ve çalışıyorlar. Buna karşın tarihi İmralı direnişi başta Kürt halkı olmak üzere bütün halkların özgürlük şiarı haline gelmiştir; Önderlik şahsında İmralı direnişiyle cevap olunmuştur. Bugün Kurdistan'da yürütülen işgal ve soykırımcı saldırganlığın asıl nedeni, bu direnişin Ortadoğu'da yükselmesi ve Önder Apo şahsında bütünleşmesi, özgürlük meşalesine dönüşerek gün geçtikçe evrensel boyut kazanması ve mevcut bunalımlı kaoslu ortamın çıkışı haline gelerek somutluk kazanmasıdır.
Önder Apo’nun oyun bozan, halkçı, toplumcu, bağımsızlıkçı, özgürlükçü karakteri, yaşamı ve mücadeleci tarihsel gerçekliği tüm bu istismarcı, kan emici, iktidarcı güçlerin bir araya gelerek bilinen Uluslararası Komployu geliştirmesinin nedeni olmuştur. Güncelde hâlâ varlığını en amansız şekilde sürdüren İmralı işkence ve tecrit sistemi, Kurdistan özgürlük gerillasına karşı ezmeyi amaçlayan işgalci operasyonlar, Kürt Özgürlük Hareketi’ni tasfiye etme konsepti kapsamında yapılanlar, özgür Kürt’ün yaşadığı her yere hegemonik güçlerin yönlendiriciliği temelinde gelişen operasyonlar ve halkımızın hâlâ soykırım kıskacında tutulması bu gerçeklikten kaynağını almaktadır. Bu yönüyle komplo aynı güçlerce hızından hiçbir şey yitirmeksizin aynı amaçları başarmak üzere sürdürülmektedir.

İşte Önder Apo’nun İmralı’daki direnişi tüm bunlara göğüs geren, bunları boşa çıkaran, sadece direnmekle kalmayan, aynı zamanda gelişme yaratarak tüm saldırıları püskürten tarihin en özgürlükçü ve görkemli direnişi konumundadır. Bu yönüyle İmralı’daki direniş sadece kendisini düşmana teslim etmeme anlamında gerçekleşen bir direniş değildir. Tersine, tüm komplocu planlamaları boşa çıkaracak düzeyde gelişme yaratan bir direniştir. Gelişerek, değişerek, oluşarak ve toplumlaşarak halklar aleyhine yapılanları boşa çıkaran, kadınlar başta olmak üzere tüm toplumsal güçlerde direnişleri büyüten, güçlendiren bir direniştir. ‘Anda tarihin, kişide toplumun dile gelmesi' denilen şey tam da bu olmaktadır.

'HAMLE ETRAFINDA BİRLEŞELİM VE DAHA DUYARLI OLALIM'

Faşist TC devleti, Kurdistan’da en son yaşadığı seçim hezimetini sindiremeyip Kürt halkının iradesini yok saymaya dönük çabalarına karşı başta Wan halkı olmak üzere Kurdistan’da büyük bir direnişle karşılaştı. Direniş faşist AKP-MHP çete yapılanmasını sarsmıştır. Böylelikle bütün faşist çete yapılanmalarıyla evrensel hukuk normlarını hiçe sayarak Kürt halkına yönelmiş; soykırımcı saldırılarına, irade gasbına ve özgürlük alanlarına dönük işgalci saldırılarına devam etmektedir. Fakat özgürlük gerillası geliştirdiği teknik ve fedai ruhla bu saldırıları boşa çıkarmaktadır. Onurlu ve direnişçi halkımız da Önder Apo'ya ve iradesine sahip çıkarak hamleyi güçlendirici bir duruşa sahip olmaktadır. Biz PKK ve PAJK'lı tusaklar olarak 6 ayı aşkındır başlatmış olduğumuz 27 Kasım 2023 tarihli dönüşümlü açlık grevi eylemini 4 Nisan 2024 tarihinde 'Önderliğimizin koşullarında yaşamaya’ evirmiştik. Gelinen aşamada bu eylemi bitiriyor, 'Önder Apo'ya özgürlük, Kürt sorununa çözüm’ hamlesi süresince Önder Apo'nun fiziki özgürlüğünü sağlayana kadar farklı eylemselliklerle hamle sürecinde yer alacağımızı belirtiyoruz.

Başta demokratik, aydın çevreler olmak üzere Kürt halkının bütün dostlarını bu tarihi süreçte 'Önder Apo'ya özgürlük, Kürt sorununa çözüm' hamlesi etrafında birleşmeye ve direnişçi halkımızı da daha duyarlı olmaya davet ediyoruz."