Prof. Auernheimer: Tecrit uluslararası standartlara göre işkencedir

Prof. Georg Auernheimer, Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin uluslararası standartlara göre işkence olduğunu söyledi. Türk devletinin müzakere masasına dönmesi gerektiğini belirten Auernheimer, “İlk adım olarak Öcalan serbest bırakılmalıdır" dedi.

İMRALI TECRİDİ

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dan yaklaşık dört yıldır hiçbir şekilde haber alınamıyor. İmralı’da yaşanan mutlak iletişimsizlik karşısında ise başta Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) olmak üzere yetkili kuruluşlar sessizliğini koruyor.

Alman eğitimci ve emekli olana kadar Köln Üniversitesi İnsan Bilimleri Fakültesi'nde Kültürlerarası Eğitim Profesörü olarak görev yapmış olan Profesör Georg Auernheimer, İmralı’da yaşanan tecridin geldiği aşamayı “işkence” olarak tanımladı. İmralı’daki mutlak tecridin “hiçbir şekilde haklı gösterilemez” olduğunu belirten Profesör, Kürt Halk Önderi'nin serbest bırakılması gerektiğini ifade etti.

İLK ADIM OLARAK ABDULLAH ÖCALAN SERBEST BIRAKILMALIDIR

Kürt Halk Önderi Öcalan ile görüşmek için avukatları ve ailesinin çok sayıda ziyaret başvurusunun reddedildiğini veya cevapsız bırakıldığı hatırlatan Auernheimer, “Türk yargısının Abdullah Öcalan'a onlarca yıldır uyguladığı hücre hapsi, uluslararası standartlara göre işkencedir ve hiçbir şekilde haklı gösterilemez. Bildiğim kadarıyla Öcalan, Türkiye Cumhuriyeti'nde Kürtler ve Türkler arasında ve genel olarak tüm uluslar arasında barış içinde bir arada yaşamaktan yanadır. Ancak Öcalan hala Kürt halkının hakları için askeri mücadeleyi destekliyor olsaydı bile tutukluluğuna devam edilmesi haklı görülemezdi” ifadelerini kullandı.

Türk devletinin tecridi sonlandırması gerektiğini belirten Prof. Auernheimer ,2013-2015 yıllarındaki müzakere ortamını hatırlattı. Türkiye’nin müzakere yoluna dönmesini beklediğini vurgulayan Auernheimer, ilk adım olarak Kürt Halk Önderi Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi. Prof. Georg Auernheimer “Türkiye'nin mevcut rejiminin, Türkiye'deki Kürtlerin temsilcileriyle yıllar önce başlattığı müzakere yoluna geri döndüğünü görmek istiyorum. Bunun ilk adımı Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasıdır” diyerek konuşmasını sonlandırdı.