Reyhanlı Katliamı'nda yaşamını yitirenler anıldı

DEM Parti, Adalet ve Özgürlük Buluşmaları kapsamında Reyhanlı Katliamı'nda yaşamını yitirenleri andı.

ADALET VE ÖZGÜRLÜK BULUŞMALARI

Antakya merkezinde Saray Caddesi'nde yapılan anmaya Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Esengül Demir, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Mertcan Titiz, DEM Parti milletvekilleri Ali Bozan, Zeynep Oduncu ve Sabahat Sarıtaş, DEM Parti Hatay İl Örgütü yöneticileri ile çok sayıda Hataylı katıldı.

Anmada Kobanê Kumpas Davası’nın sonuç kararına atfen "İstiklal mahkemeleri kazanamadı, siz de kazanamayacaksınız" ve "Kobanê düştü diyenlere inat Kobanê onurumuzdur" dövizlerini taşıyan kitle sık sık, "Siyasi tutsaklar onurumuzdur", "Kobanê düşmedi düşmeyecek", "Direne direne kazanacağız" ve "Reyhanlı'yı unutmayacağız" sloganlarını attı.

Konuşmasına bir silsile halinde yaşanan Reyhanlı, Suruç, Diyarbakır, Ankara ve Antep katliamlarında yaşamını yitirenleri anarak başlayan DEM Parti Hatay İl Eşbaşkanı Seher Cevheroğlu, Türk yargısının katliam faillerine yönelik cezasızlık politikasını şu ifadelerle eleştirdi: "Bu ülkeyi yöneten AKP-MHP faşist iktidarı, partimizin yöneticilerini ve üyelerini asılsız iddialarla hukuksuzca yargılayıp yüzyıllarca ceza almaları için ellerinden gelen tüm çabayı gösterdi. Ancak bu katliamları gerçekleştirenler hakkında en ufak bir girişimde bulunulmadı. Aksine DAİŞ ve cihatçı çeteler devlet eliyle korundu. Katliamcılar dışarıda dolaşırken barış ve özgürlük isteyen yoldaşlarımız haksız yere cezalandırıldı.” 

DEM Parti Êlih Milletvekili Zeynep Oduncu ise Türkiye'nin bir faili meçhuller ve katliamlar ülkesine dönüştüğüne dikkat çekti. Reyhanlı hakkında etkili bir soruşturma yürütülmediği ve katliam faillerinin hak ettikleri şekilde yargılanıp cezalandırılmadıkları için peşi sıra gelen Pirsûs, Amed, Dîlok ve Ankara katliamlarının yaşanmasında devletin payına işaret eden Zeynep Oduncu, DAİŞ'in AKP-MHP iktidarının müdahalesizliği ile toplumun gözleri önünde palazlandığını vurguladı. Kobanê Kumpas Davasının da bu sakat perspektifin sonucu olduğunu ve katliamcıların değil katliamları durdurmak için sokaklara dökülenlerin yargılandığını söyleyen Zeynep Oduncu "Asıl suçlular yargılanmadı.Kobanê Kumpas Davası'nda yargılanan arkadaşlarımız bir an önce serbest bırakılmalı. Çünkü bu yargılanmalar halklar arasındaki demokrasiyi, barışı ve özgürlüğü yok etmeye yöneliktir. Bu davaların asıl sorumluları yargılanana kadar sesimizi yükseltmeyi sürdüreceğiz” dedi.

SYKP Eş Genel Başkanı Mertcan Titiz ise, Reyhanlı'da 11 yıl önce bugün katliamdan sonraki ilk değerlendirmesinde, "53 Sünni vatandaşım yaşamını yitirdi" diyen Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerini hatırlatarak Hatay'ın insan dokusunu oluşturan çok dilli çok kültürlü ve çok inançlı yapının bir katliam sonrasında devlet aklı ile nasıl parçalanmaya çalışıldığına dikkat çekti. “Katliamın amacı halklar, inançlar ve kimlikler arasında kutuplaşmalar yaratmaktı. Hatay halkları katliamı kınayarak bu oyunu boşa çıkardı. Kürt halkının ve Türkiye sosyalist ile devrimcilerinin ortak yaşam mücadelesine ket vurmak isteseniz de başaramayacaksınız. Katliamların gerçek sorumluları açığa çıkartılıp yargılanana kadar Kobanê Kumpas Davası'nda ceza almış yoldaşlarımız özgürlüklerine kavuşana kadar mücadelemiz sürecek" dedi. 

 Açıklama, Kobanê Davası’nda tutuklu olan siyasetçilerin isimlerinin tek tek okunmasıyla sona erdi.