Riha Emek ve Demokrasi Platformu'ndan açlık grevleri için duyarlılık çağrısı

Riha’daki Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, açlık grevindeki tutsakların talebinin kabul edilmesini istedi, kamuoyunu da duyarlılığa çağırdı.

Hapishanelerde "Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm" şiarıyla 24'üncü gününde sürdürülen açlık grevlerine dair Riha Emek ve Demokrasi Platformu tarafından açıklama yapıldı.

Kentteki bir iş merkezi önünde yapılan eylemde basın metnini Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Riha Şube Eşbaşkanı İbrahim Halil Öyke okudu.

ÖHD Şube Eşbaşkanı Öyke, demokratik, anayasal hakkını kullanarak açlık grevine başlayan mahpusların sağlık ve hapishane koşullarını yakından takip ettiklerini dile getirdi.

Riha'daki 1 ve 2 Nolu T Tipi cezaevlerinde açlık grevinde olan tutsaklar ile yapılan görüşmelere değinen Öyke, "Açlık grevinde olan mahpuslar ile yapılan görüşmelerde, idare tarafından açlık grevi için gerekli olan vitamin takviyeleri ve açlık grevi protokolüne uygun beslenme ihtiyaçlarının yeterince karşılanmadığı, haklarında disiplin soruşturmalarının başlatılarak 1 ay etkinliklerden yasaklama şeklinde ceza verildiği, yetkililerin bu uygulamaları, kişileri yıldırmak ve eylemlerine son vermeleri için baskı yapmak amacıyla gerçekleştirdikleri gözlenmiştir" diye konuştu.

Tutsakların ihtiyaçlarının karşılanmaması ve cezalandırılmalarına tepki gösteren Öyke, "Başta sağlık hakkı olmak üzere yaşam haklarının korunması, daha kötü sonuçlar oluşmadan mahpusların barışçıl ve hukuki taleplerinin değerlendirilmesi ve ilgililerin sorumluluklarını yerine getirmesi gerekmektedir" dedi.

'İMRALI'DA HUKUK YOK!'

Tutsakların onurları, yaşam hakkı ve sağlık hakları başta olmak üzere tüm haklarının devletin sorumluluğunda olduğunu vurgulayan Öyke, tutsakların özgürlüğünü talep ettikleri Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin iç hukuk normları ile uluslararası hukuk normlarına aykırı olduğunu ifade etti.

Öyke, taleplerini ise şöyle sıraladı: “Açlık grevinde bulunan mahpusların düzenli sağlık kontrollerinin yapılması ve TTB tarafından görevlendirilecek hekimlerin hapishanelerde muayene yapmalarının sağlanması. Açlık grevine girmek suretiyle gösteri yapmak da dâhil olmak üzere mahpusların ifade özgürlüğüne saygı gösterilmeli. Açlık grevinde bulunanların talepleri ile ilgili olarak Adalet Bakanlığı’nın diyaloga geçmesi ve bu taleplerin konuşulması amacı ile başta milletvekilleri olmak üzere hak, hukuk ve sağlık örgütleri temsilcileri ile görüşmeler yapılması, bağımsız heyetlerin hapishanelerde inceleme ve ziyaret yapmalarına izin verilmeli."

Öyke, demokratik kamuoyunu hapishanelerde devam eden açlık grevleri için duyarlı olmaya çağırdı.