Rojava’nın duvarlarını güzelleştiriyorlar
Orchid Grubu, Rojava’daki duvarlara yaptıkları resimlerle sokak sanatını geliştirmeyi amaçlıyor. Grubun üyeleri, sokakları renklendirmek için çalışmalarına hız vermiş durumda.
Orchid Grubu, Rojava’daki duvarlara yaptıkları resimlerle sokak sanatını geliştirmeyi amaçlıyor. Grubun üyeleri, sokakları renklendirmek için çalışmalarına hız vermiş durumda.
Orchid Grubu’nun kurucusu ressam Samir Tahir Kalo (33), sokak sanatının toplumun her kesimine ulaşabilen bir sanat formu olduğunu ve bu yolla insanların sanatla daha yakından buluşabileceğini belirtti. Kalo, sokak sanatının bölgedeki genç sanatçıların kendilerini ifade etmeleri için de önemli bir platform olduğunu vurguladı.
Orchid (Orkide) Grubu, bölgedeki duvarlara yaptıkları resimlerle sokak sanatını geliştirmeyi amaçlıyor. Grubun üyeleri, sokakları renklendirmek ve toplumun günlük yaşamının bir parçası haline getirmek için çalışmalarına hız vermiş durumda. Yaptıkları resimlerde genellikle doğa, tarih ve kültür unsurlarını işleyen Orchid Grubu, bölgenin zengin kültürel mirasını ve doğal güzelliklerini sanatlarıyla yansıtmayı amaçlıyor.
TOPLUMUN SESİNİ SANATLA BULUŞTURUYORLAR
Grubun kurucu üyesi ve eğitmeni olan Samir Tahir Kalo, 14 yaşında resim çizmeye başlayan, katıldığı sergi ve resim yarışmalarıyla sanatını geliştiren bir ressam. Özel eğitimler de veren Samir’in hedefi, Orchid Grubu’nun 2024’te daha da profesyonelleşmesi. Samir, neden resim çizmeye başladığını şöyle özetledi: “Resim çizerken ruhumun rahatladığını hissediyorum. Ressam olmam hayatımı kolaylaştırdı. Duygularımı resimle topluma ulaştırmak, toplumun da sesi olmak mutlu ediyor.”
KÜLTÜREL DEĞERLERİ KORUMAK İSTİYORLAR
7 kadın 7 erkekten oluşan Orchid Grubu’nu 24 Haziran’da kurduklarını kaydeden Samir, Kuzey ve Doğu Suriye’de faaliyet gösterdiklerini fakat şu an sadece Qamişlo’da yansıtabildiklerini söyledi. Önümüzdeki dönemde diğer şehirlere de gideceklerini belirten Samir, şöyle devam etti: “Orchid Grubu’nda eğitim veriyorum. Hedefimiz hem profesyonel çalışmak hem de 2024’te sayımızı arttırmak. Kendimizi ispatlamamız şart. İlk kez bu sayıda ve böylesi devasa resimlerle örgütlü çalışan bir grup oluşturuldu. Qamişlo’da duvarlara birçok resim çizdik. Şu an yılbaşı yaklaşıyoruz. Bu nedenle yılbaşını temsil eden sembollerle duvarları renklendirdik. Önceleri ise 8 Mart, 21 Mart gibi özel günlerde de duvarlara boydan boya günün anlam ve önemini gösteren resimler çizdik. Kuzey ve Doğu Suriye’de halklar ve dinler iç içe yaşıyor. Halkların değerlerini de korumaya çalışıyoruz.”
ŞEHİRLERİMİZİ GÜZELLEŞTİRMEK İSTİYORUZ
Çocuklara umut olmak, şehirlerimizi güzelleştirmek istediklerini söyleyen Samir, şunları dile getirdi: “Kararmış, dökülmüş duvarlara resim çiziyor, duvarları resimlerimizle aydınlatıyoruz. Yeni nesle umut olmayı, duvara çizdiğimiz resimlerle geleceğe umutla, aşkla ve sevgiyle bakmalarını istiyoruz. Halk, çizimlerimizi görünce mutlu oluyor, olumlu tepkilerle karşılaşıyoruz. Çocuklara, geleceğe bir umut oluyor. Orchid Grubu’na lazım olan tüm malzemeleri kendimiz karşılıyoruz. Kullandığımız malzemeler çok pahalı, grubun tek başına karşılaması zor ama şu ana kadar maddi bir destekte bulunan olmadı.”
GÜZELLEŞTİRMEK HER YURTTAŞIN GÖREVİ
Kuzey ve Doğu Suriye halkının barışı, özgürlüğü ve eşitliği talep ettiğini belirten Samir, resimlerinde de bunları ifade ettiklerini vurguladı. Samir Tahir Kalo, şunları ekledi: “Şehirlerimizi güzelleştiriyoruz. Güzelleştirmek her bir yurttaşın görevi ve sorumluluğudur. Şehirlerimizi güzelleştirmek için kimin elinden ne geliyorsa yapmalıdır. Ressamlar olarak bu konuda kendimizi ispatlamalıyız. Çocukları mutlu eden, sanatçıyı huzura kavuşturan, şehre umut saçan bir faaliyetten daha güzeli olabilir mi? Barış ve özgürlüğe işaret eden, ekolojinin korunmasında farkındalık yaratan, devrimi dile getiren, kadın direnişini sergileyen, çocukların yüreğine dokunan sanata devam edeceğiz.”