RTÜK Açık Radyo’nun lisansını iptal etti
Açık Radyo’ya uygulanan para ve yayın durdurma kararından sonra RTÜK, radyonun lisansını iptal etti. RTÜK üyesi Necdet İpekyüz, ortada teknik bir mesele olduğunu ve itiraz sürecinin de olacağını ifade etti.
Açık Radyo’ya uygulanan para ve yayın durdurma kararından sonra RTÜK, radyonun lisansını iptal etti. RTÜK üyesi Necdet İpekyüz, ortada teknik bir mesele olduğunu ve itiraz sürecinin de olacağını ifade etti.
RTÜK, 22 Mayıs 2024 tarihinde aldığı karar ile 24 Nisan günü Açık Radyo’daki Açık Gazete programında geçen “Osmanlı topraklarında gerçekleşen tehcir ve katliamların, soykırım olarak adlandırılan katliamların 109. yıl dönümü, sene-i devriyesi. Bu yıl da anma yasaklandı biliyorsunuz” ifadeleri nedeniyle Açık Radyo’ya üst sınırdan 189 bin 282 TL idari para cezası ve beş program durdurma cezası vermişti. Açık Radyo’nun para cezasını ödemesine rağmen RTÜK, radyonun lisansını iptal etti.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Üyesi Necdet İpekyüz, bu kararın teknik bir hata sebebiyle uygulanmayan yayın durdurma cezasının uygulanmaması yüzünden alındığını ifade etti. Öte yandan RTÜK, Ermeni Soykırımı ile ilgili programı cezalandırırken önceki gün Gazeteci Elif Akgül ve Haluk Kalafat, bianet’te 2015, 2018 ve 2019’da yayımlanan Ermeni soykırımı konulu altı haberden dolayı “Türk milletini alenen aşağılama (TCK 301/1)” suçlamasıyla yargılandıkları davadan beraat etti.
TEKNİK BİR DURUM SÖZ KONUSU
ANF’ye konuşan İpekyüz lisans iptaline dair şu bilgileri verdi: “Mayıs'ta RTÜK Açık Radyo'ya ceza verdi. Ceza hem bir idari para cezasıydı hem de 5 gün yayın durdurma. Bu karar alındığında 3 üye muhalefet etmişti. Açık Radyo zaten RTÜK’ün aldığı bu ceza kararına karşı mahkeme yoluna başvurmuştu. Ama sadece para kısmına, yayın durdurma kısmının ise 10, 11, 12, 13, 14 Haziran tarihlerinde uygulanması lazım. Herhangi bir kurum RTÜK’ün aldığı kararı uygulamadığı zaman lisansı iptal edilir. Fakat Açık Radyo yetkilileri şunu diyorlar: Biz ulusal tebligat sistemindeki elektronik sistemde üst metni açamadık teknik nedenle. Açamadığımız için sadece para cezasını görebildik, para cezasını yatırdık ama yayın durdurmayı 2 Temmuz itibariyle gördük. 2 Temmuz'da gördüğümüzden dolayı da haziran ayındaki bu 5 günlük süreyi kaçırmış olduk. O nedenle bunu göremediğimiz aslında bir teknik açıdan da ispatlanabilir. Bunun elbette tekrar itiraz olacak ama reddedilirse maalesef radyo bu şekilde teknik bir neden dolayı lisansını kaybedecek.”
BU MESELENİN KONUŞULMASI LAZIM
Necdet İpekyüz, daha önce kesilen cezaya ilişkin de konuşan şunları söyledi: “Ceza hakkında zaten muhalefet şerhini yazdım, bu hafta teslim edeceğiz. Türkiye'de zaten önemli olan RTÜK gibi kurumların düşünce ve ifade ve özgürlük konusunda bir özgürlük ortamı yaratmasıdır. İnsanların daha çok konuşabileceği bir ortam yaratmaktır. Ermeni meselesi Türkiye'de Doğu Perinçek davasında Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne verdiği dilekçede de bu var. Artı Ermeni meselesinde Türkiye'nin aldığı çeşitli örnek kararlar var. Mesela Diyarbakır Barosu 5 davadan yargılandı, 4’ü beraatle sonuçlandı. Buna benzer birçok dava var. Bu örnekler olduğu halde bir konunun tartışılmaması, ceza dönüştürülmesi sorunu daha da derinleştiriliyor. Aslında sorunun konuşulması lazım, tartışılması lazım, bir karara bağlanması lazım. Konuşulmayıp ceza dönüştürdüğü sürece bu iş daha da çetrefilli yollara gitmekte.”