Rusya’dan ABD’ye: İran’la nükleer anlaşmasında kalın

Rusya, İran’la dünyanın önde gelen ülkeleri arasında imzalanan nükleer anlaşması konusunda ABD’ye ‘anlaşmaya bağlı kalma’ çağrısı yaptı.

Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki büyükelçisi Vasili Nebenzia, 2015 yılında imzalanan anlaşmanın önemine dikkat çekti.

Anlaşmaya taraf olan Çin, Rusya, ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa’nın temsilcileri önümüzdeki hafta BM Genel Kurulu vesilesiyle bir araya gelecekler. Rusya büyükelçisi, önümüzdeki haftaya ilişkin ABD’ye verdikleri mesajın, “anlaşmanın içinde kalma’ olduğunu vurguladı.

Vasili Nebenzia, bu mesajın sadece Rusya’nın olmadığını ve anlaşmaya dahil olan diğer ülkeler ile anlaşma dışındaki ülkelerin de bu yönlü çağrısı olduğunu savundu.

Temmuz 2015’te Viyana’da yapılan müzakerelerin sonucu olarak İran’ın nükleer tesislerini uluslararası gözlemcilere açması karşılığında ekonomik yaptırımların aşamalı olarak kaldırılmasında anlaşılmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, selefi Barack Obama tarafından kabul edilen anlaşmanın ‘kötü’ olduğunu söylemiş ve anlaşmadan çıkma ihtimalini vurgulamıştı.