GÖRÜNTÜLÜ

Salih Gedo: Tecritle halkların hakkı ihlal ediliyor

Suriye Kürt Demokratik Sol Parti Genel Sekreteri Salih Gedo, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecrit ile Kürt halkının ve özgürlüğe sevdalı halkların hakkının ihlal edildiğini söyledi.

İMRALI TECRİDİ

10 Ekim 2023 yılında “Abdullah Öcalan'a Özgürlük ve Kürt Sorununa Çözüm" sloganıyla başlatılan uluslararası kampanyanın ikinci aşamasına 1 Mart’ta start verildi. Kuzey ve Doğu Suriye’de de hamlenin başlangıcından bu yana aralıksız eylemsellikler devam ediyor.

Suriye Kürt Demokratik Sol Parti Genel Sekreteri Salih Gedo, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan mutlak tecride ve “Abdullah Öcalan'a Özgürlük ve Kürt Sorununa Çözüm” hamlesinin ikinci aşamasına ilişkin ANF'ye konuştu.


Abdullah Öcalan’a dönük 25 yılı aşan tecrit uygulamasının Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yönlendirmesiyle farklı bir aşamaya taşındığını belirten Salih Gedo, “Tecrit ile Kürt Halk Önderine dönük haksız bir siyaset yürütülüyor ve bu şekilde dünyayla bağı koparılmak isteniyor. Aile ve avukatları ile görüştürülmesine bile izin verilmiyor. Her tutuklunun hakkı olan telefon görüşmesine engel olunuyor. Yürütülen bu siyaset tek taraflı bir siyasettir. Tecritle sadece Kürt Halk Önderinin değil Kürt halkının ve özgürlüğe sevdalı halkların da hakkı ihlal ediliyor” diye konuştu.

"Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” hamlesine işaret eden Salih Gedo, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Son dönemlerde de Kuzey ve Doğu Suriye’de Kürt Halk Önderinin fiziki özgürlüğü için 3 milyonu aşkın imza toplandı. Şu an dünya halkları Önder Apo’ya sahip çıkıyor ve Türk devletinin kirli politikalarını kınayarak, Kürt Halk Önderinin fiziki özgürlüğünü talep ediyor. Türk devletinin kirli politikalarına tepki verilmelidir. İnsan hakları kurum ve kuruluşları, uluslararası güçler ve özgürlüğe sevdalı halklar, Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünün sağlanması için harekete geçmeli ve sessiz kalmamalı.”

KİRLİ POLİTİKALARA SESSİZ KALINMAMALI

Kuzey ve Doğu Suriye’de de devam eden “Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” hamlesinin sadece Kürt halkının değil Arap, Süryani, Ermeni ve Asuri halklarının da katılım gösterdiğine işaret eden Salih Gedo, “Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü talebine halkların katılması önemli bir adımdı. Dêrîk’ten Qamişlo’ya, Reqa’dan, Dêrazor’a, Hesekê’ye, Minbic’e ve Tebqa’ya kadar halklar Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü talep ediyor. Türk devleti, milyonların sahip çıktığı Önder Apo’nun siyasetinden ve halkların ona olan desteğinden korkuyor.

Dünya siyasetinde etkili olan uluslararası güçler, var olan sessizliklerine son vermeli ve halkların haykırışını duymalı. Çıkarlar doğrultusunda yürütülen politika içerisinde sadece Türk devletine yer verilemez, halkların çıkarlarına göre hareket edilmeli. Halklar, yaşanan sessizliği kabul etmiyor. ‘Artık yeter’ diyor ve uluslararası güçler de Türk devletinin yürüttüğü kirli politikaya karşı sessizliğine son vermelidir” değerlendirmesinde bulundu.

Kuzey ve Doğu Suriye’de Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için güçlü eylemlerin gerçekleştiğini dile getiren Salih Gedo, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Halklar özellikle de kadınlar, hamlenin ikinci aşamasında büyük bir rol oynadı. Bu eylemsellikler dünya çapında görülmeli, dikkate alınmalı ve halkların sesi duyulmalı.”

Suriye Abdullah Öcalan'a Özgürlük İnisiyatifi, 10 Ekim 2023'te “Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm" sloganıyla başlatılan uluslararası kampanya kapsamında 4 Mayıs’tan bu yana Kuzey ve Doğu Suriye'deki 33 siyasi parti ve örgütleri ziyaret etti.