Sanchez Amor: Türkiye izole oldu, saldırgan dilden vazgeçmeli

AP’nin Türkiye raportörü Nacho Sanchez Amor, İstanbul'da yaptığı açıklamada, Türkiye'nin uluslararası alanda "tamamen izole edildiğini" ve Avrupa Birliği ile ilişkilerini geliştirmek istiyorsa saldırgan söylemlerden vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

İstanbul’da düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raportörü Nacho Sanchez Amor, "Saldırgan ve tehditkar dilden kaçınmak kolay, anında ve ücretsizdir” dedi.

TEK DOSTUNUZ AZERBAYCAN

Sanchez Amor, “Tamamen izole olmuş durumdasınız. Tek gerçek dostunuz Azerbaycan" diye eklerken, Türkiye’den “yeni bir” yaklaşım ve “yeniden angajman işaretleri” beklediklerini ifade etti.

1999'dan bu yana AB'ye aday ülke olan Türkiye ile AB arasındaki müzakereler 2018'den bu yana dondurulmuş durumda.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB'nin komşu ülkelerinden sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Oliver Varhelyi, geçtiğimiz hafta Ankara ile diyalog ve işbirliğini geliştirmek üzere yeni bir başlangıç yapmayı önerdiler.

İki Avrupalı yetkili, AB'nin ayrıca Rusya'nın Batı tarafından kararlaştırılan yaptırımları delmesini engellemenin en iyi yolunu Türkiye ile görüşmek istediklerini bildirdi.

Avrupa Komisyonu Kasım ayında yayınladığı aday ülkelerle müzakerelerin durumuna ilişkin son raporunda "Türkiye'nin tek taraflı dış politikasının AB'nin ortak dış ve güvenlik politikası kapsamındaki öncelikleriyle çelişmeye devam ettiğini" belirtmişti.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mayıs ayındaki seçim kampanyası sırasında defalarca Batı'yı hedef alırken ve geçen ay Almanya'ya yaptığı ziyarette Berlin'in Hamas'a karşı savaşında İsrail'e verdiği desteği kınamıştı.

İÇ KAMUOYUNA YÖNELİK

Sanchez Amor ayrıca "Türk dış politikasına ilişkin pek çok kararın iç kamuoyunda nasıl algılanacağı dikkate alınarak alındığını biliyorum" dedi.

Türkiye raportörü, "Mevcut duruma rağmen AB, ilişkileri ileriye taşımak için başka alanlarda da angaje olmaya hazırdır" mesajını verdi.