Seçim komisyonlarına yoğun başvuru

Başta Amed olmak üzere Kuzey Kurdistan kentlerinde seçim komisyonlarına başvurular yoğun bir şekilde devam ediyor. Amed Seçim Komisyonu, halkın belediyelerini geri istediğini, başvuru yoğunluğunun da bundan kaynaklandığını söyledi. 

Bakurê Kurdistan’da yerel seçim için aday adaylıkları başvuruları 1 Aralık itibarıyla başladı, yoğun başvurulardan dolayı 20 Aralık’a kadar uzatılmıştı. Amed’de seçim başvurularını alan seçim komisyonu sözcüsü, ilginin yüksek olduğunu belirterek, “İlk günden itibaren ev emekçisi, avukat, doktor, mimar, mühendis, siyasetçi gibi birçok farklı kesimden başvuru alıyoruz. Gelen her başvuruda değişimi sağlamaya ve yerel yönetimleri tekrar yönetmeye yönelik çok büyük bir heyecan olduğunu görebiliyoruz. 2016’dan beri belediyelerin kayyum eliyle gasp edilmesi başta olmak üzere bölgede özel olarak yürütülen politikaların olduğu bir gerçek. Buna rağmen tüm bu politikaları boşa çıkaran bir ilginin ve sahiplenmenin olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

KENTLERİMİZİ YÖNETME İDDİASI

Tüm bu politikaları kabul etmeme, bir daha yaşanmasına imkan vermeme yönünde bir irade gösterildiğini kaydeden seçim komisyonu sözcüsü, “Bu dönem aday adaylarını belirlerken kent uzlaşısı gibi kentlinin çok ciddi kısmını kapsayacak bir yöntem uygulanacak. Burada demokrasiyi büyütmek adına başvuruların daha da arttırılabileceğini de söylemek gerekir. Ne kadar çok başvuru olursa kentlerimizi yönetme iddiamız güçlenecektir” diye konuştu. 

HALK KAZANIMLARINI GERİ İSTİYOR

Seçim komisyonu sözcüsü, sosyal medyada da aday adaylarının tanıtımına ve partinin kampanyalarına yoğun ilgi gösterildiğini belirterek, şöyle devam etti: “Sosyal medyaya yansıyan aday adayları oldu. Bunun üzerinden de ilginin çok olduğu görülüyor. Yapılan yorumlar ve aldığımız duyumlardan sahiplenmenin olduğunu görebiliyoruz. Adayların kimler olacağı yönünde de bir heyecan olduğunu söyleyebiliriz. Tüm bu süreç halkın iradesiyle şeffaf bir şekilde ilerleyecek. Yani hem aday adaylarını herkes tanıyacak hem de delege sistemiyle halk adayını kendisi seçecek. Bizim de bu konuda halka bilgilendirmelerimiz devam ediyor. Kayyumlara karşı büyüyen tepkiyi sandıklara güçlü şekilde yansıtmak istiyoruz. Halk irade gaspını kabul etmiyor ve kazanımlarını geri istiyor.” 

SEÇİM KOMİSYONLARINA BAŞVURUN

Başvurularda birçok kesimin olmasının; bu kadar kapsayıcılığının ve herkesin kendini bir şekilde burada görebilmesinin, Kürt hareketinin yıllarca oluşturduğu birikimin bir sonucu olduğunu vurgulayan seçim komisyonu sözcüsü, şunları ekledi: “Tabii ki ilgi büyük. Biz eşbaşkanlık sistemini uygulama, meclislerde eşit temsiliyeti sağlama hedefindeyiz. Gençlerin kent yönetimlerinde söz kurmasının önemini biliyoruz. Bu yüzden kadınların ve gençlerin daha fazla süreci sahiplenmesini ve başvuru yapmasını bekliyoruz.”