Sendika ve STÖ'lerden tepki: Kürtler şahsında hepimizin iradesi gasp ediliyor

Colemêrg Belediyesi’nin gasp edilmesine tepki gösteren sendika ve STÖ'ler, "Kürtler şahsında hepimizin iradesi gasp ediliyor" diyerek, dayanışmayı büyütme mesajı verdi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Colemêrg Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın görevi İçişleri Bakanlığı tarafından gasp edildi. Belediyeye Vali Ali Çelik kayyum olarak atandı.

Sendika ve sivil toplum örgütleri, halkın iradesinin gasp edilmesine tepki gösterdi.

'HALKIN İRADESİNE EL KOYMADIR'

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) tarafından sanal medya üzerinden yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: "Hakkari Belediyesi'ne kayyum atanması kabul edilemez. Kürt halkının seçme seçilme hakkını dahi yok sayan bu girişim karşısında dayanışma içinde mücadele edeceğiz. Van’da denendi, halkın duvarına çarptı; Hakkari’de yine, yeni bir darbe! Kayyum halkın iradesine el koymadır; ‘orada’ olan orada kalmaz/kalmıyor bu bilinçle ve duyarlılıkla demokrasi mücadelesini hep birlikte yükseltmeliyiz! Bu girişim karşısında dayanışma içinde mücadelemizi sürdüreceğiz. #Hakkari’de kayyum kabul edilemez! #KayyımaGeçitYok."

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi ise sanal medya hesabından, “Halk İradesi Gasp Edilemez. Kayyıma hayır” mesajını verdi.

Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) tarafından yapılan açıklamada, 31 Mart yerel seçimlerinde istediği sonucu alamayan AKP-MHP iktidarının, “Komplovari bir yöntemle” halkın iradesini gasp etmeye çalıştığını belirtildi.

'SÖZ KONUSU KÜRTLER OLUNCA NORMALLEŞME YOK'

Açıklamada "Her seferinde halk iradesine yenilmekten kurtulamayan siyasi iktidar, halkın demokratik iradesini klasik hukuk oyunlarıyla gasp edemeyince yine en iyi bildiği, siyasi bir darbe aracı kayyıma başvurdu. Şurası açıktır ki Hakkari Belediyesi’ne darbeci bir zihniyetle kayyım atanması sadece Hakkari halkının değil; bütün Türkiye halkının demokratik iradesinin gasp edilmesi girişimidir. Seçimlerden sonra ‘normalleşme’ söylemleri ve yeni anayasa tartışmalarının 22 yıllık AKP politikalarının terk edileceği gibi bir hava oluştursa da görülüyor ki; konu halk iradesi ve Kürtler olunca aynı demokrasi düşmanı, hukuk tanımaz klasik tekçi rejim kendini tüm şiddetiyle bir kez daha gösteriyor" denildi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (DİSK Genel-İş), “Belediyelere kayyum atamak seçme ve seçilme hakkını hiçe saymak, demokrasiyi rafa kaldırmaktır” dedi.