GÖRÜNTÜLÜ

Sendikalar: Örgütlenirsek bu sömürü düzenini değiştirebiliriz!

Halka açlığı ve çaresizliği dayatan sermaye ve iktidarın politikalarını Kadıköy’de protesto eden sendikalar, “Örgütleneceğiz, güçleneceğiz, canımıza kast eden bu sömürü düzenini değiştireceğiz” mesajını verdi.

Devleti ve yargıyı arkasına alan sermaye ve iktidarın halka dayattığı sefalet ve çaresizlik politikalarına karşı Kadıköy’de bir araya elen sendikalar, ancak örgütlenerek bu sömürü düzeninin değiştirilebileceğini vurguladı. Umut-Sen, DGD-Sen, İnşaat-İş, Özel Sektör Öğretmenler Sendikası, Mağaza Market-Sen, KATAŞ-Sen, İnşaat Emekçileri İşçileri Sendikası, Tekstil Güç-Sen ve DİSK’e bağlı Enerji-Sen, Basın-İş’ten oluşan sendikalar, bu gidişata “Artık yeter” dedi.

Eylemde, “Örgütleneceğiz, güçleneceğiz, canımıza kast eden bu sömürü düzenini değiştireceğiz” yazılı pankartın açan sendikalar, “Milyonlar aç, milyonlar işsiz işte kapitalist düzeniniz”, “Sefalete mahkûm olmayacağız”, “ İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganları atıldı.

YANDAŞ VE PATRONLAR IŞILTILI HAYAT YAŞARKEN, MİLYONLAR AÇLIĞA MAHKÛM!

Sendikalar adına açıklamayı okuyan Özel Sektör Öğretmenler Sendikası’ndan Cansu Karakuş, tüm dünyanın yeni yıla girmeye hazırlanırken, 28 Aralık’ta bir kişi Maltepe Piazza AVM’de "Açım ben aç, çocuklarım aç. 15.000 TL borcum var!" diyerek intihar girişiminde bulunduğunu hatırlatarak sözlerine başladı. Bu gidişle bunun ne ilk ne de son olacağını kaydeden Karakuş, “Her gün bir yerde kendisini yakan bir borçlu, intihar eden işten çıkarılmış bir işçi haberlerini okuyoruz. Geleceğe dair kaygıların, korkuların artması, güvencesizliğin yaygınlaşması bu memleketin gerçekliği haline gelmiş durumdadır” dedi.

Durum böyleyken, bir yandan da televizyon ekranlarına, gazete manşetlerine sahte dünyalar yansıtıldığına işaret eden Karakuş, vergi kaçıranların, çift maaş alanların, kamu ihalelerinden yararlandırılanların, yandaşların kâr rekorları açıklayan patronların ışıltılı bir hayat yaşarken, milyonlarca işçinin her geçen gün daha da fazla sefalete mahkûm olduğunu kaydetti. Her ne kadar iktidar “İşçiyi enflasyon altında ezdirmedik, asgari ücrete rekor zamlar uyguladık” dese de halkın enflasyon altında ezilerek hayat pahalılığı karşısında her geçen gün daha da yoksullaştığını vurgulayan Karakuş, “Asgari ücret zamlarımız daha yılın 3. ayında eriyerek açlık sınırı altında kalıyor. Örgütlendiğimiz zaman da devletin patronlarla kol kola girerek haklarımızı gasp ettiğini görüyoruz. Anayasal hakkımız olan sendikalı olma hakkımızı bile kullanamıyoruz. En son Urfa’da Özak işçilerinin direnişinde gördüğümüz bu gerçek karşısında da mücadeleyi büyütmekten, güçlenmekten başka yol olmadığını biliyoruz” diye konuştu.

İKTİDAR EKONOMİYİ PATRONLARIN ÇIKARI DOĞRULTUSUNDA YÖNETİYOR!

İktidar ekonomiyi patronların çıkarı doğrultusunda yönettiğinin altını çizen Karakuş, şunları kaydetti: “Rasyonel politikalara dönüşün mimarı Mehmet Şimşek elinde Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planı’yla birlikte ülke ülke gezerek, ‘Bizde emek ucuz, daha da güvencesiz hale getiriyoruz, sendikalaşmanın önüne geçiyoruz’ diyerek pazarlamacı gibi davranıyor. ABD’den ithal Merkez Bankası başkanı Hafize Gaye Erkan patronların çıkarları doğrultusunda parayı yönetiyor. TÜSİAD, MÜSİAD, ihracatçı birlikleri ve meclisleri sürekli iktidara akıl vererek kendi çıkarları için düzenlemeler yaptırıyorlar. En çok şikayet ettikleri konu da ‘işçilik maliyetleri’. O yüzden asgari ücret açıklandıktan sonra yeni yılın ilk günlerinde, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, dolar kurunun 68,5 TL olması gerektiğini söyledi. Buna gerekçe olarak da, ‘Türkiye'nin 28 Mayıs seçimleri sonrasında beklediği yatırımları henüz alamadığını’ gösteriyor. Yani şunu demek istiyor yatırım olması için emeğin daha da ucuzlatılması gerekir. Zaten dolarla ticaret yapan ihracatçıların kendi maliyetlerini kısması için şu anda 570 dolar bandında olan asgari ücretin 250 dolar bandına geriletilmesi isteniyor. Zaten sürekli teşviklerle, vergi indirimi ya da vergi aflarıyla patronların yüzünü güldüren iktidar, sıra emekçiye gelince yeni dolaylı vergilerle, yüksek kira artışlarıyla, pazarda ve markette fiyat artışlarıyla sırtımıza yeni yükler yüklüyor.”

İŞÇİLERİN BİRLİĞİ BU DÜZENİ DEĞİŞTİRECEK!

Daha bugün TÜİK’in 2023 yılına ait enflasyon oranı yüzde 64,77 olarak açıklandığını hatırlatan Karakuş, bu sömürü düzeninin ancak örgütlenerek değiştirileceğini vurguladı. İnsanca yaşamak için herkesi örgütlenmeye çağıran Karakuş, “Bu memleketin kaderinde söz sahibi olduğumuz zaman, emekçi halkın çıkarlarının öncelik olarak alındığı zaman bunun mümkün olduğunu biliyoruz. Bunu mümkün hale getirmek elimizde. Daha fazla yan yana gelerek, örgütlenerek, mücadele ederek, patronların karşısında, iktidarın karşısında birbirimizden güç alarak bunu başaracağız. İşçilerin birliği bu düzeni değiştirecek” dedi.