Serhat'taki cezaevlerinde baskılar artıyor, tahliye ve tedaviler engelleniyor

İHD raporuna göre Serhat bölgesinde bulunan cezaevlerinde tutsaklara dönük hak ihlalleri artıyor, hasta tutsakların tedavisi ve tahliyeler engelleniyor.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecrit ve işkenceci sistem tüm cezaevlerine yayılıyor.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Wan, Tetwan ve Bedlîs şubeleri, Serhat kentlerinde bulunan cezaevlerini ziyaret ederek hak ihlallerini tespit etti.

IĞDIR S TİP

Iğdır S Tipi Kapalı Cezaevi İnfaz Kurumu’ndaki bir tutsağın cezaevi koşulları ve tecrit politikasından kaynaklı 1 Ağustos’ta açlık grevine girdiği, görüşmelerin ardından Eylül ayında eylemini sonlandırdığı belirtildi. Tutsağın İHD’ye verdiği bilgiye göre, aramalar onur kırıcı şekilde yapılıyor, idare ile görüşmede ayakta durma dayatılıyor, gardiyanlar tutsakları “suç tiplerine” göre gruplandırıyor, idareden talepler kabul edilmiyor, dilekçeler cevapsız bırakılıyor ve acil bir durumda bile tutsaklar revire çıkarılmıyor.

Yine aynı cezaevinde görüşülen bir diğer tutsağın ise ağır hasta tutsaklar listesinde olduğu belirtildi. Beyninin sol tarafının yüzde 90 oranında fonksiyonunu yitirdiğini aktaran tutsak, her iki ayağında kireçlenme ve romatizmanın olduğunu, prostat rahatsızlığının olduğunu, tek başına cezaevinde kalmasının çok zor olduğunu, hayatını idame ettirmekte zorlandığını ve yanında bulunan diğer mahpusların destekleri ile hayatını idame ettirdiğini, heyet raporu almak için hastaneye sevk edildiğini ancak raporlarının henüz gelmediği belirtti.

ERZURUM DUMLU 2 NOLU YGC

Erzurum Dumlu 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde görüşülen tutsak ise 3 kişilik odalarda tutulduklarını ve koğuşların fiziki alanının dar olduğunu, çıplak aramanın dayatıldığını, bu uygulamayı kabul etmediği için hastaneye gitmediğini söyledi. Sırt bölgesinden yaralı olan tutsak, tedavisinin yapılmadığını, hastane sevklerinin ancak 6-7 ay sonra yapıldığını ifade etti.

S.A. adlı tutsağın ise sürekli bayıldığı ancak hastalığın teşhis edilemediği belirtilerek, koğuşa her giriş çıkışta onur kırıcı bir şekilde aramaların gerçekleştirildiği, ayakkabı çıkartma dayatmasının yapıldığı kaydedildi.

2 ayda en fazla 15 kitap şeklinde bir kota verildiğini, gazete ve dergi gibi iletişim araçlarının da sınırlandırıldığını aktaran tutsak, infaz süreleri dolan tutsakların idari ve gözlem kurulu tarafından tahliyelerinin engellendiğini ifade etti.

PATNOS L TİPİ

İHD’lilerin Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde görüştüğü tutsak ise koğuşların 19 kişilik olduğunu, kulak zarının patlak olmasından kaynaklı tedavi için Wan’a sevk edilmesi gerektiğini ancak bunun yapılmadığını belirtti. İçme suyu sorununun devam ettiğini ve musluklardan temiz ve içilebilir suyun akmadığını, yemeklerin de hijyenik olmadığını ve çok az verildiğini belirtildi.

İran nüfusuna kayıtlı olan tutsak 10 dakikalık telefon görüşmesi için 340 TL ödemek zorunda kaldığını ve ekonomik olarak bunu karşılamaya güçlerinin olmamasından kaynaklı aile ile görüşme gerçekleştiremediğini ifade etti.

VAN F TİPİ

Van F Tipi Kapalı Cezaevi’nde görüşme yapılan tutsak ise yüksek tansiyon hastası olduğunu, revir ve hastane sevklerinin geç yapıldığını, ilaçların vaktinde temin edilmediğini belirtti. Cezaevindeki diğer hasta tutsakların da cezaevinin tavır ve tutumundan kaynaklı durumlarının ağırlaştığı belirtildi.