Siyasi soykırım protesto edildi: Karakolda çıplak arama yapıldı

İzmir'de yapılan siyasi soykırımı protesto eden hukuk örgütleri, karakolda çıplak arama işkencesi yapıldığına dikkat çekti.

ÇIPLAK ARAMA KINANDI

İzmir'de bulunan hukuk örgütleri, Wan'daki irade gasbına karşı yapılan protestolara katıldıkları gerekçesiyle 16 kişinin gözaltına alınmasına dair adliye önünde açıklama yaptı. "Çıplak arama işkencedir. Gözaltılar derhal serbest bırakılsın" pankartı açılan eyleme çok sayıda hukukçu, İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz ve siyasi parti temsilcisi katıldı.  

Avukat Sena Yazıbağlı Selanik, "Dün mazbatayı vermeyenler bugün hukuka aykırı gözaltılar ile tüm toplum üzerinde bir baskı kurmaya, hukuka aykırılıklarını kabul ettirmeye çalışmaktadırlar. Adresleri-ikametleri belli olan, telefon araması ile karakola davet edildiğinde ifadeye gelebilecek olan arkadaşlarımızın evlerine sabaha karşı şafak operasyonları düzenlenmiş, uzun namlulu silahlarla evlerine girilerek baskınlar gerçekleştirilmiştir. Karakola götürülen bir kadın arkadaşımız çıplak aramaya maruz bırakılmıştır. Tekli odalarda yapılan bu işkenceyi kabul etmeyip direnenler olmuştur. Avukat meslektaşlarımızca durum tutanak altına alınmıştır" dedi.

'KİMSENİN CAN GÜVENLİĞİ YOK'

Soruşturmayı yürüten savcı ile ilgili polisler hakkında gerekli başvuruları yapacaklarını kaydeden Sena Yazıbağlı Selanik, "Toplumsal muhalefetin 12 Eylül sonrası işkence politikaları ile sinmeyeceğini hala öğrenememiş bir devlet aklı ile karşı karşıyayız. Cezasızlık ve keyfi uygulamaları ile yurttaşlara işkence yapanlara 'Bu kantar bir gün sizi de tartar, unutmayın' diyoruz. Anayasal haklarını kullananların cezalandırıldığı, suç işleyenlerin ise baş tacı edildiği bu düzende insanın canı güvende değildir. Bu adaletsizlik hepimizi ilgilendiriyor" ifadelerini kullandı.

İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi Eşbaşkanı Özcan Sarıoğlu, Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi Başkanı Dilancan Ateş ve İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi Sekreteri Bahadır Altan da yaşananlara tepki gösterdi.