STK’lerden kayyum tepkisi

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Kürt Yayıncılar Birliği ve Engelsiz Bileşenler Federasyonu, Colemêrg Belediyesi’nin gasp edilmesine tepki gösterdi.

Birçok sivil toplum örgütü, Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın gözaltına alınarak, yerine kayyım atanmasını kınadı ve bu yanlıştan geri dönülmesini istedi. 

DFG: KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL

DFG,  “Kayyım zihniyeti halkın iradesine yönelik bir saldırı olduğu gibi kendisini ifade etmesinin önünde de bir engeldir” dedi. 

Açıklamada, demokrasiye darbe niteliğinde olan kayyım atamasının basın ve ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırı amacını taşıdığı da vurgulandı. 

DFG,  “Bu durumu kabul etmemiz mümkün değil. Basın ve ifade özgürlüğü için mücadele ettiğimiz gibi Türkiye’de demokratik bir ortamın sağlanması için mücadele etmeye devam edeceğiz” diye ekledi.  

KÜRT YAYINCILAR BİRLİĞİ: HALKIN İRADESİ HER ŞEYİN ÜSTÜNDEDİR

Kürt Yayıncılar Birliği, “Halkın iradesini, hukuk ve adaleti tanımayan bu yanlış kararı kabul etmiyoruz. Devlet bu yanlıştan bir an önce geri dönmeli, Viyan Tekçe ve Mehmet Sıddık Akış yeniden görevlerine dönerek halkı temsil etmelidir. Halkın iradesi her şeyin üzerindedir" tepkisinde bulundu. 

ENGELSİZ BİLEŞENLER FEDERASYONU: HUKUKA AYKIRI

Engelsiz Bileşenler Federasyonu Başkanı Abdulmecit Yılmaz, "Her sabah, yeni bir hukuksuzlukla karşı karşıya bırakılıyoruz. Hakkari Belediyesi hakkında verilen kayyım kararı hukuka aykırıdır ve vakit geçirmeksizin geri alınmalıdır” ifadelerini kullandı. 

Yılmaz, “Hakkari halkının seçmiş olduğu belediye başkanının biran önce serbest bırakılarak görevine iade edilmesini ve kayyım uygulamasından vazgeçilmesini bekliyoruz” diye belirtti.