Suruç Aileleri İnisiyatifi: 2 firari sanık Suriye’den getirilsin

Katliamın 114’üncü ayında bir araya gelen Suruç Aileleri İnisiyatifi, Suriye’de olan Suruç katliamının azmettiricileri İlhami Bali ve Deniz Büyükçelebi’nin Türkiye’ye getirilmesini isteyerek, adalet yerini bulana dek mücadele edeceklerini vurguladı.

Suruç Aileleri İnisiyatifi, Riha’nın Pirsûs (Suruç) ilçesinde bulunan Amara Kültür Merkezi’nde DAİŞ’in bombalı saldırısında katledilen 33 sosyalist genci, 114’uncu ayında Kadıköy'de bulunan Halitağa Caddesi’nde andı.

Katledilenlerin fotoğraflarının taşındığı anmada, "Kalplerimiz adalet için atsın" pankartı açılarak, “Suruç’u unutma, unutturma”, “Suruç için adalet herkes için adalet” sloganları atıldı.

Anmaya, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekili Çiçek Otlu, katledilenlerin yakınları, katliamdan yaralı kurtulanlar ile çok sayıda hak savunucusu katıldı.

Basın metnini SGDF üyesi Zeynep Tekin okudu. 

‘İKİ 2 FİRARİ SANIK SURİYE’DEN GETİRİLSİN

Suruç Aileleri yaralıları ve 33 Düş Yolcusu’nun yakınları olarak katliamın olduğu günden bu yana adalet mücadelesini kesintisiz bir şekilde yürütmeye devam ettiklerini söyleyen Zeynep Tekin, yıllardır bu katliamın unutulmaması için eylem ve etkinlikler düzenlediklerini hatırlattı. Zeynep Tekin, “Bir taraftan katliamın aydınlatılması için hukuki mücadele yürütüyoruz. Suruç Katliamı’ndan sonra bir araya gelerek Suruç İçin Adalet Platformu’nu kuran avukatlarımız katliamın aydınlatılması için yaklaşık 10 yıldır hukuk mücadelesi veriyor. Savcılık ve mahkemenin işi olan delilleri toplamak, bağlantıları araştırmak ve katliamın faillerini açığa çıkarmak gibi işleri yaparak mahkeme heyetine sunuyor. Gerçeğin gün gibi açık olduğu bu belgeler görmezden gelinerek talepler her seferinde yok sayılıyor. Bu belgelerden bir tanesi de Suruç katliamının azmettiricisi olan İlhami Bali ve Deniz Büyükçelebi ile ilgili. MİT’in mahkemeye gönderdiği yazı ile bu 2 firari sanığın Suriye’de oldukları kabul ediliyor, ancak mahkeme heyeti, İlhami Bali’nin ve Deniz Büyükçelebi’nin Türkiye’ye getirilsin talebimizi gerekçe göstermeden ret ediyor” şeklinde konuştu. 

‘KOBANÊ’NİN SESİNE SES KATMAK İÇİN YOLA ÇIKTILAR’

Zeynep Tekin, Suruç Katliamı’nda katledilen 33 Düş Yolcusu’nun  hayatlarını anlatmaya devam edeceklerini ifade ederek Kasım Deprem, Koray Çapoğlu ve Medali Barutçu’nun hayat hikayelerini aktardı. Zeynep Tekin, her üç yolcunun da Kobanê’nin sesine ses katmak için yola çıktığını belirtti.

Açıklamanın ardından oturma eylemine geçildi. Sonrasında katliamda hayatını kaybedenlerin isimlerinin okunarak kitle tarafından “Yaşıyor” diyerek anılmasının ardından eylem son buldu.