GÖRÜNTÜLÜ

Taş: Kürtçeye dört elle sarılmalıyız

Devletin Kürt dilini yok etmek istediğini bilerek hareket edilmesini gerektiğini belirten MED-DER Yöneticisi İbrahim Xelil Taş, “Asimilasyona karşı dört elle dilimize sarılmalıyız” dedi.

KÜRT DİL BAYRAMI

Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği’nden İbrahim Xelil Taş, yüzyıllardır Kürt dilini yok etmeye yönelik asimilasyon politikalarının geliştirdiğine dikkat çekerek, Kürt dilinin önündeki sorunların giderilmesi için topyekûn yoğun bir çalışma içerine olunması gerektiğini söyledi.

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’yla birlikte Kurdistan'daki dil, kültür ve sanat kurumları, çeşitli etkinlikler düzenliyor. Ana dilde eğitim talebi başta olmak üzere Kürt dili üzerindeki baskı ve engellerin kaldırılması çağrısı yineleniyor. ANF’ye konuşan Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER) Yöneticisi İbrahim Xelil Taş, iktidarlar eliyle Kürt dilini yok etmeye yönelik asimilasyon politikalarının geliştirildiğini hatırlattı.


TEK DİLLİ ULUS DEVLET

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kürt dili ve kültürünü yok etmeyi öngören, Türk kimliği dışında bütün kimlikleri inkâr eden ulus devlet olarak kurulduğunu belirten Taş, şunları söyledi: “Bu ulus devlet anlayışında başka bir dille konuşmak yasak edildi. Tek dil, tek millet anlayışıyla hareket eden devlet, Kürt halkına yer vermedi. Devletin bu anlayışından dolayı Anadolu'da konuşulan bütün diller kayboldu. Kürt dili hep ayakta durdu, çünkü Kürtçenin sözlü edebiyatı zengindi. Yazılması ve okunması yasaklandı ama sözlü edebiyat sayesinde Kürt dili kendi korudu ve ayakta kaldı. 

YENİ YOLLAR ARAMALIYIZ

Sistemin eğitimi ve teknolojiden dolayı Kürt dilinin sözlü edebiyatının tek başına yetmiyor. Kürt dilini geliştirmek ve yaygınlaştırmak için yeni yollar aramalıyız. Biz de dernek olarak bunu hedefliyoruz, bunun öncülüğünü yapıyoruz. Kürt dili ve kültürüne yönelik asimilasyon politikalarına karşı yeni yollar arayan bir derneğiz ve bunun için mücadele ediyoruz. Öncelikle dil önündeki engelleri ve sorunları tespit etmemiz lazım. Kürt dili ve kültürü ağır tehlike altında." 

DİLİMİZİ SAHİPLENMELİYİZ

Taş, Kürt dilini yaygınlaştırmak ve asimilasyon politikalarını boşa çıkarmak için yoğun bir çalışma içerisinde olunması gerektiğini belirtti. Taş, şöyle konuştu: “Dil, öncelikle kanunların güvencesinde olmalı. Özelikle Kürt dili eğitim dili olmalı. Eğitim dili olmayan bir dilin ayakta durması çok zordur. Siyasetçilerimizin dilin kullanılması konuda ciddi çalışmaları olmalı. İlköğretim okullarından tutun üniversiteye kadar Kürt diline yer verilmeli. Böyle olmadığı sürece Kürt dili gerileyecektir. Devlet, bunu çok iyi bildiği için asimilasyon politikalarını genişletiyor ve büyük bir masraf yapıyor. Devletin tek hedefi Kürt dilini yok etmektir. Bunu bilerek hareket etmeliyiz ve kendi dilimize sahip çıkmalıyız. Asimilasyon politikalarına karşı dört elle dilimizi sahiplenip tedbirlerimizi alalım.”