Taybet Ana katledildiği yerde anıldı

Şirnex’in Silopiya ilçesinde sokağa çıkma yasakları uygulanarak devletin terör estirdiği dönemde katledilen ve cenazesi günlerce sokakta bekletilen Taybet İnan, katledildiği yerde anıldı.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğden Kılıçgün Uçar, Silopiya (Silopi) ilçesinde 19 Aralık 2015’te katledilen cenazesi yedi gün sokakta bekletilen Taybet İnan (Taybet Ana) için yapılan anmaya katıldı.

Anma Taybet Ana’nın katledildiği sokakta gerçekleşti. Anma Taybet İnan’ın aile bireyleri, Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şirnex Milletvekili Newroz Uysal Aslan, DBP Kadın Meclisi Sözcüsü Berivan Bahçeci,  DBP ile DEM Parti Şirnex il ve ilçe örgütleri ile çok sayıda kurum temsilcisi ve çok sayıda kişi katıldı.

Sık sık “Şehit namirin” ve “Taybet ana ölümsüzdür” sloganlarının atıldığı anmada konuşan DBP Eş Genel Başkanı Çiğden Kılıçgün Uçar, Taybet İnan’ın katledildiği tarihin aynı zamanda Mereş Katliamı ve 19 Aralık’ta cezaevinde yaşanan katliamının da yıldönümü olduğunu belirtti.

Çiğden Kılıçgün Uçar, “Gönül isterdi ki bu karanfili annemizin elini öperek ona verelim fakat mevcut iktidar ve 100 yıllık devlet aklı annemizin elini öpmeyi değil, annemizin öldürüldüğü yere karanfil bırakmayı zorunlu bırakmış durumda” dedi.

Çiğden Kılıçgün Uçar, Türk cumhuriyetinin 100 yıllık tarihinde Kürtlere yer verilmediğini kaydederken, Kürtlerin ana dil ve kimlik mücadelesinin inkar edildiğini vurguladı.

Çiğden Kılıçgün Uçar,  “30 Ekim 2015’te bir plan açığa çıktı. Kamuoyuna ‘MGK kararları’ olarak yansıyan ve ‘çöktürme planı’ olan bu planın adı ölüm planıdır. Çözüm süreci devam ederken, Kürt halkı 100 yıllık bu inkar karşısında barış iradesini bu kadar güçlendirmişken devlet, süreci buzdolabına kaldırdığını açıkladı. İnkar ettiğiniz, dilini, kimliğini yok saydığınız Kürt halkı bugün her yerde. Coğrafyasını, dilini, kültürünü, kimliğini ve mücadelesini terk etmedi. Tıpkı Taybet Ana gibi” şeklinde konuştu.

Çiğden Kılıçgün Uçar sunları ekledi: “19 Aralık’ta yaşadığımız bir devlet operasyonuydu. Devletin Kurdistan’a yapmış olduğu özel bir operasyondu. Devlet ve iktidar buraya baksın. Taybet Ana’nın mücadele arkadaşları, Silopi halkı, Kürt halkı mücadelesine devam ediyor. Katlettiğiniz Taybet Ana’nın yol arkadaşları ‘yok’ dediğiniz Kürt sorunun çözümü için Türkiye ve Kurdistan’da Adalet Nöbeti tutuyor. Yani diyorlar ki; ‘Bizim binlerce Taybet Ana’mız var’.”

Bu konuşma ardından Taybet Ana’nın katledildiği yere karanfiller bırakıldı. Heyet daha sonra sokağa çıkma yasaklarında katledilen, 82 yaşındaki Hasan Sanır ve Yusuf İnan’ın ailelerini ziyaret etti.

Aynı süreçte katledilen Kürt siyasetçi Pakize Nayır’ın evine doğru da yürüyüş yapılırken alkışlarla yürüyen halk, “Şehit namirin” sloganları attı.

Pakize Nayır’ın ailesinin yaşadığı eve yapılan ziyaret ardından heyet, DBP Silopiya İlçe Örgütü’ne geçerek programı burada sonlandırdı.