'Tecrit insanlığa karşı suçtur'

İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, İmralı Cezaevinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a içinde tutulduğu ağır tecrit koşullarına dikkat çekerek "tecrit bir insanlık suçudur" dedi.

Kürt Halk Önderi Abullah Öcalan’a yönelik ağır tecrit koşullarını ANF'ye değerlendiren İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube Başkanı Murat Melet, 19 yıldır Öcalan’ın her türlü hukuki hakkının çiğnendiğini söyledi.

"Bir hükümlünün aile ve avukatları ile görüştürülmemesinin hiçbir ülkenin yasası veya uluslararası anlaşmada yeri yoktur. Ancak Türkiye'de 7 yıldır Sayın Öcalan'ın görüşme hakkı engelleniyor" diyen Melet, Öcalan'ın ilk günden bu yana yasadışı yaklaşımlara ve adaletsizliğe uğradığını vurguladı.

'KÜRT HALKI ENDİŞE İÇİNDE'

Öcalan’ın içinde tutulduğu ağır tecrit koşullarının hukuk dışı olduğunu söyleyen İHD Van Şube Başkanı Murat Melet konuşmasını şöyle sürdürdü: "Tecridin hukukta yeri yoktur. Tecrit insan haklarına aykırıdır. Kürt halkı ve ailesi, daha önce HDP heyeti aracılığıyla Öcalan'dan haber alabiliyordu. Ancak uzun süredir aile ve Kürt halkı hiçbir haber alamıyor. Ağır tecritten kaynaklı Kürt halkı endişe içinde. İHD olarak, Öcalan'ın sağlık durumuna ilişkin herhangi bir bilgi edinemiyoruz. Öcalan’a yönelik tecridin son bulması için özgürlük tutsakları çoğu zaman bedenlerini açlığa yatırdılar, açlık grevine girdiler. Kamuoyu ve hükümetin, özgürlük tutsakların sesine kulak vermesi ve derhal tecridi kaldırması gerekiyor."

'TECRİT İNSANLIĞA KARŞI SUÇTUR'

Öcalan'dan bir an önce haber alınması gerektiğini vurgulayan Melet "İHD olarak, derhal avukat ve aile görüşmesine izin verilmesi gerektiğini belirtiyoruz. Kim olursa olsun, her tutuklu ve hükümlünün ailesi ve avukatlarıyla telefon görüşmesi yapması haktır. Tecrit ve izolasyon insanlığa karşı yapılan suçtur. Sayın Öcalan'ın üzerindeki tecridin derhal kaldırılması ve İmralı ile diyalog yolunun açılması gerekiyor. Adalet Bakanlığının cezaevi koşullarını gözden geçirmesi gerektiğini vurguluyoruz. İmralı'da artık hukukun işlemesi ve insanlığa karşı yapılan bu suçun ortadan kaldırılması gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.