TEM polisleri Karabük Cezaevi’ne baskın yaptı: Tutsakların infazı yakılıyor

Cezaları bitmiş olmasına rağmen, infazları Gözlem Kurulu tarafından “pişmanlık” dayatmasıyla keyfi olarak yakılan 15 kişinin bulunduğu Karabük T Tipi Kapalı Cezaevi, işkence yöntemleriyle gündemde kalmaya devam ediyor.

Karabük T Tipi Kapalı Cezaevi'ne 14 Haziran'da Terörle Mücadele ekipleri tarafından baskın düzenlendiği öğrenildi. Baskın sırasında her koğuşta bir tutsağın bırakıldığı ve aralıksız 10 saat arama yapıldığı kaydedildi. 

Tutsaklara ait el yazıları, Kürtçe hikaye ve öykü çalışmaları, dergiler, kitaplar, ailelerine ait rehber ve adres notlarına el konuldu. Koğuşların dağıtıldığı belirtilirken, görev yeri olmayan TEM polislerinin baskını, devletin cezaevlerindeki keyfi ve sistematik işkencesini bir kez daha gözler önüne serdi. 

Cezaları bitmiş olmasına rağmen infazı yakılan ve 30 yılın altında hüküm giymiş tutsaklar şunlar:

- Mehmet Sarılatın

- Aydın Kudat

- Abdurrahman Güner

- Ali Koç Yıl

- Mustafa Karakaya (8 yıl)

- Ejder Doğan (12 yıl)

- Abdullah Ok (6 yıl) (3+3 erteleme)

- Adem Oktay (12 yıl)

30 yılı tamamlayıp infazı yakılan tutsaklar ise şunlar:

- Hakkı Aygün (16 Eylül 2023)

- M. Şirin Taşdemir (17 Eylül 2023)

- Kadri Akkoç (31 Ekim 2023)

- Hasan Öğüt (26 Ocak 2024)

- Ali Haydar Elyakut (14 Haziran 2024)

- Muhuttin Pirinççioğlu (5 Temmuz 2024)

- Halil Temel (30 yıl)

Tutsaklar, cezaevinde bulunan ve cezası tamamlananlara karşı düşman hukuku uygulandığını ve hiçbir tutsağın serbest bırakılmadığını ifade etti. Kamuoyuna çağrıda bulunan tutsaklar ve aileleri, bu keyfi uygulamaların bir an önce son bulması gerektiğine dikkat çekerek, hukuksuzluğun devam etmesi durumunda cezaevi önünde eylem başlatacaklarını belirtti.