Temelli'den muhalefete: Herkes tepkisini göstermeli

Colemêrg Belediyesi’nin gasp edilmesine tepki gösteren DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, toplumsal muhalefeti tepkisini ortaya koymaya çağırdı.

Colemêrg Belediyesi'ne baskın düzenlenerek DEM Partili Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış gözaltına alındı ve belediye gasp edildi. 2016’dan bu yana Colemêrg Belediyesi üçüncü kez gasp edildi.

ANF'ye konuşan DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, toplumsal muhalefeti tepkisini ortaya koymaya çağırdı.

Sezai Temelli, Curnê Reş’te Pazar günü tekrarlanan seçimde büyük bir başarı kazanıldığını ama kayyumcu zihniyetin huyundan vazgeçmediğini söyleyerek, şöyle dedi:

"Kayyumcu zihniyet bir kez daha kendisini ortaya koydu. Huylu huyundan vazgeçmiyor. 31 Mart yerel seçim sonuçları iktidar tarafından doğru algılanmamış. Dolayısıyla yumuşama dediğimiz meselenin de bir taktikten öteye geçemediği bir kez daha ortaya çıktı. Curnê Reş’te Pazar günü çok başarılı bir seçim sonucu ortaya çıktı. Curnê Reş seçimlerin yenilenmesinin nedeni de aslında bu zihniyetin bir ürünüydü. Çünkü Curnê Reş’te zaten seçimler kazanılmıştı ama oyları yaktılar ve seçim yenilendi. Ve seçimlerden de çok büyük bir başarı ile çıktık. Fakat seçim sürecinde Urfa valisi daha önce Curnê Reş’i hiç yönetmemiş olmamıza rağmen ‘bunlar iktidara gelirse kaynakları Kandil’e aktaracaklar’ yalanlarıyla adeta bir AKP il başkanı gibi propaganda çalışması yaptı. Aslında bu kirli kafa, bu zihniyet asla halkın iradesine saygı göstermiyor. İktidarda kalabilmek uğruna bu kayyumcu ve kumpasçı anlayışla yollarına devam etmek istiyorlar.”

Temelli, ortada hiçbir yargı kararı olmaksızın kayyumun atandığının da altını çizerek, şunları söyledi:

"Bugün Colemêrg’de yaşanan da bu kumpas siyasetidir. Bu kayyumcu, vesayetçi anlayıştır ve halkın iradesine, demokrasiye saygısı olmayan, demokrasiden kaçanların ortaya koyduğu bir durumdur. Eğer bir nebze hukuka saygıları olsa anayasaya hatta bu darbe anayasasına bile birazcık itibar etseler bu tür uygulamalara kalkışmazlar. Anayasaya ihtiyaç var deyip, anayasayı ihlal ederek iktidarda kalmaya çalışanlarla karşı karşıyayız. Daha üç ay önce arkadaşlarımız seçildi, YSK seçilmelerine hiçbir engel olmayacağını kabul ederek seçime girmelerine onay verdi. Sonrasında mazbatalarını aldılar. Dolayısıyla haklarında herhangi bir hüküm yok. Herhangi bir yargı kararı yok. Onların belediye eşbaşkanlığı yapmalarına dair hiçbir kısıtlayıcı durum yasal olarak söz konusu değil. Ama yine de kayyum atıyorlar.”

'TOPLUMSAL MUHALEFET TEPKİSİNİ ORTAYA KOYMALI'

Sezai Temelli, toplumsal muhalefeti ise tepkisini ortaya koymaya çağırarak, şunları belirtti:

"Bu durum yasa tanımazlık ve halkın iradesine karşı çıkmaktır. Bu toplum düşmanlığıdır en açık ifadesiyle. Toplum düşmanlarının bu ülkeye neler yaptığını uygulanan tecritten çok iyi biliyoruz. Özellikle neredeyse 40 aya varmış mutlak iletişimsizlikten çok iyi biliyoruz. Daha 16 Mayıs'ta Kobanê Kumpas Davasında açıklanan kararlardan çok iyi biliyoruz. Bu zihniyet bir kez daha kendisini açık etmiştir. Kabul edilmesi mümkün değildir. Biz bütün Türkiye'deki siyasi muhalefeti, toplumsal muhalefeti bu konuda güçlü bir dayanışmaya, güçlü bir iradeyi ortaya koymaya davet ediyoruz. Çünkü bu sadece bir belediyeye kayyum atamak, DEM Parti belediyesini işgal etmek, ele geçirmekle sınırlı bir şey değil. Burada buna karşı herkes iradesine sahip çıkmalıdır. Sonuçta herhangi bir partiye ve onun belediye başkanına yönelik bir tasarrufun çok çok ötesine geçmiş bir durumla karşı karşıya olduğumuzu, şimdi bütün toplumun ve toplumsal muhalefetin anlaması, tepkisini ortaya koyması gerekli.”