TOHAV’dan CPT ve BM’ye acil çağrı

TOHAV, tecrit ve açlık grevleriyle ilgili CPT ile BM'ye acil çağrıda bulunarak, "Türkiye'ye gelin" diye seslendi.

Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV), Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi (CPT) ve Birleşmiş Milletler (BM) İşkence Özel Raportörü’ne acil çağrı yaptı. 

Açıklamada, "Görevinizle ilgili olarak, sizleri, tarafı olduğu Birleşmiş Milletler Sözleşmelerinde ve Avrupa İşkenceyi Önleme Sözleşmesinde öngörülen temel insan haklarıyla mutlak bir çelişki içinde bulunan Türk makamlarının rutin idari uygulamalarına karşı yetkilerinizi kullanmaya davet etmek için yazıyoruz. Sizi işkence ve diğer kötü muamele biçimlerini önlemek amacıyla acil bir ülke ziyareti programlamaya davet ediyoruz” denildi.

'KRİTİK AŞAMA' UYARISI

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ile tutsakların açlık grevlerinin kritik aşamada olduğuna dikkat çekilen açıklamada, cezaevlerinde açlık grevi eylemi sonrası işkence ve kötü muamele biçimlerine maruz kalındığı vurgulandı.

Tutsakların yaşadıkları sorunların anlatıldığı metinde, kimi cezaevlerinde tutukluların alması gereken 500 mg B vitamini ve karbonat ihtiyacı konusunda hâlâ sorunlar yaşadığına ve sağlık kontrollerinin hukuka uygun yapılmadığına, tekli oda ve hücrelere alınarak tecrit edildiklerine dikkat çekildi. Yine açlık grevinde olan tutsaklara disiplin soruşturması açıldığına da vurgu yapılan metinde, “Verilen disiplin cezaları Anayasa ve AİHS’e aykırı olarak insan haysiyetiyle bağdaşmayan ceza boyutuna varmıştır” diye kaydedildi.

'İŞKENCE VE ÖLÜM VAR'

Açlık grevinde olan tutsakların yakınlarına da işkence ve onur kırıcı muamele uygulandığının vurgulandığı çağrıda, tutsaklara zorla müdahale edileceği tehdidinde bulunulduğu belirtildi. Çağrıda, grevcilerin vücudunda önlenmeyen tahribatların oluştuğu ve daha kritik etkilerle karşı karşıya kalabilecekleri ifade edildi. Metinde, cezaevinde tecridi protesto etmek için fedai eylemle yaşamlarına son veren Zülküf Gezen, Ayten Beçet, Zehra Sağlam ve Medya Çınar’ın durumuna dikkat çekildi. 

'HAREKETE GEÇMELİSİNİZ'

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatlarının yapmış olduğu 800 başvurunun reddedildiğini ve telefon hakkının 20 yıldır kullanmadığının da kaydedildiği açıklamada, şunlar ifade edildi:

"Temel insan haklarının, özellikle de yaşam hakkının ve açlık grevindeki mahpusların sağlık haklarının ihlaline ilişkin ciddi kaygılarımız bulunmaktadır. İşkencenin ve diğer kötü muamele biçimlerinin mutlak olarak yasaklanması, esasen ihlal riski altındadır. Bağımsız komitelerin ve delegasyonların, İmralı Hapishanesini ve Türkiye'deki diğer hapishaneleri ziyaret etmesini sağlamak, tüm mahpusların temel insan haklarına saygı duyulduğundan ve insan hakları hukukunun gerektiği gibi uygulandığından emin olunması için harekete geçmenizi ve Adalet Bakanlığı ile diğer kamu makamlarıyla iletişime geçmenizi rica ediyoruz. Bu oldukça acil bir konu olduğundan, derhal ve olumlu bir yanıt vermenizi rica ederiz.”