TTB anketi: Sağlıkçıların yüzde 87’si şiddet mağduru

Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından yapılan bir ankete göre, sağlık çalışanlarının yüzde 87'sinin daha önce hasta veya yakınları tarafından sözel veya fiziksel şiddete uğradı.

TTB, "Hekimlerin Çalışma Koşulları, Ekonomik Sorunları ve Şiddet Hakkındaki Değerlendirmeleri" başlıklı anket sonuçlarını açıkladı.

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, TTB binasında yapılan açıklamada, "AKP iktidarı sağlığı sermayeye teslim ediyor" dedi.

Şebnem Korur Fincancı, artan şiddet eğilimi nedeniyle hekimlerin Türkiye'de çalışmak istemediğini ve sağlık sektörünün bu durumdan olumsuz etkilendiğini vurguladı.

Anket sonuçlarını açıklayan TTB Merkez Konseyi Üyesi Alican Bahadır ise, şu verileri paylaştı:

- "Çalışma şartlarınızın yoğunluğu nedeniyle hastalarınızla veya işinizle yeterli ve uygun şekilde ilgilenemediğinizi düşünüyor musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 64’ü "evet" yanıtı verdi.

- "Daha önceden hasta veya yakını tarafından sözel veya fiziksel şiddet gördünüz mü?" sorusuna katılımcıların yüzde 87’si "evet" yanıtı verdi.

- “Eğer daha önceden sözel veya fiziksel şiddet gördüyseniz, sonrasında Beyaz Kod veya ilgili mercilere şikayet bildiriminde bulundunuz mu?" sorusuna katılımcıların yalnızca yüzde 36’sı "evet" yanıtı verdi.

Bahadır, ankete katılanların yüzde 59’unun son bir yıl içerisinde hasta veya yakınlarından fiziksel veya sözel şiddet gördüğünü, yüzde 69’unun son bir yıl içerisinde çalıştığı ortamda şiddet olayına şahit olduğunu, yüzde 91’inin ise yetkililer tarafından sağlıkta şiddet açısından güvenli bir çalışma ortamının sağlanmadığını söyledi.

Fincancı, "Yapılan ankette gördüğümüz gibi her üç hekimden sadece biri beyaz kod veriyor ama buna rağmen beyaz kod verileri artmaya devam ediyor. Hekimlerin yurt dışına gitme düşüncesine baktığımızda; ya her iki hekimden biri gitmeyi düşünüyor ya da hekimliği tümden bırakmayı düşünüyor" dedi.

TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten ise, "2024 yılında bakanlık eğer başta TTB olmak üzere sağlık alanındaki tüm meslek örgütleriyle, sendikalarla ortak bir şekilde sorunları çözme noktasına gitmezse 2024 yılı hem sağlık çalışanları hem çalışan hekimlerle sağlık emekçileri açısından daha zorlu geçecek" diye uyardı.