Tülay Hatimoğulları: 50+1, ‘erkek+erkek’ demek

HEDEP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ndeki 50+1 tartışmalarına değinerek, “50+1 bizim için erkek+erkek demektir. Bu 40+1’e de inse erkek+erkek demektir” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, partisinin Meclis kadın grubu toplantısında gündemdeki gelişmelere ilişkin konuştu.

Tülay Hatimoğulları, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 50+1 açıklaması konusunda, onlar için bunun "erkek+erkek" demek olduğunu ifade etti.

HEDEP Eş Genel Başkanı, “50+1 bizim için erkek+erkek demektir. Bu 40+1’e de inse erkek+erkek demektir. Demokratik bir sisteme ihtiyacımız var. Erdoğan’ın oyları düştüğü için anayasada oynama meselesine ihtiyacımız yoktur. Bu nedenle bu tartışmalar içinde bu şekilde yerimizi alacağız” dedi.

Ayrıca, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü'ne vurgu yapan  Tülay Hatimoğulları, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin arttığını, AKP'nin kadınları eve hapsetmeye çalıştığını söyledi.

Kadınların yaşadığı sorunları ve maruz kaldığı şiddeti eleştiren Tülay Hatimoğulları, kadınların mücadelesinin devam edeceğini kaydetti.

HEDEP Eş Genel Başkanı, “Kadınlar bu ülkede ve dünya ölçeğinde gittikçe yoksullaşıyor. Dünya sermayesinin sadece yüzde 1’ine kadınlar sahip. Sermayenin yüzde 99’unu erkekler yönetiyor. Kadınların yoksulluğuna merdiven altı işçilik, evde parça güvencesiz ve düşük ücretle çalışmak ekleniyor. Evde pişmeyen yemeğin hesabı bizden soruluyor, oysa pişmeyen yemeğin hesabını sistemden soracaksınız. Çocuğumuzun yatağa aç girmesinin nedeni de bizden soruluyor. Oysa bunun nedeni bu sistem ve ekonomiyi yöneten iktidarın kendisidir. Hesabını da bizim onlardan sormamız lazım” diye konuştu.

Tülay Hatimoğulları, AKP'nin bütçe politikalarını eleştirerek kadınların yoksullaştığını, kadınların yaşam özgürlüğü için mücadele ettiklerini belirtti. Ayrıca, kadın bakımı ve istihdamını artırmak, depremzedelere yardım etmek için çaba gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

Kadınların siyasi temsil oranının düşük olduğuna dikkat çeken Tülay Hatimoğulları, demokratik bir sistem ve doğrudan temsil hakkının savunulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, yerel seçimlere vurgu yaparak kadınların yerel yönetimlerde etkin olmalarını ve kayyım uygulamalarına karşı mücadele etmelerini istedi. Hatimoğulları, kadınların kazanımlarından vazgeçmeyeceklerini ve mücadelelerini büyüterek devam ettireceklerini ifade etti.