Tutsak Ergün Akdoğan Xozat’ta toprağa verildi

İnsanlık dışı uygulamaların sistematik bir şekilde yürütüldüğü cezaevi koşullarında beyin kanaması geçirerek hayatını kaybeden tutsak Ergün Akdoğan, memleketi Xozat’ta defnedildi.

27 yıllık tutsak Ergün Akdoğan, Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi'nde 13 Mayıs'ta beyin kanaması geçirmiş ve kaldırıldığı Tekirdağ Şehir Hastanesi'nde 23 Mayıs'ta hayatını kaybetmişti. 

Akdoğan, memleketi Dêrsim'in Xozat (Hozat) ilçesinde son yolculuğuna uğurlandı. 

Xozat Cem Evi'nde düzenlenen törenin ardından Akdoğan'ın cenazesi, Lolan Tanîr (Çaytaşı) köyü Ağweşi mezrasına götürülerek burada defnedildi. 

Törene Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yöneticileri, Dêrsim Belediye Eşbaşkanı Cevdet Konak ve çok sayıda kişi katıldı.

DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, törende yaptığı konuşmada cezaevlerindeki hasta tutsakların durumuna dikkat çekti. Çiğdem Kılıçgün Uçar, cezaevlerinde binlerce hasta tutsak olduğunu belirterek, "Büyük bir işkence ve baskıyla karşı karşıyalar. Hastaneye gidemiyor, mahkeme, hastane ve hapishane arasındaki üçgende en ağır şartlar altında yaşam sürüyorlar" dedi.

Çiğdem Kılıçgün Uçar, cezaevlerinde mücadele ve direnişin sürdüğünü vurgulayarak, "Ağır hastalıklara ve devletin gösterdiği şiddete rağmen, tutsakların özgürlük inancından vazgeçmediklerini görüyoruz. Bugün burada sadece Ergün arkadaşımızı değil, onun şahsında mücadelemizi, dilimizi, kimliğimizi, özgürlüğümüzü ve toprağımızı sahipleniyoruz. Mücadelesi önünde saygıyla eğiliyorum. Söz veriyoruz ki, mücadelesini ve hasta tutsakları sahipsiz bırakmayacağız. Hak ettikleri özgürlük gelene kadar her yerde yan yana mücadele etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Ergün Akdoğan'ın cenazesi, aile mezarlığına defnedildi.